Google

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, φιλοξενώντας κοντά στα 150 εκατομμύρια έργα από όλες τις χώρες και γλώσσες του κόσμου. Σε αυτά περιλαμβάνονται 14 εκατομμύρια βιβλία και 920.000 εφημερίδες και περιοδικά μέρος των οποίων αναμένεται να γίνουν διαθέσιμα οnline, μετά από συμφωνία της βιβλιοθήκης με τη Google για την ψηφιοποίηση όσων έχουν πάψει να υπόκεινται υπό καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων.

Μάλιστα, δεδομένου ότι τα έργα που θα ψηφιοποιηθούν αποτελούν «κοινό κτήμα», οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να τα διαβάσουν, να τα αναζητήσουν και να τα αντιγράψουν δωρεάν. Επίσης τα βιβλία, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, θα είναι διαθέσιμα και μέσω της ίδιας της Google.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Google έχει ήδη πραγματοποιήσει αντίστοιχες συμφωνίες με βιβλιοθήκες από όλο τον κόσμο, ωστόσο είχε συναντήσει αρκετά νομικά προβλήματα στην προσπάθειά της να ψηφιοποιήσει περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Βέβαια, στην περίπτωση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης η συμφωνία καλύπτει μόνο τα μη προστατευμένα κείμενα, που σημαίνει πως εδώ δεν αναμένεται να υπάρξουν τέτοιου είδους κωλύματα.

Πηγή: The Next Web

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουνίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ