logo Όσοι χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπων του Picasa, θα πρέπει να γνωρίζουν πως το να κάνουν backup μόνο τους φακέλους των φωτογραφιών τους δεν αρκεί για να διατηρήσουν τις πληροφορίες των ονομάτων που έχουν καταχωρήσει, έστω κι αν εκεί περιλαμβάνονται τα .picasa.ini αρχεία με τα μεταδεδομένα των εικόνων. Κι αυτό γιατί τα μεταδεδομένα των προσώπων βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο.

Φανταστείτε δηλαδή το καθόλου απίθανο σενάριο να αφιερώσετε ώρες για να εντοπίσετε και να ονομάσετε τα πρόσωπα στις φωτογραφίες σας, να αποθηκεύσετε ήσυχος τις εικόνες μαζί με τα .ini αρχεία τους, κάποια στιγμή να χρειαστεί να κάνετε φορμάτ και όταν επαναφέρετε τις φωτογραφίες να διαπιστώσετε με απογοήτευση πως οι πληροφορίες των ονομάτων έχουν χαθεί.

Για να μην την πατήσετε με τόσο άδοξο τρόπο, ιδού τα βήματα που πρέπει να κάνετε για ένα σωστό backup:

  • Αποθηκεύστε τις φωτογραφίες σας μαζί με όλα τα αρχεία .picasa.ini που περιλαμβάνονται σε κάθε φάκελο.
  • Αποθηκεύστε τον φάκελο db3, που περιέχει τη βάση του Picasa. Τον φάκελο αυτό θα τον βρείτε στη διαδρομή /Users/%USERNAME%/AppData/Local/Google/Picasa2/db3/ στα Windows και
    /Users/%USERNAME%/Library/Application Support/Google/Picasa3/db3/ στα Mac. Και στις δύο περιπτώσεις, αντικαταστήστε το %USERNAME% με το όνομα χρήστη που χρησιμοποιείτε στον συγκεκριμένο υπολογιστή. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η διαδρομή δεν συμπίπτει στον υπολογιστή σας, ψάξτε μέσω της αναζήτησης του λειτουργικού για τον φάκελο db3.

Για την επαναφορά των φωτογραφιών σας ή τη μεταφορά τους σε άλλο υπολογιστή, κάντε τα εξής:

  • Πηγαίνετε πάλι στην διαδρομή όπου αποθηκεύεται το προφίλ της εφαρμογής και αντικαταστήστε τον υπάρχων φάκελο db3 με αυτόν που κάνατε backup και που περιλαμβάνει τις πληροφορίες των προσώπων.
  • Ομοίως, επαναφέρετε σε κάποιο σημείο του σκληρού σας δίσκου τους φακέλους με τις φωτογραφίες σας μαζί με τα .picasa.ini αρχεία.
  • Ανοίξτε το Picasa και αφήστε το να φορτώσει τη βάση. Θα χρειαστεί κάποιο χρόνο αλλά τα ονόματα των προσώπων στις φωτογραφίες σας θα έχουν επανέλθει.

Η παραπάνω μέθοδος δεν είναι και η καλύτερη και σίγουρα το Picasa θα μπορούσε να λειτουργεί με πιο πρακτικό τρόπο. Ελπίζω στις προσεχείς εκδόσεις το θέμα να αντιμετωπιστεί, μέχρι τότε όμως, καλό είναι να έχετε υπόψη σας τη «μεσοβέζικη» αυτή λύση.

Σημείωση: Δοκίμασα να συγχρονίσω τη βάση μεταξύ desktop και laptop μέσω Dropbox, χρησιμοποιώντας το Link Shell Extension. Ο συγχρονισμός γίνεται, ωστόσο κάθε φορά που φορτώνει το Picasa, σε οποιονδήποτε από τους δύο υπολογιστές, φορτώνει από την αρχή τη βάση, διαδικασία που είναι πολύ χρονοβόρα. Δεν θα σας συνιστούσα, λοιπόν, να το επιχειρήσετε για συγχρονισμό – για απλό backup, όμως, λειτουργεί μια χαρά.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ