Παρά την μακρά της παράδοση στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η σημερινή παρουσία της AOL μοιάζει παρωχημένη σε έναν χώρο όπου το ενδιαφέρον πλέον μονοπωλεί κυρίως το Gmail – άντε και το εντυπωσιακά ανανεωμένο Outlook.com. Η εταιρεία, παρόλα αυτά, μοιάζει αποφασισμένη να κάνει δυναμική επιστροφή με το Alto, μια διαδικτυακή εφαρμογή διαχείρισης e-mail που έρχεται φορτωμένη με ενδιαφέρουσες ιδέες και, αν κρίνουμε από τις πρώτες εικόνες, φιλοδοξεί να μας κάνει να δούμε το inbox μας με άλλο μάτι.

Σε αντίθεση με ό,τι ίσως θα περιμέναμε, το AOL Alto δεν είναι ακόμη μία υπηρεσία παροχής e-mail αλλά, αντίθετα, αποτελεί έναν online client μέσω του οποίου μπορείτε να διαχειριστείτε τους ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς σας, είτε πρόκειται για το Gmail σας, είτε για το e-mail που έχετε στη Yahoo, την AOL ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. «Είδαμε ότι κανείς δεν θέλει να αποκτήσει ακόμη έναν λογαριασμό e-mail» παραδέχεται στο Verge ο Joshua Ramirez της AOL και εξηγεί ότι «οι άνθρωποι έχουν πολλαπλές διευθύνσεις που θέλουν να τις διαχειρίζονται όλες από ένα σημείο. Έτσι, πήγαμε πίσω στα σημειωματάριά μας και σχεδιάσαμε κάτι που πιστεύουμε ότι θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού».

1671036-inline-alto-02-inbox[1]

Αν το σκεφτείτε, η προσέγγιση της AOL είναι κάτι παραπάνω από λογική: ήδη εδώ και χρόνια το Gmail μας έχει δείξει πως για πολλούς ανθρώπους η διαχείριση του e-mail αποκλειστικά μέσω online υπηρεσιών είναι πολύ πιο βολική από ότι μέσω προγραμμάτων που εγκαθίστανται τοπικά στον υπολογιστή.

Όμως το AOL Alto δείχνει να είναι κάτι ακόμα περισσότερο, αφού ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει να διαχειριστεί τους διαφορετικούς αυτούς λογαριασμούς δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα. Το περιβάλλον χρήσης του είναι χωρισμένο σε δύο διαφορετικά παράθυρα: μία στήλη που περιλαμβάνει τα e-mail που θεωρεί ότι έχουν σημασία για τον χρήστη και μία σειρά από «στοίβες» που ομαδοποιούν σε κατηγορίες όλα τα υπόλοιπα.

Alto_05_skip_inbox.jpg_verge_super_wide[1]

Επίσης, το Alto δημιουργεί αυτόματα συγκεκριμένες ομάδες σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων: φωτογραφίες, συνημμένα, ειδοποιήσεις από κοινωνικά δίκτυα, ημερήσιες προσφορές κ.α. Έτσι, για παράδειγμα, τα e-mail της Groupon θα μεταφερθούν αυτόματα στην στοίβα “Daily Deals”, ενώ οι ειδοποιήσεις του Facebook στην “Social Notifications”.

1671036-inline-alto-03-dealstack[1]

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο του Alto είναι ότι τα πάντα – οι φωτογραφίες, τα συνημμένα και οι υπόλοιπες στοίβες – οπτικοποιούνται διευκολύνοντας τον εντοπισμό τους. Έτσι, για παράδειγμα, εάν επιλέξετε την στοίβα των φωτογραφιών, θα τις δείτε να παρουσιάζονται με μεγάλα εικονίδια, με τρόπο που θυμίζει αρκετά το Pinterest. Η προεπισκόπιση του αρχείου, είτε πρόκειται για εικόνα είτε για έγγραφο PDF, Word ή κάτι άλλο, γίνεται απευθείας μέσα στην εφαρμογή, χωρίς να χρειαστεί να κατεβάσετε το αρχείο.

Επιπλέον, η στοίβα των ημερήσιων προσφορών εμφανίζει τα e-mail με τρόπο που θυμίζει πλοήγηση σε ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ στη στοίβα των κοινωνικών δικτύων εμφανίζονται infographic που σας βοηθούν να βάλετε τάξη στο χάος.

Alto_07_SocialStack_verge_super_wide[1]

Πέρα από αυτά, όμως, το Alto διαθέτει μια εξαιρετικά ευέλικτη αναζήτηση που, σύμφωνα με το The Verge, είναι τόσο γρήγορη όσο και αυτή του Gmail, μόνο που εδώ ψάχνει όλους σας τους λογαριασμούς. Όσο για τα αποτελέσματα αναζήτησης, χωρίζονται σε μηνύματα, επαφές και φωτογραφίες.

Alto_06_Search_verge_super_wide[1]

Μια ωραία προσθήκη στην σελίδα των εισερχομένων αφορά το γεγονός ότι μπορείτε να ορίσετε υπενθυμίσεις (snooze) σε συγκεκριμένα e-mail που θα θέλατε να διαβάσετε αργότερα. Επίσης, χρήσιμη είναι και η ύπαρξη συντομεύσεων προς το Google Calendar και το Google Drive.

Όσο για τη διαχείριση επαφών, γίνεται μέσω καρτών που εμφανίζουν, εκτός από τις διευθύνσεις, και δεδομένα που αντλούνται από τα κοινωνικά δίκτυα.

Alto_04_people_verge_super_wide[1]

Το Alto αναμένεται να διατεθεί στο ευρύ κοινό το πρώτο τρίμηνο του 2013 και προς το παρόν βρίσκεται σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας, με την εγγραφή σε αυτό να γίνεται μόνο κατόπιν πρόσκλησης. Όπως είναι φυσικό, η υπηρεσία έχει ακόμη αρκετά θέματα που καλείται να λύσει προκειμένου να γίνει, εκτός από εντυπωσιακή, και απόλυτα χρηστική. Φαίνεται, ωστόσο, πως η AOL βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει να κάνουν παράτολμες προβλέψεις, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο το Alto να εξελιχθεί στο καλύτερο πράγμα που συνέβη στο e-mail από την εποχή του Gmail.

Πηγές: The Verge, Co.Design

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ