Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Sandy: το νησί-φάντασμα του Google Earth

Τοποθετημένο κάπου στον Νότιο Ειρηνικό, ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Νέα Καληδονία, το Sandy είναι ένα μυστηριώδες νησί που εμφανίζεται εδώ και μια δεκαετία σε θαλάσσιους χάρτες αλλά και στα Google Earth και Google Maps. Εκτός όμως κι αν πρόκειται για το νησί του Lost, το Sandy, σύμφωνα με αυστραλούς επιστήμονες, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Η περίπτωση του νησιού είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών εξερευνητών που ήλπιζαν πως θα έβρισκαν κάτι που πλέον αποτελεί μάλλον είδος υπό εξαφάνιση: αχαρτογράφητο έδαφος. Αντί, όμως, να συναντήσουν γη, όπως θα περίμεναν όταν επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο στίγμα, βρήκαν μόνο ωκεανό βάθους 1400 μιλίων.

Πώς, όμως, ένα τέτοιο λάθος μπορεί να βρήκε τον δρόμο του έως τις υπηρεσίες χαρτογράφησης της Google; Η πιο ειλικρινής απάντηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει, αν και η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι μπορεί απλώς να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, που ξεκίνησε αρχικά με τους παραδοσιακούς χάρτες και μεταφέρθηκε, στη συνέχεια, στο Google Earth.

Αξίζει να σημειωθεί πως συχνά οι κατασκευαστές χαρτών τοποθετούν στους χάρτες τους ψεύτικες οδούς προκειμένου να αποτρέψουν την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Σε ναυτικούς χάρτες, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι σύνηθες, καθώς θα μπορούσε να μειώσει την αξιοπιστία τους.

Εκπρόσωπος της Google εξήγησε ότι η εταιρεία συμβουλεύεται πολλές πηγές για την δημιουργία των χαρτών της και σχολίασε ότι «ο κόσμος είναι ένα μέρος που συνεχώς αλλάζει» και «το να είσαι πάντοτε ενήμερος για αυτές τις αλλαγές είναι μια προσπάθεια που δεν τελειώνει ποτέ».

(είπαμε, εκτός κι αν πράγματι πρόκειται για το νησί του Lost)

Πηγή: BBC



Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ