Αν και η Wikipedia είναι σήμερα ο νούμερο ένα προορισμός για κάθε είδους εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, είναι γεγονός πως το περιεχόμενό της περιορίζεται ακόμη σε κείμενο και φωτογραφίες, με το βίντεο να υπολείπεται χαρακτηριστικά. Αυτό, πάντως, είναι κάτι που σιγά-σιγά δείχνει να αλλάζει, καθώς πριν από λίγες μέρες η δημοφιλής εγκυκλοπαίδεια ενεργοποίησε, μετά από 5 ολόκληρα χρόνια δοκιμών, την υποστήριξη βίντεο για οποιοδήποτε άρθρο της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρήστες μπορούσαν ήδη να προσθέτουν βίντεο σε άρθρα, ενώ διάφοροι φορείς είχαν δωρίσει πολυμεσικό υλικό στη Wikipedia. Η διαφορά, όμως, είναι ότι τώρα η διαδικασία αυτή διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό, χάρη στη συνεργασία της εγκυκλοπαίδειας με την εταιρεία Kaltura, της οποίας την εφαρμογή αναπαραγωγής HTML5 βίντεο θα χρησιμοποιήσει.

Πρόκειται, μάλιστα, για συνεργασία που είχε κάνει τα πρώτα της βήματα τον Γενάρη του 2008, οπότε και η τεχνολογία της Kaltura είχε ενσωματωθεί στην πλατφόρμα του MediaWiki (το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι ιστοχώροι του ιδρύματος Wikimedia) μέσω μιας επέκτασης που ονομάζεται TimedMediaHandler.

Το TimedMediaHandler έρχεται με μια σειρά από χρήσιμες λειτουργίες όπως η υποστήριξη του – απαλλαγμένου από πνευματικά δικαιώματα – προτύπου WebM, που διευκολύνει την εισαγωγή βίντεο από την βιβλιοθήκη του YouTube, που επίσης υποστηρίζει το WebM από τις αρχές του 2011.

Επίσης, επιτρέπει την μετατροπή του βίντεο από τη μία μορφή στην άλλη σε επίπεδο server, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σερβιρίσματος διαφορετικού αρχείου ανάλογα με την σύνδεση και την συσκευή του εκάστοτε χρήστη.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το TimedMediaHandler είναι συμβατό με τους υπάρχοντες υπότιτλους που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της 5ετούς δοκιμαστικής περιόδου, υπάρχει ήδη σχετικό περιεχόμενο. Επίσης, η νέα εφαρμογή αναπαραγωγής βίντεο υποστηρίζει την δημιουργία λεζάντων σε πολλαπλές γλώσσες, δυνατότητα ζωτικής σημασίας για ένα εγχείρημα όπως είναι η Wikipedia.

Wiki1[1]

Φυσικά, η δημιουργία και το ανέβασμα ενός βίντεο στο Wikimedia Commons, το κεντρικό αποθετήριο πολυμέσων της Wikipedia και των σχετικών με αυτή ιστοχώρων, δεν θα γίνει ποτέ τόσο εύκολη διαδικασία όσο αυτή του YouTube. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο βασικός λόγος της πολυετούς καθυστέρησης, αφού οι ανάγκες της Wikipedia έχουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, με τα βίντεο να είναι, δυνητικά, συνεχώς υπό διαμόρφωση – κάτι που επιτυγχάνεται χάρη στην εφαρμογή Kaltura HTML5 Sequencer, που επιτρέπει στους συντάκτες να επεξεργάζονται ήδη ανεβασμένα βίντεο.

Sequencer-drag-from-amw-to-sequence[1]

Φαίνεται, πάντως, πως οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες ώστε η Wikipedia να πάρει πιο ζεστά το θέμα του εμπλουτισμού των άρθρων της με βίντεο. Δεν είναι μόνο ότι έτσι θα διατηρεί στους server της το περιεχόμενο και δεν θα εξαρτάται από τρίτες υπηρεσίες, αλλά και ότι, λόγω της ίδιας της της φύσης, έχει την δυναμική να εξελιχθεί σε μία από τις πιο αξιόλογες αποθήκες πολυμεσικού περιεχομένου σε ολόκληρο το διαδίκτυο.

Πηγή: The Next Web

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ