HTML5

Τη στιγμή που όλες (σχεδόν) οι μεγάλες εταιρείες εκδηλώνουν την υποστήριξή τους προς την HTML5 και οι ανά τον κόσμο προγραμματιστές ήδη έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με τις δυνατότητές της, το World Wide Web Consortium (W3C) έρχεται να χαμηλώσει τους τόνους και να προειδοποιήσει πως η HTML5 έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της μέχρι να καθιερωθεί ως πρότυπο.

Σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε ο Philippe Le Hégaret ως εκπρόσωπος του W3C στο InfoWorld, παρά τον ενθουσιασμό του κοινού για την HTML5, είναι νωρίς ακόμα να την υιοθετήσουμε λόγω προβλημάτων διαλειτουργικότητας. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση που το περιεχόμενο αφορά βίντεο, διαφορετικές συσκευές και browsers χειρίζονται την HTML5 με διαφορετικό τρόπο.

Ο  Le Hégaret συνεχίζει λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι η HTML5 είναι ακόμη έτοιμη για παραγωγική χρήση, και πως το πραγματικό πρόβλημα είναι το κατά πόσο μπορεί να δουλέψει εξίσου σωστά σε διαφορετικούς browsers, κάτι το οποίο προς το παρόν δεν συμβαίνει.

Το World Wide Web Consortium (W3C), είναι μια κοινοπραξία που συστάθηκε το 1994 από τον εφευρέτη του Παγκόσμιου Ιστού Tim Berners-Lee, και στόχο έχει την ανάπτυξη προτύπων (standards/recommendations) που θα οδηγήσουν τον Παγκόσμιο Ιστό στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Παράλληλα δίνει μεγάλη έμφαση σε θέματα προσβασιμότητας και διαλειτουργικότητας, αναπτύσσοντας δια-λειτουργικές τεχνολογίες (προδιαγραφές, οδηγίες, λογισμικό και εργαλεία) και δημιουργώντας φόρουμ ενημέρωσης και συλλογικής κατανόησης.

Η θέση του W3C για την HTML5 δεν είναι έκπληξη, είναι όμως αμφίβολο το κατά πόσο θα καταφέρει να επηρεάσει την ανάπτυξη της τελευταίας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τους ισχυρούς υποστηρικτές της (βλ. Google, Apple κ.α.).

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ