bhlΣίγουρα θα έχετε δει σε κάποιο φόρουμ ή blog μια από αυτές τις εικόνες με το παχύ μαύρο πλαίσιο και το σύντομο – συνήθως χιουμοριστικό – μήνυμα που τις συνοδεύει. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, λέγονται “motivational posters” («υποκινητικές αφίσες», σε αδέξια μετάφραση) και το Big Huge Labs σας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα τις δικές σας τέτοιες εικόνες.

Όμως τα motivational posters ήταν μόνο ο κράχτης του άρθρου, αφού το Big Huge Labs προσφέρει μια πληθώρα εργαλείων με τα οποία μπορείτε να κάνετε κάθε είδους αστείες μετατροπές στις φωτογραφίες σας. Ας δούμε τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά:

  • motivational Motivator. Το εργαλείο δημιουργίας των motivational posters, που λέγαμε. Επιλέγετε την εικόνα σας, προσθέτετε το κείμενο, ρυθμίζετε αν θέλετε και τα χρώματα, και είστε έτοιμοι.
  • Lolcat Generator. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να …ανταγωνιστεί τη διαδικτυακή φήμη των motivational posters, είναι οι περίφημες lolcats. Πρόκειται για τις φωτογραφίες γατών σε αστείες πόζες, που συνήθως συνοδεύονται από κείμενο. Δυστυχώς η εφαρμογή δεν δίνει τη δυνατότητα επιλογής γατιών από κάποια συλλογή, που σημαίνει πως θα πρέπει να ανεβάσετε κάποια δική σας φωτογραφία. Απλά σας δίνει τη δυνατότητα να εισάγετε το κείμενο με την γραμματοσειρά που συνηθίζεται να χρησιμοποιείται σε αυτές τις εικόνες.
  • Trading card. Εδώ μπορείτε να φτιάξετε κάρτες με τα πρόσωπα των φίλων σας (σαν τις panini που μαζεύαμε παλιά), απλά για χαβαλέ ή ακόμα και για να να δημιουργήσετε τη δική σας …τράπουλα.
  • Hockneyizer. Δημιουργήστε κολάζ που αποτελείται από μία μοναδική φωτογραφία. Κομμάτια, δηλαδή, της ίδιας φωτογραφίας, συνθέτουν τελικά τη μεγαλύτερη εικόνα. Η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόστηκε από τον David Hockney (εξ’ ου και το όνομα της εφαρμογής), ο οποίος στις δεκαετίες 70-80 έφτιαχνε τέτοια κολάζ χρησιμοποιώντας φωτογραφίες Polaroid. 
  • Bead Art. Κάντε τις φωτογραφίες σας να μοιάζουν σαν να δημιουργήθηκαν …από χάντρες. Ρίχτε του μια ματιά – δεν είναι κακό.
  • CD Cover. Φτιάξτε θήκες για CD. Επιλέγετε τη φωτογραφία σας, γράφετε το κείμενό σας και η σελίδα που θα εκτυπώσετε περιλαμβάνει τα περιγράμματα και οδηγίες για το πώς θα πρέπει να κόψετε το χαρτί ώστε να φτιάξετε τη θήκη.
  • Pocket Album. Εδώ μπορείτε να φτιάξετε άλμπουμ τσέπης. Επιλέγετε τις φωτογραφίες, τυπώνετε το άλμπουμ και το διπλώνετε και κόβετε σύμφωνα με τις οδηγίες που παρατίθενται στη σελίδα.
  • Framer. Βάλτε διάφορα frames στις φωτογραφίες σας. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι πολλές και μπορείτε να κάνετε τις εικόνες σας να μοιάζουν με γραμματόσημα, φιλμ, λίστες εργασιών κ.α.
  • Calendar. Φτιάξτε και τυπώστε ημερολόγια σε διάφορες διαστάσεις, για εκτύπωση σε κανονικό χαρτί ή και σε χαρτί θήκης CD.
  • Badge Maker. Δημιουργήστε τις δικές σας …ταυτότητες. Πρόκειται για σήματα που μοιάζουν με πάσα, κάρτες εισόδου κ.α.
  • Pop Art Poster. Η γνωστή αφίσα με τις πολλές διαφορετικές χρωματικές αποδόσεις της ίδιας φωτογραφίας, μόνο που αντί για τη Μέριλιν μπορείτε να εμφανίζεστε εσείς (ή οποιοσδήποτε άλλος).
  • Mosaic Maker. Επιλέξτε κάποιο από τα διαθέσιμα templates, ανεβάστε τις φωτογραφίες σας και δημιουργήστε ένα όμορφο μωσαϊκό εικόνων. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα μπορούσατε να φτιάξετε σχετικά εύκολα ακόμη και στο πιο απλό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, ωστόσο εδώ η διαδικασία είναι ακόμη απλούστερη.
  • Cube. Δημιουργήστε εικόνες ζαριών που στην κάθε όψη εμφανίζουν μια διαφορετική φωτογραφία.
  • Magazine Cover. Κάντε τη φωτογραφία σας εξώφυλλο περιοδικού. Μην περιμένετε κάτι εντυπωσιακό, αλλά για ένα γρήγορο αστείο είναι καλό.
  • Movie Poster. Σε παρόμοια λογική με το παραπάνω, εδώ μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας αφίσα ταινίας.
  • Billboard. Αφού ο κόσμος δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα το ταλέντο σας, φτιάξτε μόνοι σας την πινακίδα με τη φωτογραφία σας. 
  • Captioner. Δώστε …φωνή στις εικόνες σας, προσθέτοντας «μπαλονάκια» με λόγια, σαν κι αυτά που εμφανίζονται στα κόμικς.
  • Photobooth. Ανεβάστε μερικές διαφορετικές πόζες σας και δείτε τις να εμφανίζονται σε λωρίδα, σαν κι αυτές που θα παίρνατε αν χρησιμοποιούσατε αυτόματο φωτογραφικό θάλαμο (αλήθεια, υπάρχουν ακόμα αυτά;).
  • FX. Εφαρμόζει διάφορα εφέ στις φωτογραφίες σας, με πιο ενδιαφέρον ίσως το Charcoal drawing, όπου μπορείτε να κάνετε μια φωτογραφία να μοιάζει ζωγραφισμένη με κάρβουνο. 
  • Color Palette Generator. Εργαλείο που δημιουργεί χρωματικές παλέτες από μια φωτογραφία. Θα φανεί χρήσιμο μόνο σε όσους ασχολούνται με την κατασκευή ιστοσελίδων.
  • Blog Header. Μετατρέψτε μια φωτογραφία σε header έτοιμο να προστεθεί στο blog σας. Αφορά μόνο το WordPress. 
  • Gift Center. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε δώρα διαφόρων ειδών με τις φωτογραφίες σας: πό ημερολόγια και ευχετήριες κάρτες έως χριστουγεννιάτικα στολίδια, παζλ και mouse pads. Μπορείτε να παραγγείλετε απευθείας τις δημιουργίες σας, αλλά δεν ξέρω αφενός κατά πόσο υποστηρίζεται η αποστολή των προϊόντων στην Ελλάδα και αφετέρου το κατά πόσο το website είναι γενικά αξιόπιστο ως προς τις πληρωμές. Δεν λέω σε καμιά περίπτωση ότι είδα κάτι ανησυχητικό ως προς την αξιοπιστία του (το αντίθετο, μάλιστα, φαίνεται μια χαρά), αλλά καθώς δεν δοκίμασα να παραγγείλω κάτι, δεν μπορώ και να εγγυηθώ για αυτό.
  • Jigsaw. Δεν κάνει κάτι παραπάνω από την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει και στο Gift Center, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ μπορείτε επιπλέον να αποθηκεύσετε την παραγόμενη εικόνα. Βέβαια, αν δεν σας κόψει κάποιος τα κομμάτια, μάλλον θα σας είναι άχρηστη.
  • Map Maker. Ξεχάστε για λίγο τις φωτογραφίες σας (δεν θα σας χρειαστούν σε αυτή την εφαρμογή) και φτιάξτε χάρτη με τα μέρη που έχετε επισκεφθεί ή θα θέλατε να επισκεφθείτε. Μάλλον αδιάφορο, αν και σε κάποιους μπορεί να αρέσει.
  • Sunset. Επιλέξτε ένα σημείο στο χάρτη και δείτε τις ώρες ανατολής και δύσης του ηλίου για το χρονικό διάστημα της επιλογής σας. Τις φωτογραφίες σας κρατήστε τες στο κουτί τους, αφού ούτε κι εδώ θα τις χρειαστείτε.

Αυτές ήταν οι εφαρμογές του Big Huge Labs που βρήκα πιο ενδιαφέρουσες και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από όλους τους χρήστες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλες που απευθύνονται αποκλειστικά στους χρήστες του Flickr και που ακούγονται καλές, όπως επίσης και ορισμένες που μου φάνηκαν τελείως αδιάφορες. Επίσης, κάποια γενικά χαρακτηριστικά που αφορούν όλες τις εφαρμογές και που καλό είναι να τα γνωρίζετε, είναι τα εξής:

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες σχεδόν τις εφαρμογές χωρίς να είσαστε μέλος του site. Από εκεί και πέρα, η εγγραφή είναι δωρεάν, μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό σας στο Facebook και σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε τη δουλειά σας, ενώ εξαφανίζει επιπλέον και τις περισσότερες διαφημίσεις.
  • Οι περισσότερες εφαρμογές (αν όχι όλες) υποστηρίζουν την απευθείας εισαγωγή εικόνων από το Flickr και το Facebook. Ειδικά η συνεργασία με το Flickr ενθαρρύνεται περισσότερο, αφού υπάρχουν εφαρμογές και παιχνίδια που απευθύνονται αποκλειστικά σε χρήστες του.

Γενικό συμπέρασμα: το Big Huge Labs δεν φέρνει κάποια επανάσταση στο χώρο των online εφαρμογών, αφού σας επιτρέπει απλώς να κάνετε μικρές και όχι τόσο σύνθετες μετατροπές στις φωτογραφίες σας. Τέτοιες μετατροπές θα μπορούσατε να τις πετύχετε χρησιμοποιώντας ένα οποιοδήποτε αξιοπρεπές πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, απλά εδώ όλα γίνονται πιο εύκολα. Καλό είναι να το έχετε υπόψη σας πάντως, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να χρειαστείς ένα motivational poster ή μια lolcat.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bighugelabs.com/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Μαρτίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ