Το, όχι και τόσο δημοφιλές στην Ελλάδα, Quora διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες υπηρεσίες της κατηγορίας του κυρίως ως προς το ότι δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ποιότητα των απαντήσεών του. Ίσως το πιο ακραίο παράδειγμα αυτού σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό σε ερώτηση που αφορούσε το «τί κάνουν όλα αυτά τα εξαρτήματα που βρίσκονται στο πιλοτήριο ενός αεροπλάνου». Η απορία φαίνεται πως ιντρίγκαρε τον πιλότο Tim Morgan, ο οποίος αφιέρωσε 8 ολόκληρες (μεταμεσονύχτιες, όπως ο ίδιος ανέφερε) ώρες για να γράψει μια λεπτομερέστατη έκθεση 9.322 λέξεων.

Πιλοτήριο

Η Megan Garber του The Atlantic που εντυπωσιασμένη από την προσπάθεια του Morgan του αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο, εξηγεί πως κάθισε και επιβεβαίωσε την ακρίβεια του κειμένου του. Πράγματι, χρησιμοποιώντας το εγχειρίδιο χρήσης του εξομοιωτή ενός 737 διαπίστωσε ότι όντως η απάντηση ήταν σωστή.

Τί ήταν όμως αυτό που ώθησε έναν άνθρωπο να αφιερώσει μία ολόκληρη εργατοημέρα για να απαντήσει με τόση λεπτομέρεια σε μια εγκυκλοπαιδικής φύσης ερώτηση ενός αγνώστου, χωρίς να έχει κανένα προσωπικό όφελος; «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι σχετίζεται με το παθολογικό ενδιαφέρον μου για τα αεροσκάφη», εξηγεί ο Morgan, «αλλά και γενικότερα στο ότι μου αρέσει να γράφω και να μοιράζομαι τη γνώση».

Η περίπτωση του Morgan δεν είναι παρά μία ακόμη ένδειξη του πόσο έχει αλλάξει το διαδίκτυο τον τρόπο με τον οποίο παράγεται και αρχειοθετείται η γνώση. Από το Quora έως τη Wikipedia και από τα διαδικτυακά forums έως εξειδικευμένα blogs, η παραγωγή της γνώσης παύει να αποτελεί αποκλειστικά έργο μερικών «πιστοποιημένων» επαγγελματιών και περνά ολοένα και περισσότερο στα χέρια ανώνυμων αλλά παθιασμένων ανθρώπων.

via Kotke

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ