Microsoft

Στην προσπάθεια για ένα ταχύτερο διαδίκτυο ρίχνεται και η Microsoft, η οποία σχεδιάζει να υποβάλλει την δική της πρόταση για ένα πιο γρήγορο διαδικτυακό πρωτόκολλο στην επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με την δημιουργία του HTTP 2.0. Προσφέρει, έτσι, μια νέα εναλλακτική στο SPDY, την αντίστοιχη λύση που έχει υλοποιήσει η Google και έχει ήδη υιοθετηθεί από τον Firefox ενώ υποστηρίζεται από μεγάλους ιστοχώρους όπως οι υπηρεσίες της ίδιας της Google αλλά και το Twitter.

http

Συγκεκριμένα, η Η IETF (Internet Engineering Task Force), συνεδριάζει μέσα στην εβδομάδα για να συζητήσει το μέλλον του HTTP, του πρωτοκόλλου που χρησιμοποιείται σήμερα για την επικοινωνία μεταξύ browser και server. Στην ατζέντα βρίσκεται και η δημιουργία της επόμενης γενιάς του πρωτοκόλλου, που θα φέρει την ονομασία HTTP 2.0 και μέρος των συζητήσεων θα φορά το κατά πόσο το SPDY θα μπορούσε να υιοθετηθεί ως κοινό πρότυπο. 

Κι ενώ μέχρι τώρα είχαμε μόνο το SPDY, η Microsoft έρχεται να υποβάλλει την δική της πρόταση, που φέρει το όνομα HTTP Speed+Mobility. Πρόκειται για μια λύση η οποία είναι χτισμένη πάνω στο SPDY αλλά δίνει μεγάλη έμφαση, πέρα από το ίδιο το web και τους browsers, και στην απόδοση των εφαρμογών για φορητές συσκευές.

Αν και η Microsoft δεν είναι αντίθετη στο SPDY, θεωρεί πως η δική της λύση κάνει το παραπάνω βήμα για να αντιμετωπίσει τις πιο εξειδικευμένες ανάγκες των φορητών συσκευών και εφαρμογών.

Ο συν-δημιουργός του SPDY, Mike Belshe, από την πλευρά του, χαιρετίζει την προσπάθεια της Microsoft και δηλώνει πως περιμένει να την δει σε πραγματικές συνθήκες, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά της. Αναφέρει, ωστόσο, πως η υπόνοια ότι το SPDY δεν είναι βελτιστοποιημένο για φορητές συσκευές δεν είναι αληθής και πως οι προγραμματιστές είναι σε γενικές γραμμές ευχαριστημένοι από την απόδοσή του σε mobile apps – αν και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Βέβαια, όπως επισημαίνει το WebMonkey, η διαδικασία δημιουργίας του αντικαταστάτη του HTTP δεν σημαίνει ότι απλώς θα επιλεγεί το πρωτόκολλο ενός κατασκευαστή και θα προτυποποιηθεί. Ιδανικά, η IETF θα πάρει τις καλύτερες ιδέες από όλες τις πλευρές και θα τις συνδυάσει σε ένα κοινό πρωτόκολλο που θα επιταχύνει, τελικά, τον παγκόσμιο ιστό.

Πηγή: WebMonkey

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ