Αν και το Zscreen είναι πρωτίστως ένα πρόγραμμα λήψης screenshots – «φωτογραφιών», δηλαδή, της οθόνης σας, οι λειτουργικότητές του επεκτείνονται και σε άλλους τομείς. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από (πολλά) άλλα δωρεάν προγράμματα λήψης screenshots είναι ότι όλη η φιλοσοφία του ZScreen περιστρέφεται γύρω από ένα πράγμα: το πώς θα σας επιτρέψει να μοιραστείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εύκολα το παραγόμενο αποτέλεσμα στο διαδίκτυο.

Τί σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί, με ένα μόνο κλικ, να «τραβήξει» το screenshot, να το ανεβάσει σε μια online υπηρεσία φιλοξενίας εικόνων της επιλογής σας (π.χ. imageshacks, tinypic κλπ) και να βάλει και τη διεύθυνση url της φωτογραφίας στο clipboard, ώστε να είναι έτοιμο για επικόλληση! Και όχι μόνο…

Το ZScreen έχει δεκάδες ρυθμίσεις, κάποιες από τις οποίες μπορεί να μη σας χρειαστούν ποτέ, άλλες όμως μπορεί να τις βρείτε εξαιρετικά βολικές. Ενδεικτικά (πολύ ενδεικτικά όμως) αναφέρω τα εξής:

  • Απευθείας ανέβασμα των screenshots σας σε online υπηρεσίες όπως ImageShack, TinyPic, Flickr, TwitPic και άλλα.
  • Ανέβασμα αποσπασμάτων κειμένου σε υπηρεσίες όπως το Pastebin, Paste2 και το Slexy.
  • Δημιουργία εγγραφής στο δεξί κλικ των Windows για απευθείας ανέβασμα οποιουδήποτε αρχείου που βρίσκεται στον υπολογιστή σας, σε υπηρεσίες όπως Rapidshare, SendSpace, FileBin, drop.io ή και σε δικό σας ftp server.
  • Δυνατότητα συντόμευσης των links μέσω bit.ly, TinyURL, 3.ly κ.α.
  • Δυνατότητα σύνδεσης με τον λογαριασμό σας στο Twitter.
  • Μπάρα με συντομεύσεις (Actions Toolbar), για γρήγορη πρόσβαση στις πιο συνηθισμένες εργασίες.
  • Επιλογέα χρωμάτων (color picker).
  • Δυνατότητα απευθείας ανοίγματος του αγαπημένου σας προγράμματος επεξεργασίας εικόνας, ώστε να κάνετε τις απαραίτητες τροποποιήσεις πριν το ανέβασμα.

maindestinationscreenshotshistoryactions

Σε σχέση με τα άλλα δύο εξαιρετικά προγράμματα λήψης screenshots που έχουν παρουσιαστεί σε παλαιότερες καταχωρήσεις, το PicPick και το FSCapture, το ZScreen είναι γεγονός πως χρειάζεται λίγη περισσότερη ενασχόληση στην αρχή, ώστε να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις και να το φέρετε στα μέτρα σας. Προσφέρει ωστόσο ορισμένα μοναδικά πλεονεκτήματα για χάρη των οποίων αξίζει ο επιπλέον κόπος. Μοναδική έλλειψη σε σχέση με τα προαναφερθέντα προγράμματα είναι το ότι το ZScreen, στην έκδοση που δοκίμασα τουλάχιστον (3.28.3.1 beta), δεν δίνει τη δυνατότητα λήψης screenshot μιας ολόκληρης σελίδας όταν αυτή περιλαμβάνει scroll.

Το ZScreen διατίθεται εντελώς δωρεάν και τρέχει μόνο σε Windows.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://code.google.com/p/zscreen/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ