Reddit

Σε μια προσπάθεια αμφίβολης αποτελεσματικότητας αλλά ενδιαφέρουσα ως προς τη λογική της, οι χρήστες της κοινότητας του Reddit αποφάσισαν να γράψουν από κοινού τη δική τους νομοθεσία για την προστασία του διαδικτύου. Το Free Internet Act ή FIA, στοχεύει στο να προωθήσει την ευημερία, τη δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στο διαδίκτυο, αντιτίθεται στις διάφορες μορφές λογοκρισίας και έρχεται, ουσιαστικά, ως απάντηση στα νομοσχέδια SOPA / PIPA αλλά και στο πιο πρόσφατο, ACTA.

Courthouse

Εμπνευστής του FIA είναι ο Αυστριακός χρήστης του Reddit “RoyalWithCheese22”, με την πρωτοβουλία, ωστόσο, να είναι συλλογική, αφού μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε στη διαμόρφωση του κειμένου. Ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του FIA περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Υποστηρίζεται η προστασία του διαδικτύου κατά της λογοκρισίας από τις κυβερνήσεις, καθώς και η προστασία των παρόχων (ISPs) και των χρηστών, που δεν θα πρέπει να θεωρούνται υπόλογοι για την φιλοξενία ή την προβολή πειρατικού περιεχομένου, όταν αυτό γίνεται εν αγνοία τους.
  • Καμία χώρα δεν θα πρέπει να έχει υπό την εξουσία της το διαδίκτυο.
  • Θα πρέπει να απαγορευτεί η έκδοση εγκληματία για εγκλήματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο, με τους παραβάτες να δικάζονται στη χώρα διαμονής τους.
  • Θα πρέπει, παρόλα αυτά, να υπάρχουν κυρώσεις και νόμοι για να τιμωρούνται οι παραβάτες των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αν και ο ουσιαστικός αντίκτυπος της πρωτοβουλίας είναι εξαιρετικά αμφίβολος, ο εμπνευστής του FIA το βλέπει ως ένα εγχείρημα που ενισχύει την διατήρηση της δημοκρατίας. Θεωρεί, μάλιστα, πως χάρη στο διαδίκτυο βρισκόμαστε ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία σε θέση να έχουμε πραγματική (δηλ. αδιαμεσολάβητη) δημοκρατία. Αξίζει να σημειωθεί πως η από κοινού διαμόρφωση νομοθεσίας δεν είναι νέο φαινόμενο, αφού πριν από ένα χρόνο μια ομάδα πολιτών της Ισλανδίας είχε επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο.

Ίσως αυτές οι προσπάθειες αποτελούν τις πρώτες εκφράσεις μιας γενικότερης διάθεσης να αλλάξει εντελώς ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχουμε στα κοινά, αφού πλέον το διαδίκτυο προσφέρει όλες τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο.

Πηγή: Mashable

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ