Το FreeOCR είναι ένα από τα λίγα δωρεάν προγράμματα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR) για Windows που μπορούν να πετύχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή είναι γρήγορο, ελαφρύ και απλό στη χρήση του. Αν μπορούσε να υποστηρίξει σωστά και τα Ελληνικά, θα ήταν κελεπούρι.

image

Με το FreeOCR μπορείτε να σκανάρετε μια σελίδα με κείμενο και αυτό να σας εμφανίσει «δακτυλογραφημένα» τα περιεχόμενά της, έτοιμα για επεξεργασία, αντιγραφή ή απευθείας εξαγωγή στο Word. Εννοείται ότι αν η εικόνα είναι ήδη σκαναρισμένη μπορείτε να την εισάγετε, ενώ το πρόγραμμα διαβάζει και αρχεία PDF.

Δοκιμάζοντάς το σε σχετικά δύσκολες συνθήκες (μια μικρή συσκευασία με καλύμματα για το iPhone), το FreeOCR τα πήγε πολύ καλά, εμφανίζοντας ικανοποιητικότατα αποτελέσματα. Στην περίπτωση που το layout της σελίδας είναι πολύπλοκο, μπορείτε να επιλέξετε το συγκεκριμένο τμήμα που περιέχει το κείμενο που θέλετε να διαβαστεί.

Βασικό μειονέκτημά του FreeOCR είναι ότι δεν μπορεί να διαβάσει Ελληνικά. Συγκεκριμένα, οι γλώσσες που υποστηρίζονται αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν μόνο τα Πορτογαλικά (Βραζιλιάνικα), Fraktur (Παλιά Γερμανικά), Ολλανδικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Βιετναμέζικα, Γαλλικά και, φυσικά, Αγγλικά.

Μην περιμένετε ασφαλώς τις επιδόσεις ενός Fine Reader, ωστόσο για γρήγορες μετατροπές αγγλικών κειμένων χωρίς πολύπλοκο layout, το FreeOCR είναι άψογο. Επίσης, το όλο εγχείρημα δείχνει αρκετά «ζωντανό» και αναπτύσσεται με σχετικά καλούς ρυθμούς, κάτι που σίγουρα είναι ελπιδοφόρο.

Το FreeOCR είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για όλες τις εκδόσεις των Windows και μπορείτε να το κατεβάσετε από το paperfile.net.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ