Browsers

Το μερίδιο αγοράς του Chrome ισοφάρισε για πρώτη φορά αυτό του Firefox κατά το πρώτο μισό του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του StatCounter, έχοντας μέχρι τις 15 Νοεμβρίου το 25,45%, έναντι του 25,47% που είχε ο browser της Mozilla. Έτσι, από ότι φαίνεται οι προβλέψεις που θέλουν τον Chrome να ξεπερνά τον Firefox πριν βγει το 2011, μάλλον θα επιβεβαιωθούν.

Ο Chrome ισοφαρίζει τον Firefox στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου 2011

Βέβαια, η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως οφείλεται περισσότερο στην άνοδο του Chrome και λιγότερο στην πτώση του Firefox, που είδε την τελευταία του έκδοση να υιοθετείται από τους χρήστες του με αρκετή προθυμία. Συγκεκριμένα, μόλις μέσα στην πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του, o Firefox 8 χρησιμοποιούταν από το 35% του συνόλου των χρηστών του browser, κάτι που οι προηγούμενες εκδόσεις δεν είχαν καταφέρει να πετύχουν. Στο μεταξύ, ο Internet Explorer παραμένει πρώτος, ακολουθώντας ωστόσο σταθερά πτωτική πορεία.

Στο 35% η υιοθέτηση του Firefox από τους χρήστες του στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του

Κι ενώ στο στρατόπεδο του Chrome επικρατεί μάλλον ηρεμία, χωρίς να έχουμε κάποιο ιδιαίτερο νέο, η Mozilla βρίσκεται μάλλον σε εγρήγορση, αφού τρέχει για να προλάβει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την ενσωμάτωση ορισμένων χαρακτηριστικών που κρίνονται απαραίτητα προκειμένου να μην υπολείπεται ο Firefox σε λειτουργικότητα απέναντι στον browser της Google.

Ο λόγος γίνεται κυρίως για τη λειτουργία των σιωπηλών ενημερώσεων, ένα θέμα στο οποίο ο Firefox εξακολουθεί να χωλαίνει, όσο κι αν οι χρήστες του αρχίζουν να συνηθίζουν τον γρήγορο κύκλο αναβαθμίσεων. Από ότι φαίνεται, πάντως, οι άνθρωποι της Mozilla βρίσκονται σε καλό δρόμο, έχοντας ήδη βρει τεχνικά τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι αναβαθμίσεις χωρίς να ενοχλούν τον χρήστη. Αυτό που προσπαθούν να προλάβουν τώρα, είναι να ενσωματώσουν τη λειτουργία όσο το δυνατόν γρηγορότερα – δηλαδή στον Firefox 10 που αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του Ιανουαρίου του 2012.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της απόδοσης, παρά το γεγονός ότι ο Firefox 8 έχει εμφανώς καλύτερες επιδόσεις από τους προκατόχους του. Έτσι, εκτός από την βελτιωμένη απόδοση που αναμένεται να έχει ο Firefox 9 στην εμφάνιση σελίδων που χρησιμοποιούν JavaScript, μελετώνται τρόποι για να αποτραπούν οι διαρροές μνήμης από τις διάφορες επεκτάσεις (add-ons) – το μεγάλο όπλο αλλά ταυτόχρονα και την αχίλλειο πτέρνα του browser σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις επιδόσεις.

Πηγές: ConceibablyTech, ars technica, bgr.com, Computerworld

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ