splayer-logo Μπορεί η ιδέα που έχουμε στην Ελλάδα για την ποιότητα των Κινέζικων προϊόντων να μην είναι η καλύτερη, το θέμα των προγραμμάτων αναπαραγωγής βίντεο όμως, οι Ασιάτες δείχνουν να το κατέχουν καλά. Έτσι, μετά τον εξαιρετικό «Κορεάτη» KMPlayer, μας προέκυψε πρόσφατα και ο Κινέζος ανταγωνιστής, ο SPlayer, που διαθέτει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά:

  • Ταχύτητα. Ο SPlayer είναι μικρός στο μέγεθος (με setup γύρω στα 7ΜΒ), γρήγορος στο άνοιγμα και ελαφρύς σε ό,τι αφορά την κατανάλωση πόρων του συστήματος.
  • gui-standard Ευχρηστία. Τα βασικά μενού του Splayer βρίσκονται σε αναδυόμενες μπάρες που εμφανίζονται όταν μεταφερθεί ο κέρσορας πάνω από συγκεκριμένα σημεία της εφαρμογής. Δεν «ζαλίζουν» το χρήστη με πολλές επιλογές, αλλά προσφέρουν πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα. Αυτό που επίσης μου άρεσε είναι ότι τα gestures που χρησιμοποιεί η εφαρμογή είναι εξίσου πρακτικά: στο μονό κλικ στην οθόνη η εικόνα παγώνει, στο διπλό γίνεται fullscreen / επανέρχεται σε μικρό μέγεθος, με drag and drop οπουδήποτε στην επιφάνεια του προγράμματος μπορείτε να το μετακινήσετε, οι υπότιτλοι φορτώνουν επίσης με ένα απλό drag and drop κ.α. Από εκεί και πέρα, για πιο προχωρημένες παραμετροποιήσεις ο χρήστης μπορεί να ανατρέξει στο μενού που εμφανίζεται στο δεξί κλικ.
  • gui-minimal Λιτό και καλαίσθητο περιβάλλον. Ο SPlayer είναι λιτός, αλλά όχι άσχημος. Αντίθετα, είναι αρκετά καλαίσθητος και προσεγμένος. Δεν έχει τα φαντεζί μενού και περιγράμματα, αλλά εκεί είναι που κατά τη γνώμη μου βρίσκεται η κομψότητά του: εστιάζει στο περιεχόμενο (την εικόνα του βίντεο), χωρίς να σε αποσπά με άλλες επιλογές. Διαθέτει, μάλιστα, την επιλογή “minimal GUI” (δεξί κλικ / GUI / minimal), όπου αφαιρείται ακόμη και το πλαίσιο των Windows στην κορυφή του προγράμματος, αφήνοντάς σας, έτσι, μόνο με την εικόνα του βίντεο και τίποτα άλλο.
  • Αυτόματος εντοπισμός υποτίτλων. Η αγαπημένη μου λειτουργικότητα. Το SPlayer μπορεί να κατεβάσει αυτόματα τους υπότιτλους της ταινίας ή του επεισοδίου της σειράς που μόλις ανοίξατε και να τους φορτώσει επιτόπου, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε τίποτα από την πλευρά σας. Σας δίνει μάλιστα τη δυνατότητα να επιλέξετε την τοποθεσία που θα τους αποθηκεύσει – στον προεπιλεγμένο φάκελο του προγράμματος, δηλαδή, ή στον ίδιο φάκελο που βρίσκεται και το βίντεο. Βέβαια, μπορεί να εντοπίσει μόνο αγγλικούς και κινέζικους υπότιτλους, οπότε, αν δεν είστε εξοικειωμένοι με κάποια από τις δύο γλώσσες μάλλον θα σας είναι αχρείαστο. Εγώ πάντως, που πολλές φορές προτιμώ τους αγγλικούς υπότιτλους από τους ελληνικούς λόγω του ότι είναι συνήθως πιο προσεγμένοι, βολεύτηκα μια χαρά.
  • Portable έκδοση. Μπορείτε απλά να κατεβάσετε την φορητή έκδοση και να τρέξετε τον SPlayer απευθείας από ένα usb stick, χωρίς εγκατάσταση.
  • Open source κώδικας. Όπως και να το κάνουμε, το open source είναι η πιο συμπαθής κατηγορία δωρεάν προγραμμάτων και αξίζει να αναφέρεται ως προσόν. 
  • Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη ρύθμιση της διαφάνειας του παραθύρου, την αφαίρεση των μαύρων πλαισίων μιας ταινίας, αναπαραγωγή streaming, αποθήκευση screenshots από το βίντεο κ.α.

Οι γενικές μου εντυπώσεις από τον SPlayer είναι πολύ καλές. Μπορεί να μην έχει το πλήθος των επιλογών του KMPlayer και να μην είναι «πολυεργαλείο» όπως ο VLC (προγράμματα που ασφαλώς δεν πρόκειται να «πετάξει» από τον υπολογιστή μου) πρόκειται όμως για έναν πολύ απλό και εύχρηστο player που κατέληξα να τον προτιμώ για την απλή, καθημερινή χρήση.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.splayer.org/index.en.html

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ