Τα πρόσθετα (plugins) είναι η μεγάλη δύναμη του WordPress, η κατάχρησή τους, παρόλα αυτά, μπορεί να τα μετατρέψει σε αχίλλειο πτέρνα. Κι αυτό γιατί σχεδόν κάθε πρόσθετο που χρησιμοποιείτε επιβαρύνει, λιγότερο ή περισσότερο, τις επιδόσεις του ιστοχώρου σας. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση πρόσθετων που είτε έχουν κακογραμμένο κώδικα είτε δεν ενημερώνονται αρκετά συχνά, οι παρενέργειες μπορεί να είναι όχι μόνο μεγαλύτερες αλλά και αρκετά απρόβλεπτες. Ας δούμε, λοιπόν, 5 δημοφιλή πρόσθετα που όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν τον ιστοχώρο σας αλλά θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις επιδόσεις του.

W3 Total Cache

Αυτοπροσδιορίζεται ως η πιο ολοκληρωμένη πλατφόρμα βελτίωσης των επιδόσεων του WordPress, είναι μάλλον το δημοφιλέστερο plugin στην κατηγορία του και χρησιμοποιείται από πασίγνωστους ιστοχώρους όπως το Smashing Magazine και το Mashable. Το W3 Total Cache βελτιώνει τις επιδόσεις του server σας κάνοντας caching σε πολλές διαφορετικές παραμέτρους του website και μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για να κατέβουν οι σελίδες στον υπολογιστή του χρήστη. Επίσης, συνεργάζεται με τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες CDN ενώ προσφέρει εξ’ αρχής ενσωμάτωση και με το δωρεάν Cloudflare.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, προσφέρει έως και 10 φορές καλύτερες επιδόσεις όταν ρυθμιστεί πλήρως (κάτι που πάντως ο μέσος χρήστης δύσκολα θα το καταφέρει) ενώ εξοικονομεί έως και κατά 80% λιγότερο bandwidth μέσα από τεχνικές όπως το minify της HTML, των CSS και της JavaScript.

 

Lazy Load

Ακριβώς στο άλλο άκρο από την «προ-φόρτωση» (preloading), η τεχνική του “lazy loading” αναλαμβάνει να φορτώσει επιλεκτικά τις φωτογραφίες μιας σελίδας, εμφανίζοντας μόνο αυτές που είναι ορατές στην οθόνη του χρήστη. Στη συνέχεια, καθώς ο χρήστης κάνει scroll, φορτώνουν σταδιακά και οι υπόλοιπες. Σε πολλές περιπτώσεις το Lazy Load  μπορεί να είναι μια όμορφη αλλά περιττή πολυτέλεια – εάν, όμως, συνηθίζετε να εμφανίζετε πολλές φωτογραφίες στην ίδια ιστοσελίδα, μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για τις επιδόσεις του ιστοχώρου σας.

Αν και αρχικά η λειτουργία ήταν αρκετά δυσεύρετη ως WordPress plugin, πλέον έχετε αρκετές επιλογές και μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε κάποιο από τα jQuery Image Lazy Load WP (που το συστήνω, μιας και είναι αυτό που έχω δοκιμάσει), Lazy Load και BJ Lazy Load.

Lazy Load

 

WP Smush.it

Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για να καταλάβει κανείς ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι εικόνες μιας ιστοσελίδας, τόσο περισσότερο αυτή θα αργεί να φορτώσει. Το Smush.it είναι ένα αυτόνομο εργαλείο που έχει αναπτύξει η Yahoo! για να συμπιέζει τον όγκο των φωτογραφιών χωρίς να προκαλεί απώλειες στην ποιότητά τους.

Το WP Smush.it αξιοποιεί αυτή την υπηρεσία και αναλαμβάνει να συμπιέσει αυτόματα τις φωτογραφίες που ανεβάζετε, εμφανίζοντάς σας, μάλιστα, και πόσο κέρδος έχετε κάθε φορά.

Το καλό με το WP Smush.it είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα διαφορετικό από ό,τι είχατε ήδη συνηθίσει, αφού η διαδικασία είναι εντελώς διάφανη. Απλώς ανεβάζετε, δηλαδή, τις φωτογραφίες σας, όπως ακριβώς το κάνατε μέχρι τώρα, με τη μόνη διαφορά ότι πλέον θα χρειαστεί να περιμένετε λιγάκι παραπάνω μέχρι να ολοκληρωθεί η συμπίεση.

WP Smush.it

 

Debug Queries

Ένα από τα πράγματα που μπορεί να επιβραδύνουν τον ιστοχώρο σας είναι τα αιτήματα (queries) της βάσης κατά την φόρτωση. Το Debug Queries είναι ένα πρόσθετο που απευθύνεται αποκλειστικά σε διαχειριστές ιστοχώρων, στους οποίους επιτρέπει, έχοντας συνδεθεί με τον λογαριασμό τους, να δουν στο τέλος κάθε σελίδας μια λίστα με τα αιτήματα που αυτή περιλαμβάνει.

Με αυτό τον τρόπο τους βοηθά να αναλύσουν τους λόγους για τους οποίους ο ιστοχώρος τους δεν έχει την αναμενόμενη απόδοση και να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις.

Αν και το Debug Queries συνίσταται κυρίως σε χρήστες που ξέρουν πώς να το χρησιμοποιήσουν, δεν αποκλείεται να βοηθήσει και τους λιγότερο καταρτισμένους, αφού μπορεί να σας αποκαλύψει προβλήματα που αφορούν μεμονωμένα plugins τα οποία στη συνέχεια μπορούν απλώς να αφαιρεθούν.

Debug Queries

 

P3 (Plugin Performance Profiler)

Τελευταίο αλλά σε καμία περίπτωση λιγότερο ενδιαφέρον, το P3 (Plugin Performance Profiler) είναι ένα εξαιρετικό πρόσθετο που αναλαμβάνει να αναλύσει την απόδοση των plugins που χρησιμοποιείτε και να σας πει ποιά είναι αυτά που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιδόσεις του ιστοχώρου σας. Εσείς, στη συνέχεια, μπορείτε να τα ζυγίσετε και να αποφασίσετε ποιά από αυτά θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε και ποια θα αφαιρέσετε.

Το βάθος στο οποίο φτάνει η ανάλυση του P3 είναι μεγάλο και εμφανίζει με ωραία όσο και κατατοπιστικότατα γραφήματα όλες τις πληροφορίες που μπορεί να χρειαστείτε.

P3 plugin profiler

P3 plugin profiler

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

12 thoughts on “5 WordPress plugins για να κάνετε το website σας πιο γρήγορο

    • Ακούγεται ενδιαφέρον μιας και τα προσθέτα κάνουν τα blogs να “σέρνονται”….Το εγκατέστησα ήδη….thanks

    •  @GeorgeGeorgiou Υποστηρίζεται κανονικά. Αυτή τη στιγμή έχω την 3.4.1 και χρησιμοποιώ και το W3TotalCache. Γενικά είναι από τα plugins που έχουν καλή υποστήριξη και σπάνια μένουν πίσω σε αναβαθμίσεις.
       
      Γιατί το λες όμως; έχεις συναντήσει κάποιο πρόβλημα στο blog σου;

  1. Pingback: Mια ματιά στο μέλλον του Wordpress - Freeweird

  2. Pingback: Mια ματιά στο μέλλον του WordPress | ONPLAY

  3. το W3 λεει: “Last Updated: 383 ημέρες πριν”, μήπως έχει σταματήσει η συντηρησή του και είναι καλύτερα να προτιμήσω κάποιο άλλο αντίστοιχο?

    •  @JABAikanos To plugin λειτουργεί χωρίς πρόβλημα με την τελευταία έκδοση του WordPress, ενώ ο δημιουργός του λέει ότι μέσα στο μήνα θα κυκλοφορήσει αναβάθμιση (ελπίζω να το τηρήσει).
       
      Αν πάντως νιώθεις πιο άνετα με ένα plugin που ενημερώνεται πιο τακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις το WP Super Cache (http://wordpress.org/extend/plugins/wp-super-cache/), που επίσης θεωρείται από τα κορυφαία στο είδος του, αλλά είναι λίγο πιο δύσκολο στο σετάρισμά του για τον μέσο χρήστη σε σχέση με το W3TC.

    • Ευχαριστώ παιδιά, τελικά προτίμησα το Quick cache γιατι ειναι πολύ απλό στη χρήση και απαιτεί λιγότερους πόρους (αν και όχι τόσο ισχυρό όσο το W3 και το Super Cache)

Comments are closed.