Doodle

Έχετε βρεθεί ποτέ στην άβολη θέση να οργανώσετε μια συνάντηση με πολλούς συμμετέχοντες και να πρέπει να βολιδοσκοπήσετε τη διαθεσιμότητά τους ώστε να βρείτε την κατάλληλη ημέρα και ώρα; Ακούγεται απλό, αλλά είναι μπελάς.

To Doodle είναι μια online εφαρμογή που διευκολύνει την όλη διαδικασία, επιτρέποντάς σε εσάς, ως διοργανωτή της συνάντησης, να δημιουργήσετε έναν πίνακα με τις διαθέσιμες ημέρες και ώρες και στους συμμετέχοντες να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους. Το πλεονέκτημα; Αποφεύγετε τα πολλά τηλέφωνα και τις ανταλλαγές (συχνά αδιέξοδων) ομαδικών e-mail. Τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν το Doodle εξαιρετικά πρακτική λύση, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

  • finished-doodle Η δημιουργία του πίνακα ημερών / ωρών είναι πανεύκολη και γρήγορη διαδικασία: Απλά κάνετε την εγγραφή (μόνο εσείς, ως ο διοργανωτής), δημιουργείτε ένα νέο γεγονός (το Doodle είναι μεταφρασμένο και στα Ελληνικά), επιλέγετε τις πιθανές ημερομηνίες και τις ώρες κατά τις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί το γεγονός, αν χρειαστεί ρυθμίζετε τις επιλογές του πίνακα (“ψήφισμα”, στην ορολογία του Doodle) και …αυτό ήταν! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στείλετε το link που δημιουργήθηκε στους υποψήφιους συμμετέχοντες.
  • Δεν χρειάζεται εγγραφή από κανέναν άλλο εκτός του διοργανωτή. Για την ακρίβεια, οι υπόλοιποι δεν χρειάζεται καν να δώσουν το e-mail τους ή το πλήρες όνομά τους. Απλά επισκέπτονται τη διεύθυνση και δηλώνουν τη διαθεσιμότητά τους. Μάλλον αυτό είναι το πιο πρακτικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής.
  • Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν απευθείας σχόλια ή διευκρινίσεις.
  • Υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης του Doodle με πολλά δημοφιλή ημερολόγια όπως αυτά του Outlook και του Lotus Notes αλλά και με iCal, Google Calendar, Yahoo! Calendar κ.α. (τη συγκεκριμένη λειτουργικότητα δεν τη δοκίμασα πάντως).
  • Επιπλέον, το Doodle μπορεί να χρησιμεύσει και στην περίπτωση που θέλετε να δημιουργήσετε γενικού τύπου δημοσκοπήσεις (π.χ. “κιθαρίστας ή ντράμερ” :Ρ).

Το μοναδικό μειονέκτημα που βρήκα στη δωρεάν έκδοση του Doodle είναι πως οποιοσδήποτε έχει τη διεύθυνση της δημοσκόπησης μπορεί να συμμετάσχει. Δεν το θεωρώ πάντως ιδιαίτερα προβληματικό, αφού το url αποτελείται από γράμματα σε τυχαία σειρά, ώστε να είναι σχεδόν απίθανο να το μαντέψει κανείς. Άλλωστε, οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να δηλώσουν τα ονόματά τους (μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο τα μικρά ή ακόμη και ψευδώνυμα), ώστε να τεθεί ιδιαίτερο θέμα προσωπικών δεδομένων, ενώ και ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να κρύψει τις επιλογές των συμμετεχόντων και να τις βλέπει μόνο ο ίδιος και κανείς άλλος.

Η PRO έκδοση της εφαρμογής προσφέρει δυνατότητες επιβεβαίωσης της ταυτότητας των συμμετεχόντων, αφαίρεση των διαφημίσεων, παραμετροποίηση της εμφάνισης, κρυπτογράφηση κ.α.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.doodle.com/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ