Το Bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο, εναλλακτικό ψηφιακό νόμισμα που τον τελευταίο καιρό κερδίζει ολοένα μεγαλύτερη δημοτικότητα, με αποκορύφωμα την έγκρισή του ως αποδεκτού τρόπου πληρωμής από το ίδιο το WordPress.  Επειδή, όμως, όπως στον πραγματικό κόσμο δεν μπορούν να παράγονται χρήματα από το μηδέν, έτσι και εδώ, για την «κοπή» νέων νομισμάτων απαιτείται ως αντάλλαγμα κάποιου είδους εργασία.

Πιο συγκεκριμένα, στον κόσμο του Bitcoin υπάρχουν οι «ανθρακωρύχοι» (miners), οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες στον υπολογιστή τους για να αμειφθούν, σε αντάλλαγμα, με bitcoin. Οι εργασίες αυτές έχουν συγκεκριμένη μονάδα μέτρησης που ονομάζεται «τεμάχιο» (block) και αφορούν την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων.

Ενώ, όμως, ο «μισθός» για κάθε τεμάχιο που ολοκληρώνεται έφτανε μέχρι τώρα τα 50 bitcoin, πλέον η τιμή πέφτει στα 25. Ο βασικός λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η αλλαγή έχει να κάνει με τον έλεγχο του πληθωρισμού, αφού ελέγχοντας τον ρυθμό με τον οποίο εκδίδονται τα ψηφιακά νομίσματα διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει ποτέ έλλειψη ή πλεόνασμα – κάτι που και στις δύο περιπτώσεις θα προκαλούσε αλλαγές στην αξία του κάθε bitcoin.

Επιπλέον, αυτή η ιδιόμορφη μείωση μισθών σχετίζεται με την τεχνολογική πρόοδο, καθώς οι πιο εξελιγμένοι υπολογιστές καθιστούν σήμερα πολύ πιο εύκολη την συμπλήρωση του κάθε τεμαχίου εργασίας σε σχέση με παλιότερα.

Φαίνεται, όμως, πως οι δημιουργοί του Bitcoin είχαν ήδη προβλέψει από την αρχή τέτοιου είδους εξελίξεις και δημιούργησαν μηχανισμούς ελέγχου ώστε να διατηρούν μια συνέπεια στους ρυθμούς ολοκλήρωσης της κάθε εργασίας.

Πηγή: BBC

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ