Θέλοντας να φέρει στο διαδίκτυο λίγο από τον αέρα των εντύπων, η Adobe προτείνει ένα νέο πρότυπο που ονομάζεται “Automatic Text Balancing” και αποσκοπεί στη βελτίωση της τυπογραφίας των ιστοσελίδων μας και σε πιο ευανάγνωστα αλλά και καλαίσθητα κείμενα.

Το Automatic Text Balancing αφορά κυρίως τη διόρθωση προβλημάτων όπως οι «χήρες» και οι «ορφανές» αράδες –  το φαινόμενο, δηλαδή, κατά το οποίο η τελευταία σειρά μιας πρότασης πηγαίνει στην αρχή της επόμενης σελίδας (χήρα) ή η πρώτη σειρά βρίσκεται στο τέλος της προηγούμενης (ορφανή).

Φυσικά, στο διαδίκτυο το κείμενο είναι συνεχόμενο και δεν έχει σελίδες, παρόλα αυτά, με το CSS3 μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε κείμενα με δύο ή και περισσότερες στήλες, οπότε αργά ή γρήγορα το πρόβλημα θα γίνει πιο εμφανές. Επίσης, ακόμα και στις ιστοσελίδες συχνά συμβαίνει μία ή δύο λέξεις να πέφτουν σε ξεχωριστή σειρά, χαλώντας την ισορροπία της παραγράφου.

Γι’ αυτό η πρόταση της Adobe, που βασίζεται στην επιλογή Balance Ragged Lines του InDesign, αναλαμβάνει μια γενικότερη αναδιαμόρφωση του κειμένου, προσαρμόζοντας το μήκος των σειρών έτσι ώστε να ισορροπήσει όσο το δυνατόν καλύτερα η παράγραφος. Για να το καταλάβετε καλύτερα, δείτε στην παρακάτω εικόνα την αντιπαραβολή του ίδιου κειμένου με (δεξιά) και χωρίς (αριστερά) το «ισορροπημένο» κείμενο.

textbalancedemolg[1]

Ο Randy Edmungs της Adobe, εξηγεί στο προσωπικό του blog με μεγαλύτερες λεπτομέρειες την ιδέα και προτείνει την χρήση μιας τιμής όπως το  h1 {  text-wrap: balance; } για την κλήση της. Αξίζει να σημειωθεί πως η ιδιότητα text-wrap ήταν μέρος των αρχικών προδιαγραφών του CSS3, αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκε.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν απλώς μια πρόταση της Adobe και ο λόγος τώρα περνάει στο W3C (World Wide Web Consortium), που θα αποφασίσει το αν θα την εγκρίνει ή όχι.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες το W3C είχε κάνει αποδεκτή μια άλλη πρόταση της Adobe, που αφορούσε το CSS Shaders – ένα πακέτο φίλτρων που υπόσχεται να εμπλουτίσει τις ιστοσελίδες μας με «κινηματογραφικά» τρισδιάστατα εφέ.

Πηγή: Webmonkey

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ