Την απόφασή του να υποστηρίξει το Do Not Track, την λειτουργία που πρότεινε η Mozilla για να επιτρέπει στους χρήστες να κρύβουν την online δραστηριότητά τους από τους διαφημιστές, ανακοίνωσε το Twitter. Μάλιστα, η δυνατότητα ενεργοποίησης του Do Not Track δεν περιορίζεται μόνο στον Firefox αλλά και σε όλους τους άλλους browsers που το υποστηρίζουν, δηλαδή και στους Internet Explorer και Safari.

Πρακτικά, με το Do Not Track ο χρήστης δηλώνει πως δεν επιθυμεί να παρακολουθείται η δραστηριότητά του και αποκρύπτεται η συμπεριφορά του από τις στοχευμένες διαφημίσεις των εταιρειών. Από εκεί και πέρα, για να έχει πρακτικό αποτέλεσμα δεν αρκεί να το ενεργοποιήσει ο χρήστης από τις ρυθμίσεις του browser του, αλλά και να το υποστηρίζει ο ιστοχώρος που έχει επισκεφθεί – εξ’ ου και η σημασία της κίνησης του Twitter.

Do Not Track

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η κίνηση ήρθε παράλληλα με ένα άλλο πείραμα του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, με το οποίο σερβίρει στους νέους χρήστες προσωποποιημένες προτάσεις για το ποιούς να ακολουθήσουν. Αυτό που συμβαίνει σήμερα όταν ένας νέος χρήστης συνδέεται για πρώτη φορά στον λογαριασμό του, είναι να βλέπει μια σειρά από γενικές προτάσεις για το ποιούς να ακολουθήσει, οι οποίες είναι πάνω-κάτω οι ίδιες για όλους.

Αντίθετα, πλέον οι προτάσεις θα είναι προσωποποιημένες, ώστε να ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα του κάθε χρήστη. Το ερώτημα όμως είναι, από πού αντλεί το Twitter την πληροφορία, αφού ο χρήστης μόλις έχει εγγραφεί και δεν έχει προλάβει να αποκαλύψει τις συνήθειές του στην υπηρεσία; Η απάντηση σε αυτό βρίσκεται στα κουμπιά και τα εργαλεία του Twitter που ενσωματώνουν οι διάφοροι ιστοχώροι στις σελίδες τους.

Το Twitter, δηλαδή, αναγνωρίζει ποιοι λογαριασμοί είναι δημοφιλείς μεταξύ των χρηστών που επισκέπτονται τα συγκεκριμένα websites και προτείνει, στη συνέχεια,  να τους ακολουθήσουν όσοι έχουν επισκεφτεί τις σελίδες αυτές μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες. Με λίγα λόγια, αξιοποιεί τα δεδομένα των οποίων τη συλλογή εμποδίζει το Do Not Track.

Αυτό σημαίνει πως εάν έχετε το Do Not Track ενεργοποιημένο στον browser σας, οι προσωποποιημένες προτάσεις δεν θα εμφανίζονται. 

Οι προσωποποιημένες προτάσεις του Twitter

Πηγή: Twitter Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Το Twitter υποστηρίζει το Do Not Track και πειραματίζεται με προσωποποιημένες προτάσεις

Comments are closed.