Google Analytics

Μπορεί η πρόσφατη ανακοίνωση της Google για την υποχρεωτική κρυπτογράφηση των αναζητήσεων να προκάλεσε αναστάτωση στον κόσμο του SEO αφού θα σημάνει πλέον την παύση της προβολής στο Google Analytics των όρων που χρησιμοποιούν οι χρήστες, το ίδιο το Analytics, ωστόσο, δεν σταματά να βελτιώνεται. Αυτή τη φορά πρόσθεσε τη δυνατότητα παρακολούθησης στατιστικών χρήσης  για μη διαδραστικά γεγονότα – τις πράξεις, δηλαδή, που δεν ζητούν την αλληλεπίδραση του χρήστη μέσω κλικ ή συμπλήρωσης κάποιας φόρμας.

Κι αν αναρωτιέστε γιατί να θέλει κάποιος να παρακολουθήσει αυτού του είδους το περιεχόμενο, η απάντηση είναι ότι κάποιες φορές, κάποιοι ιδιοκτήτες ιστοχώρων μπορεί να θέλουν να παρακολουθήσουν την χρήση λειτουργιών που δεν απαιτούν κάποιου είδους εμπλοκή, όπως για παράδειγμα τις εικόνες που εμφανίζονται σε ένα αυτόματο slideshow.

Google Analytics non-interactive events

Σε μια τέτοια περίπτωση ο διαχειριστής θα μπορούσε να προσθέσει σε κάθε κίνηση του slideshow και από μία κλήση παρακολούθησης, ώστε να μπορέσει να καταλάβει ποιες είναι οι εικόνες που οι χρήστες βλέπουν συχνότερα. Κι ενώ πριν κάτι τέτοιο θα προκαλούσε δραματική πτώση του bounce rate (ποσό εγκαταλείψεων) και, συνεπώς, όχι ακριβή στατιστικά, πλέον τα δυο τους διαχωρίζονται και ο υπολογισμός του bounce rate μετριέται μόνο από τις προβολές της σελίδας (pageviews) και όχι από τα γεγονότα.

Για την αξιοποίηση του νέου χαρακτηριστικού χρειάζεται η προσθήκη του _trackEvent() στον κώδικά του Analytics, με αναλυτικές λεπτομέρειες χρήσης να παρουσιάζονται στην ενότητα Event Tracking Guide του Google Code.

Πηγή: Google Analytics

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ