frontpage Εάν διαθέτετε κάποιο website ή blog ενδεχομένως γνωρίζετε ήδη πόσο σημαντική είναι η λειτουργικότητα του RSS Feed για την προώθηση του περιεχομένου σας. Οι δυνατότητες όμως που προσφέρουν από προεπιλογή οι διάφορες πλατφόρμες ως προς τον έλεγχο των feeds σας είναι συνήθως περιορισμένες στα απολύτως απαραίτητα.

Το Feedburner, που εδώ και κάποιο καιρό ανήκει στη Google, είναι μια δωρεάν υπηρεσία που αναλαμβάνει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε τα RSS Feeds σας, προσφέροντας μια πληθώρα επιλογών, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: στατιστικά χρήσης, επιλογές δημοσίευσης σε διάφορες υπηρεσίες, δυνατότητα εισαγωγής διαφημίσεων στα feeds, βελτιστοποίηση ώστε να εμφανίζονται σωστά σε διαφορετικές συσκευές και συστήματα, και πολλά άλλα.

Η εγγραφή στο Feedburner είναι δωρεάν, μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό που ήδη έχετε στο Gmail και σας επιτρέπει να «κάψετε» (δηλ. να εισάγετε) όσα feeds θέλετε. Από εκεί και πέρα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε το προεπιλεγμένο link του RSS Feed που βγάζει το website σας με αυτό που έχει δημιουργήσει το Feedburner. Το εύχρηστο περιβάλλον της υπηρεσίας χωρίζεται σε 5 διακριτές περιοχές:

  • Analyze. Περιλαμβάνει στατιστικά χρήσης των feeds σας. Εδώ μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι δημοφιλέστερες καταχωρήσεις σας, τον αριθμό και τη συμπεριφορά των συνδρομητών σας, τον feed reader που χρησιμοποιούν, τις γεωγραφικές περιοχές από τις οποίες προέρχονται, ακόμα και να εντοπίσετε «ασυνήθιστες χρήσεις» (uncommon uses) των feeds σας.

feedburner-statssubscribersmap

  • Optimize. Εδώ μπορείτε να βελτιώσετε τα feeds σας, κάνοντάς τα συμβατά με όλες τις πιθανές συσκευές και feedreaders, αλλά και να τα ενισχύσετε με επιπλέον λειτουργικότητες όπως: κουμπιά απευθείας παρακολούθησης από τους δημοφιλέστερους feed readers, τροποποιήσεις ειδικές για podcasters, δυνατότητα διαμοιρασμού των feeds σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, δήλωση της γεωγραφικής τοποθεσίας σας κ.α.

browserfriendly feedflare geotag

  • Publicize. Από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες, αφού προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους προώθησης και παρουσίασης των feeds σας. Μερικές από τις επιλογές που περιλαμβάνει είναι η δυνατότητα δημιουργίας κινούμενων banners που εμφανίζουν τις τελευταίες καταχωρήσεις, επαναδημοσίευση των feeds σας ως περιεχόμενο ενσωματωμένο σε άλλο website, προβολή του αριθμού των συνδρομητών, αυτόματη δημοσίευση κάθε νέας καταχώρησης στο Twitter (το αγαπημένο μου) κ.α.

headline-animator feedburner-socialize feedcountbuzzboost

  • monetize Monetize. Σας δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσετε διαφημίσεις από το Google Adsense ανάμεσα στα feeds σας. Προϋποθέτει, ασφαλώς, να έχετε λογαριασμό στο Adsense.
  • Troobleshootize. Ελέγχει την «υγεία» των feeds σας και σας δίνει συμβουλές για το πώς θα τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση.

Εάν έχετε website ή blog και δη ενημερωτικού χαρακτήρα, θα ήταν λάθος να παραβλέψετε τη σημασία του RSS feed για την προώθηση του περιεχομένου και την προσέγγιση των αναγνωστών σας. Το Feedburner είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σας προσφέρει νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με το κοινό σας και παρακολούθησης των χαρακτηριστικών τους και αξίζει χωρίς αμφιβολία να το δοκιμάσετε.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.feedburner.com/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ