Social networks

Οι πρώτοι που πρέπει να ένιωσαν άβολα όταν το Facebook ανακοίνωσε την δική του πλατφόρμα σχολιασμού ήταν μάλλον οι άνθρωποι του Disqus, που απέκτησαν έναν άμεσο και ισχυρό ανταγωνιστή. Παρόλα αυτά, η δημοφιλής υπηρεσία «κοινωνικού σχολιασμού» δεν το βάζει κάτω και σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τα σημεία στα οποία υπολείπεται, πρόσθεσε πριν από λίγες μέρες τη δυνατότητα ενσωμάτωσης στα μηνύματα αναφορών σε συγκεκριμένους χρήστες.

Ο τρόπος με τον οποίο έχει υλοποιηθεί η λειτουργία θυμίζει τον αντίστοιχο του Facebook αλλά και του Twitter: πληκτρολογώντας το σύμβολο @ και τα πρώτα γράμματα του ονόματος, εμφανίζεται λίστα με τους χρήστες που ανταποκρίνονται σε αυτά. Τα ονόματα αυτά μπορεί να προέρχονται είτε από χρήστες που συμμετέχουν ήδη στη συγκεκριμένη συζήτηση ή ακόμα κι από άλλους που δεν έχουν μπει ακόμα σε αυτή.

image image

Στη συνέχεια, οι χρήστες στους οποίους έγινε αναφορά ειδοποιούνται μέσω e-mail, εάν είναι κι αυτοί μέλη του Disqus ή μέσω @reply εάν συμμετέχουν χρησιμοποιώντας το Twitter. Με αυτό τον τρόπο οι αναφορές λειτουργούν ταυτόχρονα και ως προσκλήσεις στη συζήτηση.

Οι βελτιώσεις του Facebook

Στην απέναντι πλευρά, το Facebook, που χρησιμοποιούσε εδώ και καιρό έναν παρόμοιο μηχανισμό, πραγματοποίησε δύο χρήσιμες βελτιώσεις που αφορούν την μη υποχρεωτική χρήση του συμβόλου @ και την δυνατότητα διατήρησης της αναφοράς χωρίς να είναι απαραίτητα γραμμένο ολόκληρο το ονοματεπώνυμο του φίλου.

image Αυτό σημαίνει πως με το που ξεκινήσετε να γράφετε τα πρώτα γράμματα από το όνομα του φίλου, θα εμφανιστεί απευθείας η λίστα με τις διαθέσιμες επιλογές, χωρίς να είναι απαραίτητο να εισάγετε προηγουμένως το @ (βέβαια, ας σημειωθεί εδώ πως το @ είναι ακόμη απαραίτητο στην περίπτωση που το όνομα είναι γραμμένο στα Ελληνικά).

imageΕπιπλέον, μπορείτε πια να κρατήσετε την αναφορά (βλ. link) στο όνομα χωρίς να είναι απαραίτητο να διατηρήσετε στο μήνυμά σας το πλήρες ονοματεπώνυμο. Για να το πετύχετε αυτό, χρειάζεται απλώς να εισάγετε τον χρήστη και στη συνέχεια να σβήσετε το επώνυμό του.

Πηγές: ΤechCrunch, ZDNet

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 7 Μαΐου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ