Facebook

Η θεωρία των 6 βαθμών διαχωρισμού (six degrees of separation) θέλει κάθε άνθρωπο του πλανήτη να συνδέεται με οποιονδήποτε άλλο στη γη μέσω μιας αλυσίδας που περιλαμβάνει το πολύ έξι κρίκους. Ο πρώτος βαθμός διαχωρισμού είναι οι γνωστοί μας, ο δεύτερος οι γνωστοί των γνωστών και ούτω καθεξής. Κι αν οι 6 βαθμοί διαχωρισμού σας κάνουν να σκέφτεστε πόσο μικρός είναι ο κόσμος μας, η μεταφορά της θεωρίας στο διαδίκτυο δείχνει πως ο ψηφιακός κόσμος είναι ακόμα μικρότερος, αφού στο Facebook αρκούν κατά μέσο όρο 4,74 γνωριμίες για να συνδεθείτε με οποιονδήποτε.

Το συμπέρασμα προέκυψε μετά από έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου σε 721 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες του κοινωνικού δικτύου και στις πάνω από 69 δισεκατομμύρια, συνολικά, φιλίες τους.

Κι αν δυσκολεύεστε να το οπτικοποιήσετε, σκεφτείτε πολύ απλά πως ακόμη κι ο πιο μακρινός κάτοικος του πλανήτη σε κάποιο τροπικό δάσος του Περού ή στη Σιβηρική Τούντρα είναι πολύ πιθανό να έχει ένα φίλο, κάποιος από τους φίλους του οποίου γνωρίζει τον φίλο κάποιου από τους δικούς σας φίλους.

4 degrees of separation

Η θεωρία των 6 βαθμών διαχωρισμού διατυπωθεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920 και δοκιμάστηκε στην πράξη το 1967 από τον Αμερικανό ψυχολόγο Stanley Milgram, που ζήτησε από 296 ανθρώπους διασκορπισμένους σε ολόκληρες τις ΗΠΑ να στείλουν ένα γράμμα σε ένα συγκεκριμένο άτομο στη Βοστόνη, δρομολογώντας το μέσω γνωστών τους που πίστευαν πως ήταν πιθανό να γνωρίζουν το πρόσωπο.

Αν και η επιστημονικότητά της έχει κατά καιρούς αμφισβητηθεί, τα τελευταία χρόνια έγινε ξανά δημοφιλής κυρίως χάρη στις νέες δυνατότητες επικοινωνίας που έφεραν οι νέες τεχνολογίες και, φυσικά, με τη ραγδαία εξάπλωση των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, το 92% των χρηστών του Facebook βρίσκονται μόλις 4 στάδια το πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο, ενώ το 99,6% χωρίζονται το πολύ από 5 στάδια. Εάν μάλιστα περιορίσουμε την έρευνα μόνο σε χρήστες μιας συγκεκριμένης χώρας, ο αριθμός μικραίνει ακόμα περισσότερο, φτάνοντας στα μόλις 3 στάδια.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα θέλουν τους χρήστες του Facebook να δημιουργούν τις διασυνδέσεις τους περισσότερο με βάση την εθνικότητα και την ηλικία και λιγότερο με βάση το φύλο. Συγκεκριμένα, το 84% των συνδέσεων διαμορφώνονται μεταξύ χρηστών από την ίδια χώρα.

Η κατανομή των φίλων ανά ηλικία

Επίσης, μόλις οι μισοί χρήστες που εξετάστηκαν είχαν πάνω από 100 φίλους, ενώ το 20% είχε λιγότερους από 25. Ο μέσος όρος, πάντως, των φίλων που διαθέτει ένας χρήστης, σύμφωνα με την έρευνα, φτάνει στους 190, αν και τα σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του Facebook, ο μέσος χρήστης έχει 130 φίλους.

Ο αριθμός των φίλων ανά ποσοστό χρηστών

Πηγές: Huffington Post, Facebook

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Οι 4,74 βαθμοί διαχωρισμού του Facebook

  1. Pingback: Οι 4,74 βαθμοί διαχωρισμού του Facebook | Corner Cafe

  2. Pingback: Η Yahoo θέλει να λύσει τον γρίφο των 6 βαθμών διαχωρισμού

Comments are closed.