Η παρουσίαση των νέων συσκευών Nexus 4 και Nexus 10 υπήρξε για τη Google, εκτός των άλλων, η αφορμή να επιδείξει την νέα έκδοση του Android 4.2. Αν και οι αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του Jelly Bean δεν είναι δραματικές υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά.

Ασύρματο streaming μέσω Wi-Fi

Το σημαντικότερο όλων είναι ίσως η υποστήριξη για το Miracast, ένα πρωτόκολλο για τον ασύρματο διαμοιρασμό και προβολή περιεχομένου μέσω Wi-Fi που επιτρέπει σε συσκευές όπως το Nexus 4 να αναπαράγουν μέσω stream εικόνα και ήχο σε τηλεοράσεις. Φανταστείτε, δηλαδή, κάτι αντίστοιχο με το AirPlay της Apple, αλλά με μεγαλύτερη υποστήριξη συσκευών. Οι συσκευές Miracast αναμένεται να βγουν σύντομα στην αγορά ενώ μελλοντικά θα έρχονται κατευθείαν ενσωματωμένες σε τηλεοράσεις.

Πανοραμικές φωτογραφίες α λα Street View

n4-pdp05-camera_verge_super_wide

Άλλη μια ενδιαφέρουσα λειτουργία του Android 4.2 είναι το Photo Sphere, που επιτρέπει στον χρήστη να δημιουργήσει πανοραμικές φωτογραφίες που θυμίζουν αυτές που βλέπουμε στο Street View. Η δημιουργία του πανοράματος γίνεται με τον γνωστό τρόπο της συρραφής πολλών επικαλυπτόμενων εικόνων της ίδιας σκηνής. Η διαφορά είναι ότι τόσο το Android 4.2 όσο και το Google+ διαθέτουν ενσωματωμένη εφαρμογή προβολής του τελικού αποτελέσματος, που επιτρέπει στους χρήστες να «πλοηγούνται» στον χώρο που φωτογράφισαν.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Photo Sphere, όμως, είναι ότι επιτρέπει την προσθήκη των πανοραμικών εικόνων στο Google Maps, κάτι που αναμένεται να εμπλουτίσει πολύ περισσότερο την πληροφορία που εμφανίζουν οι χάρτες της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μορφή των αρχείων που διαβάζει το Photo Sphere είναι απλές εικόνες .jpg μαζί με XML, κάτι που σημανείνι πως οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει παρόμοια εφαρμογή προβολής των πανοραμάτων.

Βελτιωμένο πληκτρολόγιο

n10-pdp10-chrome_verge_super_wide

Η τελευταία έκδοση του Android περιλαμβάνει, επίσης, ένα νέο πληκτρολόγιο που «μαντεύει» τη λέξη που θέλει να γράψει ο χρήστης όταν αυτός σύρει το δάκτυλο μεταξύ των γραμμάτων που την αποτελούν. Πρόκειται για λειτουργία που θυμίζει πολύ την εφαρμογή Swype και, στο demo τουλάχιστον, έδειξε αρκετά αποτελεσματική. Επίσης, η νέα λειτουργία συνεργάζεται καλά με τη δυνατότητα αυτόματων προβλέψεων που προτείνουν στον χρήστη την ολοκλήρωση μιας φράσης βάσει της λέξης που έχει ξεκινήσει να γράφει (π.χ. γράφοντας «καλή» και προβλέψει το «μέρα».

Πολλαπλοί χρήστες

Το Android 4.2 επιτρέπει το εύκολο «μοίρασμα» της συσκευής σε πολλούς διαφορετικούς χρήστες, όπου ο καθένας έχει τον δικό του λογαριασμό. Φανταστείτε, δηλαδή, κάτι σαν τους ξεχωριστούς λογαριασμούς ανά χρήστη στα Windows. Μάλιστα, η λειτουργία έχει υλοποιηθεί με έξυπνο τρόπο, καθώς εάν κάποιος χρήστης έχει ήδη κατεβάσει μια εφαρμογή στη συσκευή, οι υπόλοιποι χρήστες δεν χρειάζεται να την ξανακατεβάσουν και να την εγκαταστήσουν εκ νέου. Κάποιες από τις εφαρμογές μπορούν να τρέχουν στο παρασκήνιο όταν ο λογαριασμός αλλάζει (π.χ. για να ολοκληρωθεί μια λήψη) αλλά στην πλειοψηφία τους απλώς απενεργοποιούνται κατά την αλλαγή.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσθήκη, με δεδομένο ότι το tablet είναι ίσως η πιο «οικογενειακή» συσκευή και με αυτή την έννοια μπορεί πράγματι να έχει πολλούς διαφορετικούς χρήστες.

Άλλες βελτιώσεις

Τέλος, μερικές ακόμη βελτιώσεις που συναντάμε στο Android 4.2 περιλαμβάνουν το Daydream, που ουσιαστικά είναι κάτι σαν τη γνωστή «προφύλαξη οθόνης» (screensaver), τη δυνατότητα εκτέλεσης συγκεκριμένων ενεργειών απευθείας από το περιβάλλον των ειδοποιήσεων, αλλά και την επιλογή εστίασης (zoom) σε συγκεκριμένα σημεία της οθόνης. Επίσης, το Gmail έχει πλέον προστεθεί κι αυτό ως πηγή δεδομένων για το Google Now ενώ η οθόνη κλειδώματος υποστηρίζει και widgets όπως για παράδειγμα η απευθείας μετάβαση στην κάμερα.

n10-pdp09-googlenow_verge_super_wide

Πηγές: The Verge, The Next Web

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ