Τα τελευταία πέντε χρόνια, η μεγάλη πρόκληση για τη Wikipedia ήταν να βρει και να κρατήσει νέους εθελοντές συντάκτες. Για το λόγο αυτό, το Ίδρυμα Wikimedia έδωσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη μιας νέας, βελτιωμένης εφαρμογής επεξεργασίας των άρθρων, ενώ ενθαρρύνει όσο μπορεί την συμμετοχή νέων χρηστών στο εγχείρημα. Τι θα συνέβαινε, όμως, αναρωτιέται το The Atlantic, εάν η πτώση της συμμετοχής δεν οφείλεται στην κουλτούρα και τον σχεδιασμό του ιστοχώρου αλλά, αντίθετα, είχε να κάνει με το γεγονός ότι, απλώς, οι χρήστες της Wikipedia δεν έχουν πλέον και τόσα πολλά να κάνουν;

Αν και είναι οξύμωρο να ισχυριστείς ότι μια εγκυκλοπαίδεια που προσπαθεί να καταγράψει τα πάντα πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, κάτι τέτοιο φαίνεται πως ισχύει στην περίπτωση των σημαντικών λημμάτων. Τέτοια λήμματα είναι, για παράδειγμα, όσα αφορούν θέματα όπως οι μεγάλοι πόλεμοι, οι σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες και τα σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα. Από αυτή την άποψη, η αγγλόφωνη έκδοση της Wikipedia είναι σχεδόν ολοκληρωμένη. Φυσικά, υπάρχει πάντα η ανάγκη για την απαραίτητη επιμέλεια και τις αναπόφευκτες μικροδιορθώσεις, αλλά ο βασικός όγκος δουλειάς, που αφορά την συγγραφή και την δόμηση των άρθρων έχει ήδη γίνει.

«Υπάρχουν όλο και περισσότεροι αναγνώστες της Wikipedia», επισημαίνει ο ιστορικός και συντάκτης Richard Jensen, «αλλά έχουν όλο και λιγότερα νέα πράγματα να προσθέσουν». Εξηγεί, μάλιστα, ότι τα περισσότερα μεγάλα άρθρα της εγκυκλοπαίδειας έχουν γραφτεί το 2006 και 2007 και από τότε οι συντάκτες τους λίγο έχουν ασχοληθεί μαζί τους.

numberofwikipediaarticles-615[1]

Ο Jensen συνεχίζει λέγοντας ότι «όταν μια εγκυκλοπαίδεια φτάνει τα 10.000 άρθρα, η δεξαμενή ποιοτικού υλικού συρρικνώνεται». Όσο για τη Wikipedia; Το καλοκαίρι του 2012 ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια άρθρα.

Καθώς, λοιπόν, η «ενδιαφέρουσα» δουλειά έχει ολοκληρωθεί, οι συντάκτες αρχίζουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους. Την άνοιξη του 2012, οι συντάκτες που συνεισέφεραν ο καθένας πάνω από 100 αναθεωρήσεις άρθρων το μήνα έφταναν τους 3.300. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πτώση 31% σε σχέση με την άνοιξη του 2007, οπότε και ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε τους 4.800 συντάκτες.

Εάν πάρουμε, για παράδειγμα, το λήμμα που αναφέρεται στον πόλεμο του 1812 (του οποίου ο Jensen είναι ο πιο ενεργός συντάκτης), παρατηρούμε μια σαφή πτώση στην δραστηριότητα που αφορά την επιμέλεια. Για τη διαμόρφωση του άρθρου, που φτάνει τις 14.000 λέξεις, χρειάστηκαν 3.000 συντάκτες, ενώ η συζήτηση «πίσω από τα παρασκήνια» (που δεν είναι ορατή στον τελικό χρήστη) έχει 600 συμμετέχοντες και 200.000 λέξεις.

Σήμερα, η σελίδα του πολέμου του 1812 έχει περισσότερους αναγνώστες από ότι το 2008 (623.000 αντί 434.000), αλλά ο αριθμός αυτών που κάνουν αλλαγές έχει πέσει από τους 256 στους μόλις 28. Από τους αρχικούς 256, ενεργός παραμένει μόνο ο ένας. Ο λόγος, σύμφωνα με τον Jensen είναι ότι το άρθρο έχει υποστεί τόση επιμέλεια που πλέον δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις.

edithistoryforwarof1812-615[1]

Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται και στο λήμμα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ο Jensen αποκαλεί ως το «σημαντικότερο άρθρο στην στρατιωτική ιστορία».

edithistoryforwwii-615[1]

Φαίνεται, λοιπόν, πως από αυτή την άποψη η Wikipedia έχει, πράγματι, φτάσει σε μια φάση ολοκλήρωσης. Εάν κάτι τέτοιο είναι όντως αλήθεια και με δεδομένο πως η εγκυκλοπαίδεια είναι κάτι «ζωντανό», που συνεχώς διαμορφώνεται και που στο σύνολό του δεν μπορεί ποτέ να ολοκληρωθεί, πώς μπορεί το Ίδρυμα Wikimedia να εξακολουθήσει να προσελκύει σοβαρούς συντάκτες;

Σύμφωνα με τον Jensen, η λύση είναι το να ωριμάσει η Wikipedia με την ακαδημαϊκή έννοια, αφού η αξιοπιστία της ως επιστημονική πηγή είναι κάτι που ακόμη αμφισβητείται. Κάτι τέτοιο θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί εάν το Ίδρυμα αφιερώσει περισσότερους πόρους στην αναζήτηση συντακτών υψηλού επιπέδου, που θα διαμορφώσουν άρθρα επαγγελματικών προδιαγραφών και θα δώσουν στην δημοφιλέστερη online εγκυκλοπαίδεια το κύρος που θα ήθελε να έχει.

Πηγή: The Atlantic

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ