Google vs Facebook

Πιάστε τα ποπ-κορν, διαλέξτε πλευρά, ποντάρετε κιόλας αν θέλετε και απολαύστε τον καβγά. Πριν από λίγες μέρες είχαμε αναφερθεί στην απόφαση της Google να απαγορεύσει σε τρίτες υπηρεσίες την πρόσβαση στις πληροφορίες των χρηστών της. Η κίνηση είχε ως στόχο το Facebook, το οποίο δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη και βρήκε τρόπο να παρακάμψει την απαγόρευση. Η Google εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, το Facebook απάντησε με μάλλον επιθετικό τρόπο και η Google ανταπάντησε με σίγουρα επιθετικό τρόπο.

Ας τα πάρουμε από την αρχή: η αρχική απαγόρευση της Google συνοδευόταν από συγκεκριμένη μομφή κατά του Facebook, λέγοντας πως ενώ αξιοποιεί τις πληροφορίες των χρηστών που αντλεί από το Gmail δεν επιτρέπει την αντίστοιχη εισαγωγή και εξαγωγή των πληροφοριών των δικών του χρηστών.

Το Facebook στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε ένα χαρακτηριστικό της Google που επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάσουν τα δεδομένα τους για προσωπική χρήση. Συγκεκριμένα, παραθέτοντας απευθείας link προς τη σελίδα λήψης των δεδομένων, έδινε την δυνατότητα γρήγορου ανεβάσματός τους στο Facebook.

image

Η Google απάντησε σε αυτή την ενέργεια δηλώνοντας απογοητευμένη που το Facebook προτίμησε να ξοδέψει με τέτοιο τρόπο τον χρόνο του αντί να τον αφιερώσει στο να επιτρέψει το άνοιγμα των δεδομένων του.

Το Facebook, μέσω στελέχους του, ανταπάντησε λέγοντας μέσες-άκρες ότι η Google υποστηρίζει την ανοικτότητα των δεδομένων μόνο όταν την βολεύει (δάσκαλε πού δίδασκες, δηλαδή). Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το Orkut (το αποτυχημένο κοινωνικό δίκτυο της Google), που για να αποτρέψει την μαζική έξοδο των χρηστών από την υπηρεσία είχε απαγορεύσει σιωπηλά την εξαγωγή των δεδομένων, μέχρι που το πήραν χαμπάρι και αναγκάστηκε να την επαναφέρει.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Facebook ανέφερε πως η στάση της εταιρείας του στο θέμα των προσωπικών δεδομένων των χρηστών είναι μέχρι τώρα συνεπής (αν και αυτό είναι κάτι που σηκώνει συζήτηση).

Η τελευταία απάντηση της Google ήρθε με δηκτικό τρόπο, προσθέτοντας ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε όσους επιχειρούν να κατεβάσουν τα δεδομένα του Gmail τους για να τα εισάγουν στο Facebook.

image

Το μήνυμα έχει τίτλο «Παγιδέψτε τις επαφές μου, τώρα» και εξηγεί με ανεπίσημο και μάλλον ειρωνικό ύφος στους χρήστες πως το Facebook δεν επιτρέπει την εξαγωγή των προσωπικών τους δεδομένων και πως θα πρέπει να το σκεφτούν καλά πριν το αποφασίσουν. Αναφέρει μάλιστα ρητά πως δεν συμφωνεί με αυτού του είδους τον «προστατευτισμό» των δεδομένων και περιέχει επιλογή που οδηγεί σε φόρμα υποβολής παραπόνου απέναντι στο Facebook.

Η απάντηση της δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης αναμένεται προσεχώς…

(το αστείο της υπόθεσης είναι πως όλα υποτίθεται ότι γίνονται για χάρη των χρηστών και της ελεύθερης διαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων).

Οι πληροφορίες για τη συγγραφή του άρθρου αντλήθηκαν από το TechCrunch
Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ