Την άνοιξη του 2012 το μουσείο του Λούβρου έστρεφε επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας χάρη την απόφασή του να αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς ηχητικούς ξεναγούς με κονσόλες Nintendo 3DS. Λίγους μήνες μετά, η επικεφαλής του τμήματος ψηφιακής ανάπτυξης του μουσείου, Agnès Alfandari εξηγεί στο France Today πως δεν επρόκειτο μονάχα για μια επιτυχημένη εμπορικά κίνηση αλλά για κάτι βαθύτερο – μέρος μιας ευρύτερης, νέας προσέγγισης στον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να επισκεφθεί το μουσείο και να μελετήσει τις συλλογές του.

«Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η ψηφιακή τεχνολογία στο Λούβρο, όπως και σε άλλα μουσεία, ήταν κάτι που αφορούσε μόνο τον ιστοχώρο μας. Σήμερα έχει εισχωρήσει σε όλες τις πλευρές του μουσείου» εξηγεί, παρουσιάζοντας την εξέλιξη ως κάτι μάλλον αναπόφευκτο: «Η ψηφιακή επανάσταση στην κοινωνία αλλάζει τα πάντα, ακόμη και τη σχέση μας με τον χρόνο και τον χώρο, και όπως όλες οι πλευρές της καθημερινής μας ζωής, έτσι και το μουσείο επηρεάζεται από αυτή την επανάσταση».

Όσο για το κατά πόσο οι ξεναγοί της Nintendo είναι πράγματι χρηστικοί, η Alfandari είναι κατηγορηματική, λέγοντας πως αυτό που προσφέρουν οι συγκεκριμένες συσκευές στον επισκέπτη που προσπαθεί να περιηγηθεί στα 60.600 τετραγωνικά μέτρα ενός λαβυρίνθου από συλλογές είναι κάτι σχεδόν θαυμαστό: ένας διαδραστικός χάρτης που δείχνει στον χρήστη σε πραγματικό χρόνο το πού ακριβώς βρίσκεται, τη στιγμή που η χρήση WiFi είναι αδύνατη λόγω του πάχους των τοίχων. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε ξεναγήσεις αριστουργημάτων ή διαδρομές πιο «φιλικές για την οικογένεια» σε μια ευρεία γκάμα γλωσσών, και να βρει οδηγίες πρόσβασης σε συγκεκριμένα έργα.

Οι φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης επιτρέπουν στον επισκέπτη να εστιάσει σε λεπτομέρειες που δύσκολα θα διέκρινε με γυμνό μάτι, ενώ η τεχνολογία 3D του δίνει τη δυνατότητα να δει την Αφροδίτη της Μήλου από κάθε πιθανή γωνία περιστρέφοντάς τη στον χώρο – κάτι που άλλωστε, όπως επισημαίνει η Alfandari, είναι απόλυτα σύμφωνο με την αρχική πρόθεση του καλλιτέχνη.

Πέρα από αυτά, όμως, το μουσείο έχει επίσης επανασχεδιάσει τον ιστοχώρο του με περίπου 3.000 σελίδες δωρεάν περιεχομένου, από φωτογραφίες έργων σε υψηλή ανάλυση έως εικονικές ξεναγήσεις. Επιπλέον, διαθέτει εφαρμογές για τηλέφωνα και tablet, καθώς και mobile εκδόσεις των ηχητικών ξεναγήσεων του Nintendo 3DS.

louvre-website

Το μουσείο του Λούβρου ξεκίνησε να μελετά ενεργά την μουσειακή χρήση των νέων τεχνολογιών ήδη από το 2006, και σήμερα ετοιμάζει μια σειρά από νέες διαδραστικές πολυμεσικές εγκαταστάσεις που θα λειτουργήσουν μέσα στο 2013. Επίσης, από τον Ιούνιο του 2012 λειτουργεί στο τμήμα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων μια τεράστια οθόνη αφής που εισάγει τους επισκέπτες στις καλλιτεχνικές συμβάσεις της φαραωνικής Αιγύπτου, ενώ μια μικρότερη οθόνη εξηγεί πώς αποκρυπτογραφείται μια επιβλητική επιτύμβια στήλη του 1.000 π.Χ. Αντίστοιχα, άλλοι 30 σταθμοί πολυμέσων συνοδεύουν την πτέρυγα των Ισλαμικών Τεχνών που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο.

Βέβαια, βλέποντας επισκέπτες να προσπερνούν έργα τέχνης έχοντας το πρόσωπό τους στραμμένο σε ένα κινητό ή στην κονσόλα – ή ακόμα και να επισκέπτονται το μουσείο μέσω του website – προκύπτει εύλογο το ερώτημα του κατά πόσο η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την εμπειρία του μουσείου ή την αντικαθιστά. «Είναι σαν να λες ότι ένας ιστοχώρος που δείχνει όμορφες παραλίες θα κάνει τους ανθρώπους να σταματήσουν να κολυμπούν στην Καραϊβική», αστειεύεται η Alfandari και εξηγεί πως στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο «όσο περισσότερο δείχνεις στους ανθρώπους εικόνες των μουσείων και των εκθεμάτων, τόσο περισσότερο διεγείρεις την επιθυμία τους να τα επισκεφθούν στα αλήθεια».

Η ίδια βλέπει την ψηφιακή τεχνολογία ως ένα εργαλείο που σε προετοιμάζει για την επίσκεψή σου, την εμπλουτίζει όσο βρίσκεσαι εκεί και τη συνεχίζει αφού έχεις φύγει. Σε τελική ανάλυση, ο σκοπός είναι να πειστούν οι άνθρωποι που είναι περισσότερο δεκτικοί στην τεχνολογία από ότι στην τέχνη να αισθανθούν άνετα με την επίσκεψη σε ένα μουσείο, αφού «η ιδέα πίσω από το όλο εγχείρημα είναι να προσεγγίσουμε νέο κοινό – τους ανθρώπους που χθες μπορεί να έλεγαν ότι το Λούβρο δεν είναι γι’ αυτούς».

Πηγή: France Today

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ