W3C

Μπορεί ο Internet Explorer 6 να αποτελεί πλέον οριστικά παρελθόν, το πρόβλημα της συμβατότητας των ιστοσελίδων μεταξύ διαφορετικών browsers, ωστόσο, επανέρχεται με διαφορετικό αυτή τη φορά τρόπο. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος του W3C (World Wide Web Consortium), Daniel Glazman, ο οποίος θεωρεί ότι η κυριαρχία της Google και της Apple στην αγορά των browsers φορητών συσκευών, οδηγεί σε μια κατάσταση χειρότερη κι από αυτή που είχαμε την εποχή της κυριαρχίας του Internet Explorer.

Η αιτία, σύμφωνα με τον Glazman, εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι προγραμματιστές συχνά παραβλέπουν τους άλλους browsers όταν χρησιμοποιούν τις νέες δυνατότητες των CSS3, δημιουργώντας τον κώδικά τους αποκλειστικά για τους webkit browsers (δηλαδή για τον Chrome και τον Safari) – κι αυτό ακόμη κι όταν οι άλλοι browsers μπορούν να υποστηρίξουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι υπόλοιποι – και κυρίως οι Firefox, Internet Explorer και Opera – να πρέπει, ουσιαστικά, να «μεταμφιέζονται», θέλοντας και μη, σε άλλους browsers προκειμένου να υποστηρίξουν χαρακτηριστικά που προορίζονται για το webkit. Σύμφωνα με το W3C, αυτό είναι κάτι που ακυρώνει τις προσπάθειες τους για έναν «Ανοιχτό Παγκόσμιο Ιστό» που θα στηρίζεται σε κοινά πρότυπα που έχουν συνδιαμορφωθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Browsers

Ας προσπαθήσουμε όμως να το εξηγήσουμε λίγο περισσότερο: Οι νέοι browsers συχνά εισάγουν νέες τεχνολογίες που τελικά καταλήγουν να αποτελέσουν κοινά πρότυπα. Αρχικά, όμως, αυτές δουλεύουν μόνο σε έναν browser. Για αυτό το λόγο, όταν οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν τέτοιου είδους πειραματικά χαρακτηριστικά τοποθετούν στην αρχή του κώδικά τους το πρόθεμα –webkit όταν πρόκειται για χαρακτηριστικό που λειτουργεί μόνο σε Chrome και Safari.

Όταν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό εξελιχθεί σε κοινό πρότυπο και υποστηρίζεται από όλους τους browsers, οι προγραμματιστές μπορούν πια να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα προθέματα, αφού δεν υπάρχει πλέον λόγος να ανησυχούν για το ότι γράφουν κώδικα για τον έναν browser ή τον άλλο.

Το πρόβλημα, για τον Glazman, αφορά το γεγονός ότι οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν χαρακτηριστικά με το πρόθεμα –webkit χωρίς να φροντίζουν να συμπεριλαμβάνουν και τα αντίστοιχα προθέματα –o για τον Opera, –ms για τον IE και –moz για τον Firefox, ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτά υποστηρίζονται από τους άλλους browsers. «Ζητώ από την κοινότητα των δημιουργών ιστοσελίδων να σταματήσουν να σχεδιάζουν ιστοχώρους μόνο για το Webkit, ειδικά όταν η προσθήκη υποστήριξης για τους υπόλοιπους browsers χρειάζεται μόνο την προσθήκη μερικών επιπλέον προθεμάτων στα CSS», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και κατά την εποχή της κυριαρχίας του Internet Explorer, οπότε οι προγραμματιστές έγραφαν τον κώδικά τους με βασικό κριτήριο το να εμφανίζονται σωστά οι σελίδες τους στον browser της Microsoft. Σήμερα, που οι browsers της Apple (σε iPhone και iPad) και της Google (σε συσκευές Android) κυριαρχούν στις mobile πλατφόρμες, το πρόβλημα φαίνεται να επανέρχεται.

Βέβαια, το να ζητάς από μια ισχυρή και καινοτόμα εταιρεία να επιβραδύνει τους ρυθμούς της και να ασχοληθεί περισσότερο με τα κοινά πρότυπα – τα οποία παραδοσιακά διαμορφώνονται με πολύ πιο αργές ταχύτητες – μόνο εύκολο δεν είναι.

Πηγή: Cnet.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Μέρες IE6 φοβάται ο αντιπρόεδρος του W3C λόγω της κυριαρχίας Google και Apple στους mobile browsers

  1. Pingback: Ο Opera υποχωρεί και υποστηρίζει το πρόθεμα –webkit

  2. Pingback: Η Opera «μετακομίζει» στο WebKit

Comments are closed.