Η μεταφορά του Freeweird σε WordPress υπήρξε αιτία δοκιμής αρκετών plugins, προκειμένου να πάρει το blog την τωρινή μορφή του. Κάποια από αυτά είναι ήδη ιδιαίτερα δημοφιλή στους χρήστες της εν λόγω πλατφόρμας – άλλα πάλι ίσως να είναι λιγότερο γνωστά, λόγω των εξειδικευμένων λειτουργιών τους. Η λίστα που ακολουθεί δεν έχει κάποια ιδιαίτερη νοηματική συνοχή, αλλά αντίθετα καταγράφει όλα εκείνα τα wordpress plugins που μου έλυσαν τα χέρια και που αξίζει να έχετε υπόψη σας την ύπαρξή τους (δοκιμασμένα όλα σε WordPress 3.01).

Εμπειρία χρήσης και ευχρηστία:

Πρόκειται για plugins που εμφανίζονται στο frontend και βελτιώνουν την εμπειρία χρήσης, διευκολύνοντας την πλοήγηση του χρήστη και ωθώντας τον να παραμείνει περισσότερη ώρα στο blog σας. Μιλώντας με όρους του Google Analytics, σας βοηθούν να ρίξετε το bounce rate και να αυξήσετε τα pageviews ανά επίσκεψη.

  • Sensitive Tag Cloud. Tagcloud που αντί να εμφανίζει όλες ανεξαιρέτως τις ετικέτες (tags) που περιλαμβάνει ένα blog, επιλέγει μόνο αυτές που έχουν σχέση με την σελίδα στην οποία βρίσκεται εκείνη τη στιγμή ο χρήστης. Για παράδειγμα, σε μια λίστα με καταχωρήσεις, εμφανίζει μόνο τις ετικέτες των συγκεκριμένων καταχωρήσεων ή στην πλήρη παρουσίαση ενός άρθρου μόνο τις ετικέτες του συγκεκριμένου άρθρου συν (προαιρετικά) τις σχετικές σε αυτό ετικέτες. Μπορείτε να ρυθμίσετε την εμφάνιση του tagcloud, το μέγεθος των ετικετών ή ακόμα και να εξαιρέσετε τις ετικέτες που δεν θέλετε να εμφανίζονται. Δείτε «ζωντανό» παράδειγμα στην δεξιά στήλη του παρόντος blog (περιοχή «σχετικά θέματα»).
  • WP-PageNavi. Δίνει τη δυνατότητα να σελιδοποιήσετε το αρχείο του blog σας ώστε να μπορεί ο χρήστης να πλοηγείται πιο εύκολα σε αυτό. Σας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσετε τον αριθμό των εμφανιζόμενων σελίδων, ενώ με τη χρήση CSS μπορείτε να παραμετροποιήσετε την εμφάνισή του σχεδόν όπως θέλετε. Πηγαίνοντας στην αρχική σελίδα του Freeweird ή ανοίγοντας μια οποιαδήποτε κατηγορία της οριζόντιας πλοήγησης, μπορείτε να δείτε στην πράξη τη λειτουργικότητα.
  • LinkWithin. Από τις αγαπημένες μου λειτουργικότητες, εμφανίζει στο τέλος κάθε καταχώρησης σχετικά άρθρα που μπορεί να ενδιαφέρουν τον χρήστη. Ενδείκνυται κυρίως στην περίπτωση που τα άρθρα σας συνοδεύονται από φωτογραφίες, καθώς η εικόνα παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση του συγκεκριμένου plugin. Εκτός του ότι είναι όμορφο, είναι και αρκετά έξυπνο ώστε να εμφανίζει όντως σχετικά άρθρα και όχι τελείως τυχαίες επιλογές. Κάντε scroll ως το τέλος του άρθρου για να το δείτε εν δράσει.

Αλληλεπίδραση με το χρήστη:

Οι περισσότεροι bloggers προσπαθούν να ενθαρρύνουν όσο μπορούν τους χρήστες τους ώστε να συμμετέχουν ενεργά με σχόλια ή ακόμα και αποστολή άρθρων. Το Freeweird δεν αποτελεί εξαίρεση και για να το πετύχει έχει καταφύγει στα παρακάτω plugins:

  • Akismet. Το Akismet είναι ένα anti-spam plugin τόσο δημοφιλές που πλέον έρχεται ενσωματωμένο στην αρχική εγκατάσταση του WordPress. Αυτό που κάνει είναι να ελέγχει τα σχόλια των χρηστών και να μπλοκάρει τα spam, χωρίς να χρειάζεται να αναγκάζετε τους χρήστες να συμπληρώνουν τα ενοχλητικά CAPTCHA. Δεν χρειάζεται να το κατεβάσετε, αφού υπάρχει ήδη προεγκατεστημένο στην περιοχή των plugins του WordPress σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το ενεργοποιήσετε και να κάνετε εγγραφή για να αποκτήσετε το δωρεάν “key” που απαιτείται για να το χρησιμοποιήσετε.
  • Fast Secure Contact Form. Μια εύχρηστη όσο ισχυρή λύση για να προσθέσετε φόρμα επικοινωνίας στο blog σας. Είναι παραμετροποιήσιμη σε μεγάλο βαθμό, σας επιτρέπει να δημιουργήσετε παραπάνω από μία φόρμες και να μεταφράσετε όλα τα πεδία. Για να σας προστατεύσει από spam μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε CAPTCHA ή το Akismet.
  • Gurken Subscribe to Comments. Πολλοί χρήστες αφήνουν το σχόλιό τους – θετικό ή αρνητικό – σε ένα άρθρο και μετά δεν επιστρέφουν για να παρακολουθήσουν τη συνέχεια της συζήτησης. Κάποιοι όμως μπορεί να θέλουν να ειδοποιούνται για τα νέα σχόλια που προστίθενται στο άρθρο που και οι ίδιοι έχουν σχολιάσει. Το WordPress δυστυχώς δεν προσφέρει εγγενώς αυτή τη δυνατότητα. Το Gurken Subscribe to Comments, ευτυχώς, έρχεται να συμπληρώσει το κενό, προσθέτοντας την επιλογή που βλέπετε στο τέλος της σελίδας, κάτω από την υποβολή σχολίου («Θέλω να ειδοποιούμαι μέσω e-mail για νέα σχόλια σε αυτό το άρθρο»). Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα από τα πιο απαραίτητα plugins. Αν έχετε ενεργοποιημένα σχόλια στα άρθρα σας, οφείλετε να το εγκαταστήσετε.
  • TDO Mini Forms. Το plugin αυτό σας αφορά μόνο εάν θέλετε να εμπλέξετε τους χρήστες σας στη δημιουργία περιεχομένου για το blog σας. Αυτό που κάνει είναι να δημιουργήσει μια φόρμα μέσω της οποίας οι χρήστες – εγγεγραμμένοι ή μη – μπορούν να υποβάλλουν άρθρα για δημοσίευση. Οι δυνατότητες παραμετροποίησης του είναι αρκετές, αφού μπορείτε να επιλέξετε τις ενότητες στις οποίες επιτρέπεται να στέλνουν άρθρα οι χρήστες, αλλά και το αν το κείμενό τους θα δημοσιευθεί απευθείας ή αν θα πρέπει να λάβει προηγουμένως την έγκρισή σας. Δείτε το στην πράξη επιλέγοντας «Υποβολή άρθρου».

SEO:

Για όσους δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμη με τον όρο, SEO θα πει “Search Engine Optimization” – Βελτιστοποίηση του blog για τις Μηχανές Αναζήτησης. Τα παρακάτω plugins βοηθούν ώστε να γίνει το blog σας πιο φιλικό στο Google και τις άλλες μηχανές αναζήτησης.

  • All in One SEO Pack. Ένα από τα δημοφιλέστερα plugins, βοηθάει στον ευρετηριασμό των καταχωρήσεών σας από τις μηχανές αναζήτησης και σας δίνει δυνατότητες όπως:
    • Ορισμό του τίτλου του blog σας, καθώς και των βασικών keywords (λέξεις κλειδιά) με τις οποίες θα το περιγράψετε.
    • Έλεγχο του τίτλου, των λέξεων-κλειδιά και των meta-tags για κάθε άρθρο που γράφετε.
    • Βελτιστοποίηση του τίτλου μιας συγκεκριμένης καταχώρησης.
    • Δυνατότητα προσθήκης συγκεκριμένης περιγραφής σε κάθε άρθρο. Εάν δεν συμπληρωθεί, το plugin δημιουργεί την περιγραφή αυτόματα.
    • Μετατροπή σε “noindex” των σελίδων που συνήθως ευθύνονται για το duplicate content σε ένα blog (σελίδες κατηγοριών, tags, αποτελέσματα αναζήτησης κ.α.). Έτσι, το κάθε άρθρο που γράφετε μπορεί να ανήκει σε πολλές κατηγορίες και να έχει πολλά tags χωρίς το Google να το θεωρεί “duplicate content” (για το οποίο μάλιστα ενδέχεται να επιβάλλει ποινές όταν το συναντάει).
  • Google XML Sitemaps. Η ύπαρξη sitemap είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς βοηθάει τις μηχανές αναζήτησης να καταλογογραφήσουν σωστά και όσο το δυνατό πληρέστερα το περιεχόμενο του blog σας. Το Google XML Sitemaps είναι απλά άψογο σε αυτή τη δουλειά, αφού εκτός των άλλων αναλαμβάνει να ειδοποιεί το Google για τις νέες καταχωρήσεις που προστίθενται κάθε φορά.
  • Greeklish Permalinks. Το WordPress δημιουργεί αυτόματα τα urls των καταχωρήσεων βάσει του τίτλου που έχουν. Αυτό είναι θεωρητικά πολύ καλό και απόλυτα σωστό, αλλά μόνο όταν οι τίτλοι γράφονται χρησιμοποιώντας το λατινικό αλφάβητο. Στην περίπτωση των Ελληνικών χαρακτήρων δημιουργούνται τεράστιες διευθύνσεις που δεν βγάζουν κανένα νόημα. Το Greeklish permalinks κάνει αυτό που λέει και το όνομά του: μετατρέπει τους ελληνικούς χαρακτήρες των urls σε greeklish.

Backup και άλλες ρυθμίσεις:

Εδώ αναφέρονται plugins που αφορούν αποκλειστικά το backend και την συντήρηση και καλή λειτουργία του blog.

  • Automatic WordPress Backup. Ο πιο εύκολος τρόπος που κατάφερα να βρω για να αυτοματοποιήσω πλήρως τη διαδικασία ενός όσο το δυνατόν πληρέστερου backup του blog. Το plugin χρησιμοποιεί τον αποθηκευτικό χώρο που παρέχει το Amazon S3. Αυτό είναι και το μοναδικό του μειονέκτημα, μιας και η συγκεκριμένη υπηρεσία τυπικά δεν διατίθεται δωρεάν. Βέβαια η χρέωσή της είναι τόσο χαμηλή (περίπου 0,12€ το 1GB) που είναι σχεδόν σαν δωρεάν. Επίσης, το plugin αυτό καθαυτό εννοείται πως είναι δωρεάν. Η ρύθμιση του Automatic WordPress Backup είναι πανεύκολη και μπορείτε να του ορίσετε να κάνει αυτόματα backup ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε μέρα, εβδομάδα ή μήνα) και να διαγράφει τα παλαιότερα αρχεία, ώστε να μην πιάνουν χώρο. Ένα πλήρες backup περιλαμβάνει όλο τον φάκελο του wp-content, το αρχείο .htaccess, το wp-config.php και, φυσικά, τη βάση .sql. Αφού πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις το αφήνετε να υπάρχει και μετά απλώς το …ξεχνάτε (και εύχεστε να μη χρειαστεί να το ξαναθυμηθείτε ποτέ).
  • Configure SMTP. Το plugin αυτό θα σας χρειαστεί μόνο εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιον SMTP Server διαφορετικό από αυτόν του WordPress. Για παράδειγμα, θα το χρειαστείτε εάν θέλετε να συνδέσετε το Gmail ή το e-mail σας στο Google Apps. Ειδικά μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ρυθμίσεις είναι πλήρως αυτοματοποιημένες και μπορείτε να έχετε τα πάντα έτοιμα σε ελάχιστο χρόνο.
  • Search & Replace. Κάποιοι θα το προσπεράσουν, σε κάποιους άλλους όμως μπορεί να λύσει τα χέρια. Το plugin αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσετε τιμές μέσα στη βάση του blog σας και να τις αντικαταστήσετε με άλλες. Για παράδειγμα, κατά τη μεταφορά του Freeweird από το Blogger (Blogspot) όλα τα tags <!– more –> εντός των καταχωρήσεων, στο WordPress είχαν μετατραπεί σε <a name=’more’></a>. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη λειτουργεί πια το link «περισσότερα» που εμφανίζεται σε κάθε καταχώρηση στην αρχική σελίδα και στις διάφορες λίστες και που οδηγεί στο πλήρες άρθρο. Με το Search & Replace αντικατέστησα τη λάθος τιμή με τη σωστή και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε σε δευτερόλεπτα! Διαφορετικά θα έπρεπε να κάνω την αλλαγή χειροκίνητα σε 184 καταχωρήσεις…
    Προσοχή: Το plugin γράφει κατευθείαν στη βάση και οι αλλαγές που γίνονται δεν μπορούν να αναιρεθούν. Πριν κάνετε οτιδήποτε, λοιπόν, κάντε καλού-κακού ένα backup της βάσης.
Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 15 Αυγούστου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “13 WordPress plugins που αξίζει να εγκαταστήσετε από την αρχή στο νέο σας blog

Comments are closed.