Όταν το Facebook παρουσίασε τη νέα μηχανή αναζήτησής του, που ακόμα βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι θα μετατρεπόταν σε αγαπημένο εργαλείο των κάθε λογής ηλεκτρονικών μπανιστηρτζήδων.

Πράγματι, το Graph Search μπορεί να μην παραβιάζει καμία από τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας των χρηστών του κοινωνικού δικτύου, αλλά με τον τρόπο που μπορεί να συνδυάσει τα διαθέσιμα δημόσια στοιχεία, καθιστά δυνατή την ανάδειξη πληροφοριών που μέχρι τώρα παρέμεναν κρυμμένες σε έναν ωκεανό από δεδομένα.

Ήδη στο Tumblr έχει προλάβει να δημιουργηθεί το Actual Facebook Graph Searches, ένα blog που αναδεικνύει τις αναζητήσεις εκείνες που θα μπορούσαν να κάνουν αρκετούς να νιώσουν από λίγο έως πολύ άβολα. Εκεί μπορεί κανείς να δει την «αποκάλυψη» αθώων παρασπονδιών που προκαλούν χαμόγελα (π.χ. «Μητέρες Εβραίων που τους αρέσει το [απαγορευμένο σύμφωνα με την Εβραϊκη θρησκεία] μπέικον»), αλλά και αποτελέσματα που θα μπορούσαν ακόμη και να προκαλέσουν προβλήματα σε ανθρώπους που ζουν σε χώρες με πιο αυστηρό καθεστώς.

tumblr_mh1z15fYJG1s47y72o1_1280[1]

Δεν αποκλείεται, πάντως, αυτός ακριβώς να είναι ο λόγος που το Facebook αποφάσισε να θέσει την λειτουργία στη διάθεση του κοινού με πολύ αργούς ρυθμούς, ώστε να βεβαιωθεί πως με την επίσημη εκκίνηση θα έχει λύσει τέτοιου είδους προβλήματα.

Όπως και να έχει, όμως, το Graph Search δεν είναι απλώς ένα πείραμα που μπορεί κάποια στιγμή να εγκαταλειφθεί. Πρόκειται για λειτουργία που αργά ή γρήγορα θα τεθεί στη διάθεση όλων μας και καλό είναι, μέχρι τότε, να έχετε φροντίσει να είσαστε προετοιμασμένοι. Τί σημαίνει αυτό; Για αρχή, φροντίστε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις ιδιωτικού απορρήτου του προφίλ σας, ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν κοινοποιείτε πράγματα που δεν θέλετε.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι πάντοτε αρκετό. Τα Like και η γενικότερη online δραστηριότητά σας, που παλιότερα αντιμετωπίζατε με μια ελαφρότητα λόγω της προσωρινότητάς της (αφού θα «θαβόταν» κάτω από τον όγκο των επόμενων πληροφοριών), πλέον μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακτηθεί και να συνδυαστεί με άλλες πληροφορίες, συνθέτοντας μια εικόνα που μπορεί και να μη σας κολακεύει.

Ίσως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να γίνετε λιγάκι πιο εσωστρεφείς στην online ζωή σας.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ