instant-mask To InstantMask είναι μια εφαρμογή που οι γραφίστες και οι γνώστες των προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας μάλλον θα το σνομπάρουν, κάποιοι αρχάριοι όμως ενδέχεται να το λατρέψουν. Αυτό που κάνει είναι πολύ συγκεκριμένο: αφαιρεί το φόντο από τις φωτογραφίες σας, επιτρέποντάς σας να κρατήσετε μόνο τα αντικείμενα που θέλετε.

Ο τρόπος με τον οποίο το κάνει είναι πολύ απλός, ταχύτατος και χωρίς να απαιτεί καμία απολύτως τεχνική γνώση. Απλά επιλέγετε με το πράσινο μαρκαδοράκι την περιοχή που θέλετε να κρατήσετε και με το κόκκινο το φόντο – την περιοχή, δηλαδή, που θέλετε να αφαιρέσετε. Πατώντας το κουμπί της προεπισκόπησης, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να δείτε τί έχετε κάνει. Το μεγάλο πλεονέκτημα του InstantMask είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαστε ακριβείς – αρκεί μόνο να σχεδιάσετε στο περίπου το περίγραμμα. Το πρόγραμμα θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Όπως θα δείτε άλλωστε και στο παράδειγμα του βίντεο που ετοίμασα, η όλη διαδικασία αφαίρεσης του φόντου της εικόνας κράτησε συνολικά γύρω στο ενάμιση λεπτό, σε μια αρκετά απαιτητική φωτογραφία, όπου οι αντιθέσεις αντικειμένου – φόντου ήταν μικρές, ενώ σχετικά μικρή ήταν και η ανάλυση της εικόνας. Σε φωτογραφίες υψηλότερης ανάλυσης και με πιο διακριτό το χρώμα του φόντου και του προσώπου / αντικειμένου, τα αποτελέσματα φαντάζομαι πως θα είναι αρκετά ταχύτερα.

Ποιοτικά, το αποτέλεσμα δεν είναι επαγγελματικό, είναι όμως κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές για έναν αρχάριο χρήστη που θέλει να πετύχει κάτι αρκετά καλό, στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και με τον μικρότερο δυνατό κόπο.

Βέβαια, οφείλω εδώ να σημειώσω πως η έκδοση 1.2 που δοκιμάστηκε έχει και αρκετές ελλείψεις σε βασικές λειτουργικότητες που θα περίμενε κανείς να βρει σε μια τέτοια εφαρμογή: λείπει η δυνατότητα αναίρεσης (undo), η γόμμα (erase), αλλά και η δυνατότητα αποθήκευσης με διαφάνεια (transparency). Επίσης, χρήσιμα θα ήταν κατά τη γνώμη μου και τα εργαλεία blur, sharpen και smudge τουλάχιστον.

Όπως και να ‘χει, όσοι δεν τα πάνε καλά με προγράμματα όπως το Photoshop, το Gimp ή το Paint.net θα χαρούν να προσθέσουν το InstantMask στον υπολογιστή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα χρειαστούν κάποιο από τα προαναφερθέντα για την περαιτέρω επεξεργασία της φωτογραφίας τους.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/5fbN2F

…και το βίντεο που λέγαμε:

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2009. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ