Η Mozilla εξερευνούσε εδώ και καιρό την ιδέα ενός συστήματος διαχείρισης της online ταυτότητας του χρήστη που θα τον απάλλασσε από την ανάγκη να θυμάται πολυάριθμους κωδικούς πρόσβασης προτείνοντας, μάλιστα, για τον λόγο αυτό την τεχνολογία του BrowserID. Πατώντας πάνω ακριβώς στο BrowserID, δημιούργησε το Persona, ένα σύστημα που προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο σύνδεσης του χρήστη στις αγαπημένες του υπηρεσίες και που, μετά από αρκετούς μήνες ανάπτυξης, είναι πλέον έτοιμο να βγει στο ευρύ κοινό με τη μορφή beta έκδοσης.

Όπως εξηγεί η Mozilla, το Persona δεν αφορά μόνο τους χρήστες Firefox αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους μεγάλους browser τόσο σε επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και σε κινητά τηλέφωνα και tablet. Δεν κρύβει, μάλιστα, πως η πρώτη αυτή έκδοση, αν και beta, είναι έτοιμη για κανονική χρήση, υποστηρίζοντας πάνω από 25 γλώσσες (μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά).

Για την ακρίβεια, οι περισσότερες από τις υπηρεσίες της Mozilla χρησιμοποιούν ήδη το Persona, το οποίο έτσι κι αλλιώς μπορεί να συνυπάρξει με τα υπόλοιπα, υπάρχοντα συστήματα πιστοποίησης. Οι άνθρωποί της, μάλιστα, εξηγούν ότι η ενσωμάτωσή του στους δικούς σας ιστοχώρους είναι αρκετά εύκολη υπόθεση που απαιτεί μερικά σχετικά απλά βήματα.

Η ιδέα της διαχείρισης της online ταυτότητάς μας από ένα αποκεντρωμένο σύστημα που χρησιμοποιεί ως εργαλείο του τον ίδιο τον browser είναι κάτι που έχει πλέον αρχίσει να συζητιέται ολοένα και περισσότερο, αφού ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ιστοχώρων και υπηρεσιών στις οποίες συνδεόμαστε καθιστά την διαχείριση των κωδικών μας μια καθόλου ευχάριστη υπόθεση.

Πηγή: identity.mozilla.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ