Οι, περιβόητες πια, αλλαγές στους όρους χρήσης του Instagram προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που τους ερμήνευσαν ως το «πράσινο φως» για την πώληση των φωτογραφιών μας σε εταιρείες χωρίς την συγκατάθεσή μας. Μήπως, όμως, τελικά παρασυρόμαστε από τον γενικότερο σάλο και γινόμαστε λιγάκι υπερβολικοί; Ας δούμε ένα-ένα τα επίμαχα σημεία των όρων, ώστε να προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε και χωρίς να είμαστε δικηγόροι, να τα καταλάβουμε.

Συμφωνείτε ότι μια επιχείρηση μπορεί να πληρώσει το Instagram ώστε να προβάλλει τις φωτογραφίες σας σε σύνδεση με περιεχόμενο που είτε είναι πληρωμένο είτε αποτελεί προϊόν χορηγίας ή σε άλλες προωθητικές ενέργειες, χωρίς καμία αποζημίωση προς το πρόσωπό σας.

(You agree that a business may pay Instagram to display your photos in connection with paid or sponsored content or promotions without any compensation to you.)

Η παραπάνω πρόταση ήταν ίσως αυτή που ξεσήκωσε τις περισσότερες αντιδράσεις, καθώς εκλήφθηκε ως άδεια που δίνει το δικαίωμα στο Instagram να πουλάει τις φωτογραφίες μας κατά βούληση. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το The Verge, υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στο τί μπορούν να κάνουν οι διαφημιζόμενοι με τις φωτογραφίες. Αντίθετα, η όλη λειτουργία, κατά πάσα πιθανότητα, θα μοιάζει περισσότερο από κάθε άλλο με το “Sponsored Stories” του Facebook, που μετατρέπει την προσωπική μας δραστηριότητα σε διαφημίσεις. Το γεγονός ότι οι όροι χρήσης κάνουν λόγο για προβολή των φωτογραφιών σε σύνδεση με διαφημιστικό περιεχόμενο δείχνει να στηρίζει αυτή την προσέγγιση.

Για να μας βοηθήσετε να προσφέρουμε ενδιαφέρον περιεχόμενο, πληρωμένο, με μορφή χορηγίας ή άλλης προωθητικής ενέργειας, συμφωνείτε ότι μια επιχείρηση ή άλλη οντότητα μπορεί να μας πληρώσει για να εμφανίσουμε το ψευδώνυμό σας, τις φωτογραφίες (μαζί με τα σχετικά μεταδεδομένα που τις συνοδεύουν) και / ή τις ενέργειες που κάνετε, σε σύνδεση με το περιεχόμενο αυτό, χωρίς κάποια αποζημίωση προς το πρόσωπό σας.

(To help us deliver interesting paid or sponsored content or promotions, you agree that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos (along with any associated metadata), and/or actions you take, in connection with paid or sponsored content or promotions, without any compensation to you.)

Αυτό που λέει το παραπάνω απόσπασμα είναι ότι ο διαφημιζόμενος μπορεί να πληρώσει το Instagram για να προβάλλει τις φωτογραφίες και το άλλο δημόσιο περιεχόμενό σας σε σύνδεση με την καταχώρησή του. Το Instagram, δηλαδή, δεν μπορεί να πουλήσει τις φωτογραφίες σας λειτουργώντας ως ένα άλλο iStock Photo, γιατί πολύ απλά δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Αντίστοιχα, η εταιρεία δεν μπορεί να κόψει μέρος της φωτογραφίας σας ή να της προσθέσει με το Photoshop το λογότυπό της, γιατί με αυτό τον τρόπο παραβιάζει τα περί «προβολής» (αφού πλέον μιλάμε για επεξεργασία / αλλοίωση της εικόνας).

Αντίθετα, αυτό που μπορεί να κάνει το Instagram, σύμφωνα πάντα με το Verge, είναι να προβάλλει, για παράδειγμα, σε μια καταχώρηση, τις καλύτερες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε ένα συγκεκριμένο μπαρ. Αν όντως μιλάμε για κάτι τέτοιο, δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε. Θυμηθείτε το n0tice της Guardian, που προβάλλει φωτογραφίες από συναυλίες ή, ακόμη πιο σωστά, τα Sponsored Stories του Facebook που αναφέραμε νωρίτερα.

Μάλιστα, ο συντάκτης του Verge αναφέρει ότι τέτοια δικαιώματα χρήσης είχε πάντοτε το Instagram, ακόμη και με τους παλιούς όρους χρήσης του. Η διαφορά, εξηγεί, είναι ότι τώρα απλώς αποσαφηνίστηκαν περισσότερο και, ίσως το πιο ουσιαστικό, συμβαδίζουν με τους αντίστοιχους όρους χρήσης του Facebook, στο οποίο ανήκει.

Φυσικά, ο τρόπος που επικοινωνήθηκαν οι αλλαγές από το Instagram αποτελεί, εκ του αποτελέσματος, λάθος. Φαίνεται, μάλιστα, πως η εταιρεία δεν περίμενε τέτοιες αντιδράσεις και πιάστηκε μάλλον απροετοίμαστη, αφού μια ολόκληρη μέρα μετά την ανακοίνωση της αλλαγής, η μόνη της αντίδραση στον σάλο που ξέσπασε ήταν ένα Tweet που υπόσχεται ότι σύντομα θα επανέλθει με σχετικές διευκρινίσεις

(στο μεταξύ, οι αντίπαλοί του – και κυρίως το Flickr – τρίβουν τα χέρια τους).

Πηγή: The Verge

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το Instagram δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

Από την αρχή το Instagram δημιουργήθηκε ώστε να αποτελέσει επιχείρηση. Η διαφήμιση είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί το Instagam να γίνει μια αυτο-συντηρούμενη επιχείρηση, αλλά όχι ο μόνος. Στόχος μας με την ανανέωση των όρων χρήσης ήταν να πειραματιστούμε με καινοτόμους τρόπους διαφήμισης που ταιριάζουν στο ύφος του Instagram. Αντίθετα, αυτό ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προσπάθεια να πουλήσουμε τις φωτογραφίες σας σε άλλους χωρίς αποζημίωση. Αυτό δεν είναι αλήθεια και είναι λάθος που χρησιμοποιήσαμε τόσο ασαφή διατύπωση. Για να το ξεκαθαρίσουμε: δεν είναι στις προθέσεις μας το να πουλήσουμε τις φωτογραφίες σας.

Όσο για το κατά πόσο οι φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μιας διαφήμισης, η εταιρεία αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδιά της και ότι η σχετική διατύπωση θα αφαιρεθεί (αυτό πάντως δεν αποκλείεται να συμβαίνει για να χρυσωθεί το χάπι, εξαιτίας της έντασης των αντιδράσεων). Επίσης, εξηγεί ότι οι χρήστες παραμένουν οι κάτοχοι των δικαιωμάτων των φωτογραφιών τους, ενώ τίποτα δεν έχει αλλάξει και σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις μέσω των οποίων μπορούν να ορίσουν το ποιός έχει δικαίωμα να δει τις εικόνες.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Μπορεί στα αλήθεια το Instagram να πουλήσει τις φωτογραφίες μας;

  1. Το Instagram δημοσίευσε την επίσημη απάντησή του – Το άρθρο ενημερώθηκε σχετικά (δείτε την ενημέρωση στο τέλος)

Comments are closed.