logo Στην αμέσως προηγούμενη καταχώρηση είχα αναφερθεί στο screenr, ως μια πολύ πρακτική online εφαρμογή που σας επιτρέπει να βιντεοσκοπήσετε τα όσα συμβαίνουν στην οθόνη σας και να τα μοιραστείτε γρήγορα και εύκολα στο internet. Το ScreenToaster είναι άλλη μια παρόμοια εφαρμογή, που επίσης κάνει όλα τα βασικά αλλά προσφέρει και κάποιες επιπλέον δυνατότητες. Ας δούμε όμως τα κυριότερα χαρακτηριστικά του:

  1. Δεν χρειάζεται εγκατάσταση και λειτουργεί ανεξαρτήτως υπολογιστή (pc ή mac) και λειτουργικού συστήματος. Βέβαια, σε δοκιμή που έκανα σε Kubuntu, το βίντεο του ScreenToaster ήταν πολύ κακό (έπιανε μόνο την κίνηση του ποντικιού και ούτε καν τις εναλλαγές των παραθύρων), τη στιγμή που το screenr είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Σε Windows, αντίθετα, δουλεύει άψογα (υποθέτω το ίδιο και σε Mac).
  2. Το ScreenToaster δίνει τη δυνατότητα ηχογράφησης από μικρόφωνο, αλλά και σύνδεσης με webcam. Με αυτή την τελευταια επιλογή εμφανίζεται ένα μικρό παράθυρο στη γωνία της οθόνης που εμφανίζει εικόνα από την κάμερα. Για να πω την αλήθεια, στη δοκιμή που του έκανα, ενώ η κάμερα του laptop μου αναγνωρίζεται κανονικά και μπορώ να δω τον εαυτό μου πριν πατήσω το record, στο τελικό βίντεο το σχετικό παράθυρο δεν εμφανίζεται. Παρόλα αυτά ίσως να φταίει κάποια δική μου ρύθμιση, μιας και γενικά δεν χρησιμοποιώ ποτέ την κάμερα.
  3. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής υποτίτλων σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του βίντεο, πράγμα πολυ σημαντικό σε παρουσιάσεις. Όπως θα διαπιστώσετε και στο βίντεο που παραθέτω στο τέλος της καταχώρησης, οι υπότιτλοι λειτουργούν άψογα και στα ελληνικά. 
  4. Αφού ολοκληρώσετε τη βιντεοσκόπηση, μπορείτε να κατεβάσετε το βίντεο ως .mov ή swf (flash) ή να το ανεβάσετε στο site του ScreenToaster ή το Youtube.
  5. Θεωρητικά, το μέγεθος του βίντεο που μπορείτε να τραβήξετε είναι απεριόριστο, ωστόσο, οι υπεύθυνοι του site συστηνουν να μην ανεβάζετε βίντεο μεγαλύτερα από 20ΜΒ. Αν απλά θέλετε να το κατεβάσετε, υποθέτω πως ο κανόνας αυτός δεν ισχύει. Επίσης, η ταχύτητα ανεβάσματος μου φάνηκε πάνω-κάτω παρόμοια με αυτή του screenr.

Το συμπέρασμα: Το ScreenToaster είναι ακόμη μια πολύ καλή λύση για να βιντεοσκοπήσετε τα όσα συμβαίνουν στον υπολογιστή σας. Έχει περισσότερες επιλογές σε σχέση με το screenr, δεν λειτουργούν, ωστόσο, ακόμα όλες τους εξίσου απρόσκοπτα. Αν το ScreenToaster διορθώσει τα bugs του, θα κερδίσει την πρώτη θέση στην προτίμησή μου. Μέχρι τότε όμως θα προτιμήσω να μην επιλέξω και να κρατήσω και τα δύο στα αγαπημένα μου.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.screentoaster.com/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου 2009. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ