ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ
ΦΟΡΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:
0
0

Twitter

Το Twitter είναι μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες να διαβάσουν και να δημιουργήσουν σύντομα μηνύματα που ονομάζονται tweets. Τα tweets αποτελούνται από κείμενο και έχουν ως μέγιστο όριο τους 140 χαρακτήρες.

Σε αντίθεση με το status του Facebook, τα tweets είναι από προεπιλογή ορατά σε όλους μέσω του προφίλ του χρήστη. Οι χρήστες του Twitter μπορούν να παρακολουθούν (follow) τα tweets άλλων χρηστών – να γίνουν, δηλαδή, followers (ακόλουθοι) τους.

Η χρήση του Twitter μπορεί να γίνει μέσω του επίσημου ιστοχώρου (twitter.com), αλλά και μέσω τρίτων εφαρμογών ή ακόμη και με SMS.

Αν και πολλοί συνηθίζουν να αναφέρουν το όνομα του Twitter μαζί με αυτό του Facebook, οι δύο υπηρεσίες έχουν σημαντικές διαφορές με το Twitter να έχει πιο ενημερωτικό χαρακτήρα, έχοντας εξελιχθεί σε σημαντικότατο εργαλείο εναλλακτικής ενημέρωσης.

Οδηγίες χρήσης

  • Το μέγιστο όριο του κάθε μηνύματος (Tweet) είναι οι 140 χαρακτήρες.
  • Όταν θέλουμε να παρακολουθούμε τα Τweets που δημοσιεύει ένας χρήστης, τον κάνουμε Follow.
  • Όταν θέλουμε να διαδώσουμε το Tweet ενός άλλου χρήστη, το κάνουμε retweet. Συντομογραφία του retweet είναι το RT.
  • MT (Modified Tweet) ονομάζεται το τροποποιημένο Tweet. Το χρησιμοποιούμε αντί για το RT όταν θέλουμε για κάποιο λόγο να τροποποιήσουμε το μήνυμα που αναδημοσιεύουμε (π.χ. γιατί ξεπερνά τους 140 χαρακτήρες).
  • Followers είναι οι χρήστες που σας ακολουθούν και διαβάζουν τις δικές σας δημοσιεύσεις.
  • Ο χρήστης του Twitter ονομάζεται tweep.
  • Όταν θέλουμε να απευθυνθούμε σε κάποιον άλλο χρήστη τοποθετούμε μπροστά από το username (προσοχή: όχι μπροστά από το όνομα που δηλώνει στο προφίλ του) το σύμβολο @ (π.χ. @Freeweird). Αυτό είναι το λεγόμενο “mention“, με το οποίο ο χρήστης ειδοποιείται ότι αναφερθήκαμε σε αυτόν.
  • Όταν ξεκινάμε ένα Tweet με mention (δηλαδή με @) προς έναν άλλο χρήστη, ξεκινάμε, ουσιαστικά, μια ημι-ιδιωτική συζήτηση. Σε αυτή την περίπτωση, το Tweet θεωρείται απάντηση και είναι ορατό μόνο σε όσους ακολουθούν και τους δυο μας.
  • Για να απαγορεύσουμε σε κάποιον να μας ακολουθεί, τον κάνουμε block. Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης δεν μπορεί να μας ακολουθήσει αλλά ούτε και να μας στείλει μηνύματα. Το Twitter δεν στέλνει καμία ειδοποίηση στον χρήστη που έχουμε μπλοκάρει – παρόλα αυτά, μπορεί να καταλάβει ότι το έχουμε κάνει επειδή δεν μπορεί πλέον να μας ακολουθήσει.
  • Όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε συγκεκριμένο θέμα, χρησιμοποιούμε το hashtag. Τα hashtags είναι οι ετικέτες (tags) του Twitter και δεν είναι τίποτε άλλο από απλές λέξεις με το πρόθεμα # (hash). Μια λέξη με το # στην αρχή της γίνεται αυτόματα link από την υπηρεσία και οδηγεί σε λίστα με όλα τα tweets που την περιλαμβάνουν. (π.χ. «Το #Freeweird είναι ένα ελληνικό #blog»). Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα hashtag είναι το #carpoolgr.
  • DM (Direct Message) ονομάζεται το απευθείας μήνυμα που μπορεί να στείλει ένας χρήστης σε έναν άλλο. Τα DM είναι ιδιωτικά, που σημαίνει πως, εκτός από τους δύο, δεν τα βλέπει κανείς άλλος.
  • Όταν διαγράψετε ένα DM σας το μήνυμα αφαιρείται εντελώς από την συζήτηση, που σημαίνει πως παύει να είναι ορατό ακόμη και από αυτόν στον οποίο το στείλατε (χρήσιμο σε περίπτωση που στείλετε κάτι και μετά το μετανιώσετε).
  • Μπορείτε να κάνετε μέχρι 1.000 Tweet την ημέρα. Ο αριθμός αυτός «σπάει» σε επιμέρους μικρότερα όρια ανά ημίωρο. Τα Retweet συνυπολογίζονται κι αυτά ως Tweet.
  • Κάθε χρήστης μπορεί να ακολουθήσει συνολικά έως και 2.000 ανθρώπους. Μόλις ξεπεράσει αυτό το όριο, υπάρχουν επιπλέον περιορισμοί που διαφέρουν ανά χρήστη, σύμφωνα με την αναλογία αυτών που τον ακολουθούν και αυτών που ακολουθεί ο ίδιος. Για παράδειγμα, εάν σας ακολουθούν μόνο 100 άνθρωποι, δεν μπορείτε εσείς να ακολουθήσετε 10.000.
  • Ορατά και αναζητήσιμα από το Twitter είναι μόνο τα 3.200 τελευταία Tweet σας. (πλέον αυτό έχει αλλάξει, αφού το Twitter έχει ξεκινήσει να εμφανίζει και παλαιότερα Tweet στα αποτελέσματα αναζήτησής του). Το ίδιο το Twitter διαθέτει αρχείο με όλα τα Tweet που έχουν δημοσιευθεί ποτέ στην υπηρεσία του.
  • Μπορείτε να στείλετε μέχρι 250 DM την ημέρα.
  • Μπορείτε να αλλάξετε τη διεύθυνση του e-mail σας έως 4 φορές μέσα σε μία ώρα.
  • Tα tweets που δημοσιεύετε είναι από προεπιλογή δημόσια και, συνεπώς, ορατά σε όλους τους χρήστες, είτε σας ακολουθούν είτε όχι. Εάν αυτό δεν σας αρέσει, μπορείτε να κλειδώσετε τον λογαριασμό σας, ώστε οι δημοσιεύσεις σας να εμφανίζονται μόνο στους χρήστες που έχετε προηγουμένως εγκρίνει. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνίσταται καθώς είναι αντίθετο με την όλη φιλοσοφία του Twitter και ακυρώνει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργικότητάς του.

Επιλεγμένα άρθρα

Χρήσιμα Links