Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, όταν το Ισραηλιτικό Μουσείο της Ιερουσαλήμ, σε συνεργασία με τη Google, ανέλαβε να ψηφιοποιήσει τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. Σε συνέχεια αυτής της δουλειάς, η Google ανακοίνωσε την εκκίνηση του “Leon Levy Dead Sea Scrolls Digital Library”, μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει γύρω στις 5.000 εικόνες από τμήματα των χειρογράφων, «σε ποιότητα που δεν έχουμε ξαναδεί».

Μεταξύ των κειμένων βρίσκεται και ένα από τα πρώτα γνωστά αντίγραφα του Δευτερονόμιου, που περιλαμβάνει τις περίφημες 10 Εντολές, καθώς και μέρος του πρώτου κεφαλαίου από το Βιβλίο της Γένεσης, που περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου.

10 COMMANDMENTS - photo credit Shai Halevi, courtesy of Israel Antiquities Authority[1]

Η ανάλυση των εικόνων φτάνει τα 1215 dpi και, όπως εξηγεί η Google, μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε λεπτομέρειες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν ορατές στο γυμνό μάτι. Επίσης, παρουσιάζονται υπέρυθρες και έγχρωμες εικόνες που είναι «ισάξιες σε ποιότητα με τα ίδια τα Χειρόγραφα». Επίσης, υπάρχει βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες για περίπου 900 από τα χειρόγραφα, καθώς και διαδραστικές σελίδες.

Genesis Chapter 1 - photo credit Shai Halevi, courtesy of Israel Antiquities Authority[1]

Το παραπάνω είναι μέρος μόνο από την ευρύτερη δραστηριότητα της Google σε ό,τι αφορά την διάσωση και την ψηφιοποίηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Άλλες αξιόλογες προσπάθειές της αποτελούν, μεταξύ άλλων, το Google Art Project,  το World Wonders και το Google Cultural Institute.

Πηγή: Google Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ