Ο χρόνος στον κόσμο της τεχνολογίας, και ειδικά του internet, κυλάει με άλλους, ταχύτερους ρυθμούς. Τόσο γρήγορους που ήδη έχουμε προλάβει να δούμε την άνοδο και την πτώση εταιρειών και υπηρεσιών που κάποτε ίσως και να σου έδιναν την ψευδαίσθηση πως τίποτα δεν θα μπορούσε να τις κουνήσει από τον θρόνο τους. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται σε μερικούς, η έννοια της κοινωνικής δικτύωσης υπήρχε και πριν από το Facebook, με ιστοχώρους όπως το MySpace, το Friendster και το LiveJournal να κυριαρχούν. Τί έχουν απογίνει όμως, αλήθεια, σήμερα αυτές οι υπηρεσίες;

Η τυπική απάντηση είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως η μορφή τους δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πρωτογνωρίσαμε. Η ομάδα του Pingdom, της υπηρεσίας που είχαμε γνωρίσει από το εργαλείο μέτρησης της ταχύτητας φόρτωσης ιστοσελίδων που προσφέρει, δημοσίευσε μια σειρά από ενδιαφέροντα γραφήματα που απεικονίζουν με εμφατικό τρόπο την τύχη των τριών κοινωνικών δικτύων.

MySpace

Έχοντας ιδρυθεί το 2003, το MySpace ήταν το πρώτο όνομα στον χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι που εμφανίστηκε το Facebook και του πήρε σιγά-σιγά όλη τη δόξα. Παρόλα αυτά, αποτελούσε μέχρι πρόσφατα ιδιαίτερα δημοφιλή υπηρεσία, ειδικά στις ΗΠΑ. Στην κορύφωση της επιτυχίας του, κατά την περίοδο 2007 – 2008, το MySpace κοστολογούταν στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια για να καταλήξει τελικά τον περασμένο Ιούνιο να πωληθεί έναντι του συγκριτικά ευτελούς ποσού των 35 εκατομμυρίων.

image

Επάνω: Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το MySpace από το 2004 έως σήμερα.

Κάτω: Η παγκόσμια κίνηση του MySpace από το 2009 έως σήμερα

image

Friendster

Το Friendster ιδρύθηκε το 2002, η επιτυχία του ήταν άμεση και υπήρξε ο ιστοχώρος που ενέπνευσε τους δημιουργούς του MySpace. Από ένα σημείο και μετά ωστόσο έχασε το κοινό του, για να διατηρήσει μια σχετική δημοτικότητα στη νοτιοανατολική Ασία. Τον περασμένο Μάιο το Friendster αποφάσισε να δώσει τέλος στην ύπαρξή του ως κοινωνικό δίκτυο και επανασχεδιάστηκε ώστε να στρέψει όλη του την προσοχή στον χώρο των κοινωνικών παιχνιδιών.

image

Επάνω: Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Friendster από το 2004 έως σήμερα.

Κάτω: Η παγκόσμια κίνηση του Friendster από το 2009 έως σήμερα

image

LiveJournal

Έχοντας ιδρυθεί το 1999 ως υπηρεσία blogging με έντονα στοιχεία κοινωνικής δικτύωσης, το LiveJournal είναι ο παλιός της παρέας και ένας από τους πρωτοπόρους του χώρου. Επειδή όμως κανείς δεν παραμένει στην κορυφή για πάντα, η υπηρεσία κατέληξε να εξαγοραστεί κάποια στιγμή από τη ρωσική εταιρεία SUP, να μετακομίσει το 2009 από τις ΗΠΑ στη Ρωσία και πλέον να αποτελεί ανάμνηση για λίγους.

image

Επάνω: Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το LiveJournal από το 2004 έως σήμερα.

Κάτω: Η παγκόσμια κίνηση του LiveJournal από το 2009 έως σήμερα

image

Ασφαλώς, καμία από τις παραπάνω υπηρεσίες δεν έχει τερματίσει τη λειτουργία της, ενώ όλες τους διατηρούν ακόμη εκατομμύρια χρήστες. Η λάμψη τους, ωστόσο, έχει ξεφτίσει για τα καλά και το όνομά τους δεν προκαλεί πλέον κανένα φόβο στους πάλαι ποτέ αντιπάλους τους – ίσως μονάχα μια μελαγχολία στην ιδέα ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει αναπόφευκτα και η δική τους σειρά να αντιμετωπίσουν την ίδια μοίρα.

Πηγή: Royal Pingdom

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Η άνοδος και η (απότομη) πτώση των πρώτων κοινωνικών δικτύων

Comments are closed.