Το Yahoo! Pipes είναι μια από εκείνες τις εφαρμογές που αν ανήκε στη Google, θα χρησιμοποιούταν ως σημείο αναφοράς και δεν θα χρειαζόταν ιδιαίτερες συστάσεις. Ανήκει όμως στην Yahoo και αποτελεί ένα online εργαλείο που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες ιστοχώρων ή και απλούς χρήστες που θέλουν να παραμετροποιήσουν μέχρι …αηδίας τα feeds τους, επιτρέποντας τη συνδυαστική προβολή, επεξεργασία και φιλτράρισμα διαφορετικών πηγών ειδήσεων – RSS feeds και όχι μόνο. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα νέο, δικό σας feed που θα εμφανίζει τις τελευταίες ειδήσεις των BBC, Reuters, CNN που περιλαμβάνουν στον τίτλο τους τη λέξη “Greece”, μεταφρασμένες αυτόματα στα Ελληνικά!

Το περιβάλλον χρήσης του Yahoo! Pipes, αν και μοιάζει «τρομακτικό» με την πρώτη ματιά στον απλό χρήστη, αποδεικνύεται σχετικά βατό – τουλάχιστον στις βασικές του λειτουργίες – αν καταλάβει κανείς τη λογική του. Αποτελείται από μια στήλη στα αριστερά που περιλαμβάνει μια σειρά από «αντικείμενα» τα οποία μεταφέρονται με drag and drop μέσα στο περιβάλλον εργασίας. Κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα εκτελεί και μια διαφορετική εργασία και μπορεί να συνδεθεί με ένα άλλο, ώστε να συνδυαστούν οι λειτουργίες τους.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Freeweird θέλησα να φτιάξω μια σειρά από σελίδες αφιερωμένες σε συγκεκριμένες εταιρείες / υπηρεσίες (π.χ. βλ. Google, Facebook, Twitter, WordPress, Dropbox κ.α.). Στην δεξιά στήλη κάθε μίας από αυτές, ήθελα να εμφανίσω όλα τα πρόσφατα tweets από το @freeweird που τις αφορούσαν. Τα εμπόδια ήταν πολλά: από το ότι, για παράδειγμα, το Twitter δεν επιτρέπει την εξαγωγή ξεχωριστών feeds για συνδυαστικές αναζητήσεις έως το ότι κάποιες υπηρεσίες σχετίζονταν με πολλά διαφορετικά θέματα ή κι ότι το εξαγόμενο feed εμφάνιζε τον τίτλο του λογαριασμού (Freeweird:) μπροστά από το μήνυμα, πράγμα αντιαισθητικό όταν επαναλαμβάνεται συνέχεια.

Το πιο ακραίο παράδειγμα ήταν αυτό της Google, καθώς τα tweets που την αφορούσαν δεν ήταν απαραίτητο ότι θα περιείχαν τη λέξη “google”. Σε αυτή την περίπτωση, το pipe που δημιουργήθηκε ήταν το παρακάτω:

pipes2

Ας δούμε τώρα τί κάνει το κάθε ένα από αυτά τα αλληλοσυνδεόμενα αντικείμενα:

  • Το Fetch Feed αντλεί το κεντρικό feed από τον λογαριασμό του freeweird στο Twitter.
  • Το Filter φιλτράρει τα αποτελέσματα, ώστε να εμφανίσει μόνο όσα περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν από τους όρους google, chrome, gmail, blogger, picasa, youtube (μιας και όλες είναι υπηρεσίες της Google).
  • Το Rename αφαιρεί την περιγραφή του feed, που δεν ήθελα να εμφανίζεται μιας και στην περίπτωση ενός tweet, το περιεχόμενό της είναι ίδιο με αυτό του τίτλου.
  • Το Regex προσθέτει έναν κανόνα που λέει ότι όταν στον τίτλο μιας καταχώρησης εντοπιστεί ο όρος “Freeweird:“, θα αντικατασταθεί με κενό (ουσιαστικά, θα αφαιρεθεί, δηλαδή).
  • Το Pipe Output είναι υπεύθυνο για την εξαγωγή του Pipe – για τη δημιουργία, δηλαδή, του νέου μας feed.

Το παραπάνω είναι μάλλον απλοϊκό παράδειγμα του τί μπορεί να πετύχει κανείς με το Yahoo! Pipes. Οι δυνατότητες του εργαλείου είναι μεγάλες και τα δεδομένα που μπορεί να επεξεργαστεί δεν περιορίζονται μόνο σε RSS feeds. Το Pipes μπορεί να δεχτεί αρχεία cvs, xml, αποτελέσματα αναζήτησης, ακόμα και σελίδες html. Όσο για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο, είναι τόσοι πολλοί που πιο πιθανό είναι να σας περιορίσει η έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων και φαντασίας από την πλευρά σας, παρά οι δυνατότητες από την πλευρά της εφαρμογής.

Το παραγόμενο αποτέλεσμα του Yahoo! Pipes μπορεί να δημοσιοποιηθεί στον κατάλογο των δημόσιων Pipes ή να εξαχθεί με τη μορφή widget, για ενσωμάτωση στον ιστοχώρο ή το blog σας.

pipes3

Το Yahoo! Pipes είναι μια εφαρμογή που δεν απευθύνεται σε όλους. Μια συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα το βρει εξαιρετικά χρήσιμο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε  εντελώς δωρεάν στη διεύθυνση pipes.yahoo.com, αφού προηγουμένως συνδεθείτε μέσω Yahoo, Google ή Facebook Connect.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ