Με σύνθημά της «το web είναι η πλατφόρμα», η Mozilla παρουσίασε στην φετινή MWC της Βαρκελώνης τη δική της πλατφόρμα για κινητά τηλέφωνα, με την ονομασία Boot to Gecko. Πρόκειται για ένα σύστημα που βασίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτά διαδικτυακά πρότυπα όπως είναι η HTML, τα CSS και η JavaScript και που φιλοδοξεί να βρει τελικά το δρόμο του σε όλους τους browsers φορητών συσκευών, ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος. Στόχος, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Mozilla, είναι η απελευθέρωση από τους κανόνες και τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι υπάρχουσες κλειστές πλατφόρμες.

mozilla-the-web-is-the-platform

Πιο συγκεκριμένα, το Boot to Gecko φιλοδοξεί να δώσει απάντηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πάροχοι και οι developers, όπου είναι αναγκασμένοι, αφού φτιάξουν τις εφαρμογές τους για μια πλατφόρμα, στη συνέχεια να τις ξαναγράψουν και για τις υπόλοιπες. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι χρήστες που αποφασίζουν να αγοράσουν νέα συσκευή από διαφορετικό κατασκευαστή, οπότε και συχνά αναγκάζονται να αγοράσουν ξανά τις ίδιες εφαρμογές λόγω της αλλαγής πλατφόρμας.

Πέρα από την ευελιξία, όμως, οι άνθρωποι της Mozilla εξηγούν ότι το Boot to Gecko προσφέρει νέες ευκαιρίες στους προγραμματιστές, οι οποίοι θα έχουν πολύ πιο εύκολο έργο στο να αναπτύξουν εφαρμογές που θα μπορούν να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες μιας συσκευής. Κι αυτό γιατί χρησιμοποιώντας HTML5 και τα προτεινόμενα API της Mozilla θα μπορούν να δημιουργούν εφαρμογές που θα παίζουν παντού, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να μαθαίνουν από την αρχή τα API της κάθε ξεχωριστής πλατφόρμας.

boot-to-gecko-home boot-to-gecko-source-code

Επίσης, οι κατασκευαστές και οι πάροχοι θα μπορούν να παρέχουν το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες τους σε όλες τους τις συσκευές, ανεξαρτήτως του λειτουργικού συστήματος της κάθε μίας, παραμετροποιώντας με όποιον τρόπο το επιθυμούν.

Τέλος, οι ίδιοι οι τελικοί καταναλωτές που χρησιμοποιούν συσκευές βασισμένες στην «ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα» που προτείνει η Mozilla, θα έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης και λήψης του περιεχομένου τους, ανεξαρτήτως του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούν.

Αξίζει να διευκρινιστεί πως το Boot to Gecko δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε «λειτουργικό σύστημα». Αντίθετα, είναι μια πλατφόρμα που ιδανικά θα ήθελε να βρει το δρόμο της σε όλους τους browsers και όλα τα λειτουργικά συστήματα των κινητών τηλεφώνων, ώστε να τους δώσει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες της εκάστοτε συσκευής.

boot-to-gecko-address-book boot-to-gecko-call boot-to-gecko-dialer

Το πλεονέκτημα του Boot to Gecko σε σχέση με την HTML5 είναι ότι το B2G φέρνει όλη τη δύναμη της HTML5 και την επεκτείνει με επιπλέον δυνατότητες που αφορούν την ίδια τη συσκευή, όπως είναι το Bluetooth και το SMS. Επίσης, φέρνει καλύτερη αλληλεπίδραση με το σύστημα αρχείων της συσκευής αλλά και έναν τρόπο για «δέσουν» μαζί πολλές διαφορετικές εφαρμογές σε HMTL5.

    boot-to-gecko-video boot-to-gecko-photo-viewerboot-to-gecko-settings boot-to-gecko-map boot-to-gecko-webgl

Στο περίπτερο της Mozilla είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο του Boot to Gecko, εγκατεστημένο σε μια συσκευή της Samsung. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες αλλά και το βίντεο που ακολουθεί, διαθέτει όλες τις βασικές λειτουργίες που θα περίμενε κανείς να συναντήσει σε ένα οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο: διαχείριση επαφών, τηλεφωνικές κλήσεις, χάρτη, κάμερα για τη λήψη βίντεο και φωτογραφιών – όλα φτιαγμένα με HTML, CSS και JavaScript.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρτίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ