Google

Συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, η Google παρουσίασε ακόμη 10 σημαντικές αλλαγές που πραγματοποίησε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης του πλανήτη. Αν και οι απλοί χρήστες δεν θα βρουν κάτι ενδιαφέρον, όσοι ασχολούνται με το SEO σίγουρα θα πρέπει να τους ρίξουν μια ματιά, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν, ενδεχομένως, κάποιες από τις στρατηγικές τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι 10 αλλαγές, όπως ανακοινώθηκαν από την ίδια την Google, αφορούν τα εξής:

  • Βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται τα σχετικά αποτελέσματα. Κάποιες φορές, η Google φέρνει αποτελέσματα που είναι παρόμοια με τους όρους που δώσατε, αλλά δεν συμπίπτουν ακριβώς. Η αλλαγή αυτή μειώνει την πιθανότητα να δείτε τέτοιου είδους αποτελέσματα σε περίπτωση που η αναζήτησή σας περιέχει κάποιον σπάνιο όρο. Για παράδειγμα, εάν ψάχνετε για «δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας εικόνας» ίσως να μην σας ενδιαφέρει τόσο πολύ μια σελίδα που εμφανίζει γενικά «προγράμματα επεξεργασίας εικόνας».
  • Μεγαλύτερο βάθος στην καταλογογράφηση, που σημαίνει πως περισσότερες ιστοσελίδες που αφορούν θέματα εξειδικευμένα και λιγότερο δημοφιλή θα είναι πλέον διαθέσιμες εφόσον, φυσικά, είναι σχετικές με τους όρους αναζήτησης.
  • Καλύτερος εντοπισμός των parked domains και εξαίρεσή τους από τα αποτελέσματα. Ο όρος “domain parking” μπορεί να αναφέρεται στην κατοχύρωση μιας διεύθυνσης χωρίς να χρησιμοποιείται, γιατί π.χ. ο ιστοχώρος δεν είναι ακόμα έτοιμος να βγει στον αέρα. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, φαίνεται πως αφορά κυρίως την πρακτική κατά την οποία οι κατοχυρωτές (registrars) φτιάχνουν μοναδικές ιστοσελίδες για κάποια domains, τοποθετώντας εκεί διαφημίσεις σχετικές με τον όρο που περιέχει το url τους (πηγή: Wikipedia). Με την αλλαγή της Google όταν εντοπίζονται τέτοιου είδους σελίδες δεν θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, με τη λογική του ότι σπανίως περιέχουν χρήσιμο περιεχόμενο.
  • Περισσότερες προβλέψεις στην αυτόματη συμπλήρωση (autocomplete). Πρόκειται για τις γνωστές προτάσεις που εμφανίζονται όταν ξεκινάτε να πληκτρολογείτε τους όρους της αναζήτησής σας.
  • Καλύτερη καταλογογράφηση (indexing) των blogs. Ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί η Google για να καταλογογραφεί τα blogs έχει «φρεσκαριστεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, και έχει βελτιωθεί ώστε να φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος.
  • Καλύτερος εντοπισμός του αυθεντικού περιεχομένου μεταξύ δύο όμοιων σελίδων. Η Google δίνει μεγάλη σημασία στην πρόκριση του πρωτογενούς περιεχομένου έναντι των απλών αντιγραφών και για το λόγο αυτό έχει προσθέσει νέους μηχανισμούς που τη βοηθάνε να κάνει πιο εύκολα το ξεκαθάρισμα.
  • Προβολή σε πραγματικό χρόνο των αποτελεσμάτων για το πρωτάθλημα αμερικανικού ποδοσφαίρου του Καναδά αλλά και του Major League Soccer των ΗΠΑ – την πρώτη κατηγορία, δηλαδή, του αθλήματος που ο υπόλοιπος πλανήτης αποκαλεί «ποδόσφαιρο».
  • Καλύτερος εντοπισμός των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων στην αναζήτηση εικόνων.
  • Βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται η αναζήτηση σε tablets, ώστε να είναι πιο εύχρηστη στον συγκεκριμένο τύπο συσκευών.
  • Ο κώδικας που ευθύνεται για την επιλογή των πρώτων αποτελεσμάτων μιας αναζήτησης έχει ξαναγραφτεί, με στόχο να μην εμφανίζονται μαζεμένα πολλά αποτελέσματα από ένα και μόνο ιστοχώρο.

Πηγή: Google Inside Search

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Η Google παρουσιάζει άλλες 10 αλλαγές στον αλγόριθμο της αναζήτησής της

Comments are closed.