Τέσσερα χρόνια στον κόσμο του internet είναι πολύς καιρός. Αν το δεις αναλογικά, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ισοδυναμούν με κάμποσες δεκαετίες «πραγματικής» ζωής. Μέσα σε αυτά τα χρόνια πολλά άλλαξαν: οι επιτραπέζιοι υπολογιστές έχασαν έδαφος σε σχέση με τα laptops, τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα κατέκλυσαν την αγορά, και τα tablets και οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες έπαψαν να θεωρούνται περιττές πολυτέλειες και τείνουν να εξελιχθούν σε κανόνα.

Freeweird

Το Freeweird, από την πλευρά του, ξεκίνησε από την αρχή ως πείραμα. Και όσο κι αν άλλαξε, σε ό,τι κι αν μετεξελίχθηκε, δεν παύει ακόμα και σήμερα να αποτελεί – ανάμεσα στα άλλα – πεδίο δοκιμών και πειραματισμών. Στα πλαίσια τέτοιου είδους πειραμάτων εντάσσεται και η ηλεκτρονική αυτή έκδοση που παρουσιάζεται σήμερα, το πρώτο (και ελπίζω όχι τελευταίο) τεύχος του “Freeweird e-zine”.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό περιοδικό (μιας και το «βιβλίο» είναι βαριά λέξη) που συγκεντρώνει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στο blog αυτά τα 4 χρόνια και κυκλοφορεί σε 3 διαφορετικές παραλλαγές:

  • Με τη μορφή ibook, που έχει δημιουργηθεί με την εφαρμογή iBooks Author και προορίζεται για προβολή αποκλειστικά σε συσκευές iPad. Πρόκειται για την βασική έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού, αφού αξιοποιεί τις νέες δυνατότητες που φέρνει η εφαρμογή της Apple για να δημιουργήσει ένα διαδραστικό και ευχάριστο στη χρήση του κείμενο.
  • Ως ePub, που θεωρείται σήμερα το πιο διαδεδομένο πρότυπο για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Η δημιουργία του έγινε με την open source εφαρμογή Sigil.
  • Ως .mobi, για ανάγνωση σε συσκευές όπως το Kindle. Ουσιαστικά πρόκειται για μετατροπή του ePub, που πραγματοποιήθηκε μέσω του Calibre

Επίσης, διατίθεται και ως PDF, το οποίο πάντως δεν προτείνω και που το ανεβάζω απλώς για να πάρετε μια ιδέα για το στήσιμο που μπορείτε να πετύχετε με το iBooks Author, σε περίπτωση που δεν διαθέτετε iPad.

Όμως το να φτιάχνεις κάτι που προορίζεται να παίξει σε iPad, Kindle και άλλους ηλεκτρονικούς αναγνώστες χωρίς να διαθέτεις ούτε iPad, ούτε Kindle, αλλά ούτε και κάποιον άλλο ηλεκτρονικό αναγνώστη, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Γι’ αυτό πρέπει να ευχαριστήσω τον @nmasta, στο iPad του οποίου έγιναν οι δοκιμές και το βιντεάκι που βλέπετε στο τέλος της σελίδας, τον @realhal9000 που το δοκίμασε σε iPad και Kindle και τον Ηλεκτρονικό Αναγνώστη, για τις γενικότερες συμβουλές του γύρω από το θέμα των ebooks.

Κατεβάστε το πρώτο τεύχος του Freeweird e-zine στη μορφή που προτιμάτε:

 

iBook - το link οδηγεί στο iBookstore της Apple epub icon Kindle-512 PDF Icon

 

…ή δείτε ένα σύντομο βίντεο για το πώς εμφανίζεται στο iPad:

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ