Οι εγγενείς (native) εφαρμογές για φορητές συσκευές υπερέχουν αυτή τη στιγμή σε θέματα ευχρηστίας σε σχέση με τις mobile εκδόσεις των ιστοχώρων. Στο μέλλον, ωστόσο, οι web εκδόσεις είναι αυτές που θα υπερισχύσουν ως η βέλτιστη στρατηγική για όσους θέλουν να μεταφέρουν το website ή την επιχείρησή τους σε κινητά τηλέφωνα και tablets. Αυτό, τουλάχιστον, αποφαίνεται ο γνωστός Jakob Nielsen, που από τη δεκαετία του 90 ασχολείται με θέματα ευχρηστίας στο διαδίκτυο.

Ο Nielsen εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή οι έρευνες ευχρηστίας που έχει πραγματοποιήσει δείχνουν ξεκάθαρα την υπεροχή των εγγενών εφαρμογών έναντι των ιστοχώρων που απλώς έχουν βελτιστοποιηθεί για χρήση σε φορητές συσκευές (mobile sites). Οι τελευταίοι, πάντως, εξακολουθούν να αποδίδουν καλύτερα από τις κανονικές (desktop) εκδόσεις των ίδιων ιστοχώρων – απλά οι εφαρμογές αποδίδουν ακόμη καλύτερα.

iphone

Εντοπίζει τους λόγους της υπεροχής αυτής στο γεγονός ότι μια εγγενής εφαρμογή μπορεί να προσαρμοστεί πολύ καλύτερα στους περιορισμούς μιας συγκεκριμένης συσκευής, αλλά και να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές της, σε σχέση με έναν ιστοχώρο. Αυτό, άλλωστε, επισημαίνει πως ισχύει και στα επιτραπέζια συστήματα, όπου τα προγράμματα που κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας αποδίδουν καλύτερα από τις online εφαρμογές. Η διαφορά, βέβαια, είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η ισχύς των επιτραπέζιων συστημάτων είναι τέτοια που προσφέρει μια πολύ πιο ανεκτή εμπειρία χρήσης σε σχέση με τις φορητές συσκευές.

Ουσιαστικά, δηλαδή, όσο πιο αδύναμη ως προς την ισχύ της είναι μια συσκευή, τόσο πιο σημαντικό είναι να βελτιστοποιήσει κανείς τις εφαρμογές του για τα χαρακτηριστικά της.

Από την άλλη, ωστόσο, το βασικό μειονέκτημα των εγγενών εφαρμογών έχει να κάνει με το υψηλό κόστος δημιουργίας και συντήρησής τους, καθώς κάποιος που θέλει να κάνει ολοκληρωμένη δουλειά θα πρέπει να αναπτύξει και να ενημερώνει εφαρμογές για τουλάχιστον 3 διαφορετικές πλατφόρμες (iOS, Android, Windows Phone).

Αντίθετα, ένας ιστοχώρος σχεδιασμένος ώστε να είναι φιλικός προς τις φορητές συσκευές είναι πολύ πιο ευέλικτη λύση, ενώ μπορεί να συνδεθεί ευκολότερα με το υπόλοιπο διαδίκτυο (π.χ. στη σύνδεση με τρίτους ιστοχώρους μέσω links). Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τη ραγδαία ανάπτυξη της HTML5 που κλείνει ολοένα και περισσότερο την ψαλίδα ως προς τη διαφορά των δυνατοτήτων, δεν θα είναι υπερβολικό να περιμένουμε άμεσα σημαντικότατη αύξηση των διαδικτυακών εφαρμογών. Αν και ο Nielsen αποφεύγει να κάνει πρόβλεψη για το πότε πιστεύει πως θα γίνει η μεγάλη στροφή, θεωρεί πως  μακροπρόθεσμα το internet θα νικήσει τα μικρότερα, κλειστά περιβάλλοντα.

Πηγή: useit.com, via @nmasta

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Mobile sites vs Apps: Στο τέλος το internet θα νικήσει τα κλειστά περιβάλλοντα, λέει ο J. Nielsen

Comments are closed.