Το Picasa, το πρόγραμμα οργάνωσης φωτογραφιών της Google, εισήγαγε στην έκδοση 3.5 μια πολύ σημαντική λειτουργικότητα, που μέχρι τώρα την πρόσφερε μόνο δικτυακά, μέσω των Picasa Web Albums: Αναγνώριση προσώπων σε φωτογραφίες, και μάλιστα, πολύ αποτελεσματική!

Πράγματι, μέσα σε 3.500 φωτογραφίες του σκληρού μου δίσκου, το Picasa αναγνώρισε με μεγάλη ακρίβεια αυτές που περιείχαν πρόσωπα, απομονώνοντας μάλιστα το κάθε πρόσωπο και ομαδοποιώντας αυτά τα οποία θεώρησε πως ανήκαν στο ίδιο άτομο. Φυσικά δεν ήταν δυνατό να ομαδοποιήσει σωστά όλες τις φωτογραφίες, αλλά το εντυπωσιακό είναι πως εντόπισε πρόσωπα ακόμη και σε φωτογραφίες με εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες φωτισμού.

Το καλό είναι ότι το πρόγραμμα δεν παίρνει ανεπιθύμητες πρωτοβουλίες και αφήνει τον χρήστη να χαρακτηρίσει ο ίδιος τις φωτογραφίες ή να εξαιρέσει τα πρόσωπα που δεν θέλει να καταλογογραφήσει. Έτσι, μέσα σε λιγότερο από 3 ώρες εντόπισα και καταλογογράφησα αν όχι όλα, τα περισσότερα πρόσωπα στις φωτογραφίες μου, μένοντας απόλυτα ευχαριστημένος από τη νέα του αυτή έκδοση.

Πέρα από την αναγνώριση προσώπων, άλλες ενδιαφέρουσες λειτουργικότητες του Picasa περιλαμβάνουν γεωγραφικό χαρακτηρισμό των φωτογραφιών, γρήγορο ανέβασμά τους online, στο Picasa Web Albums ή στο blogger, ετικέτες (tags), βασικά εργαλεία επεξεργασίας εικόνας και ένα καλαίσθητο, γρήγορο, εύχρηστο και εξελληνισμένο περιβάλλον εργασίας.

Επιπλέον, το Picasa περιλαμβάνει πλέον και ενσωματωμένο image viewer, για απευθείας προβολή των εικόνων σας με διπλό κλικ στο αρχείο. Δε λέω, πρόκειται για πολύ καλό εργαλείο, σίγουρα καλύτερο από τον ενσωματωμένο viewer των Windows, αλλά για αυτή τη δουλειά υπάρχει το αγαπημένο μου FastStone Image Viewer, που δεν το αλλάζω (ακόμα) με τίποτα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το Picasa εκτός από Windows, έχει επίσης έκδοση για Mac αλλά και για Linux (μέσω εξομοιωτή wine βέβαια σε Linux, που κάνει την εμπειρία χρήσης του σαφώς κατώτερη).

Κι αν στην παλιότερη καταχώρηση όπου παρουσίαζα για πρώτη φορά το πρόγραμμα είχα κάποιους ενδοιασμούς για το αν θα προτιμήσω αυτό ή κάποια άλλη εναλλακτική, πλέον δεν έχω καμία αμφιβολία και το συστήνω ανεπιφύλακτα 😉

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://picasa.google.com/

Κι επειδή η επίσημη διεύθυνση του Picasa δεν έχει πάντα την τελευταία έκδοση, μπορείτε να βρείτε την πιο πρόσφατη στο filehippo: http://bit.ly/6RMAzL

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2009. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “To Picasa 3.5 φέρνει στον υπολογιστή σας την αναγνώριση προσώπων σε φωτογραφίες

  1. Pingback: Το Picasa ανεβάζει εικόνες πρόσωπων από τις φωτογραφίες σας στις επαφές του Gmail | Freeweird

Comments are closed.