Το 1965 ο συνιδρυτής της Intel, Γκόρντον Μουρ (Gordon Moore), προέβλεψε ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα μικροεπεξεργαστή θα διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες. Η πρόβλεψη αποδείχτηκε εξαιρετικά ακριβής και μετά την επαλήθευσή της έμεινε στην ιστορία της πληροφορικής ως ο, περίφημος πλέον, Νόμος του Μουρ. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο ιδρυτής του Facebook, θεωρεί πως κάτι αντίστοιχο μπορεί να ισχύει και στην περίπτωση των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, σε ό,τι αφορά τον όγκο των δεδομένων που μοιραζόμαστε.

Πιο συγκεκριμένα, σε ομιλία του στη σχολή startup του Y-Combinator, ο Ζούκερμπεργκ περιέγραψε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα μοιράζονται πολύ περισσότερα πράγματα από ότι σήμερα – τόσο μέσω του Facebook όσο και των άλλων κοινωνικών δικτύων. «Είναι κάτι σαν μια παραλλαγή του νόμου του Μουρ για τα κοινωνικά δίκτυα», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι περιμένει πως ο αριθμός των διαμοιρασμών κάθε χρόνο θα διπλασιάζεται. Έτσι, σε 10 χρόνια από τώρα θα μοιραζόμαστε γύρω στις 1.000 φορές περισσότερα πράγματα σε σχέση με σήμερα. (Σημείωση: το άρθρο του Cnet όπου εμφανίζεται η δήλωση του Ζούκερμπεργκ κάνει λόγο για διπλασιασμό των διαμοιρασμών κάθε 10 χρόνια, κάτι που όμως μάλλον οφείλεται σε λάθος, αφού διαφορετικά τα νούμερα δεν βγαίνουν).

Φυσικά, ο Ζούκερμπεργκ με αυτή του την εκτίμηση ίσως να μην εκφράζει απλά και μόνο μια πρόβλεψή για το μέλλον αλλά και την ίδια την προσδοκία του, αφού εκεί ακριβώς είναι που ποντάρει η περαιτέρω ανάπτυξη του Facebook. Αν πάντως ο αριθμός σας φαίνεται υπερβολικός, σκεφτείτε πως στο άμεσο μέλλον δεν θα μοιραζόμαστε τα προσωπικά μας δεδομένα στο διαδίκτυο μόνο μέσω ενός υπολογιστή ή του κινητού αλλά και με πολλές ακόμη συσκευές της καθημερινότητας μας (ήδη, για παράδειγμα, έχουμε δει τη Google να πειραματίζεται με ειδικά γυαλιά και εταιρείες αθλητικών ειδών να φτιάχνουν παπούτσια που μετρούν τις επιδόσεις μας).

Μια τέτοια εξέλιξη, άλλωστε, θα ήταν σύμφωνη και με την εκτίμηση του μαθηματικού Stephen Wolfram, ο οποίος θεωρεί πως μια μέρα «όλοι οι άνθρωποι θα συγκεντρώνουν συστηματικά κάθε είδους δεδομένα για τον εαυτό τους». Και, φυσικά, στον κόσμο του internet και των κοινωνικών δικτύων, η συγκέντρωση δεδομένων και η κοινοποίησή τους φαίνεται ότι πάνε πακέτο.

Πηγή: Cnet

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ