Η απότομη και απρόσμενη επιτυχία του Instagram, που μέσα σε δύο μόλις χρόνια κατάφερε να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια χρήστες και να εξαγοραστεί από το Facebook για 1 δις δολάρια, το έχει καταστήσει πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για πολλές πρωτοεμφανιζόμενες εταιρείες. Τί μας επιφυλάσσει, όμως, το 2013 στον χώρο των κοινωνικών δικτύων και ποιοί είναι οι πιο ενδιαφέροντες νέοι παίκτες; Ο Ryan Holmes, CEO της δημοφιλούς πλατφόρμας διαχείρισης υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης HootSuite, σε άρθρο του στο περιοδικό Fortune παραθέτει τα 7 κοινωνικά δίκτυα που πρέπει να προσέξουμε.

Pheed

2-pheed[1]

Γιατί να μοιράζεσαι δωρεάν τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τα έξυπνα σχόλιά σου στο Facebook και το Twitter όταν μπορείς να τα πουλήσεις; Αυτή είναι η λογική πίσω από το Pheed, ένα νέο κοινωνικό δίκτυο που έκανε την εμφάνισή του τον Οκτώβριο του 2012 και απευθύνεται κυρίως σε διασημότητες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη φήμη τους για να βγάλουν ένα έξτρα χαρτζιλίκι από την online δραστηριότητά τους.

Ήδη το χρησιμοποιούν διασημότητες όπως η Miley Cyrus και η Paris Hilton (αν και για να κερδίσει το ενδιαφέρον μας μάλλον θα πρέπει να προσθέσει κι άλλους στο ενεργητικό του).

Thumb

3-thumb[1]

«Να πάρω τη βοήθεια του κοινού;». Ας υποθέσουμε ότι δεν ξέρετε ποιά μπλούζα να φορέσετε ώστε να ταιριάζει με το καινούριο σας τζιν. Φωτογραφίστε τα, ανεβάστε τα στο Thumb και δείτε τί αρέσει στην πλειοψηφία. Αν και δεν του φαίνεται, το Thumb έχει μια πολύ ενεργή βάση χρηστών που μπορεί πολύ εύκολα να παράγει μέσα σε μερικά λεπτά ακόμα και εκατοντάδες απαντήσεις σε τέτοιου είδους απλές ερωτήσεις (ποτέ κανείς δεν έχασε ποντάροντας στην ανθρώπινη ματαιοδοξία).

Medium

4-medium[1]

Δημιουργημένο από τους συνιδρυτές του Twitter και συνδημιουργούς του Blogger, το Medium είναι μια από τις πιο φιλόδοξες νέες υπηρεσίες. Λειτουργεί μόνο με προσκλήσεις και στόχος του είναι να προσφέρει προσεκτικά επιμελημένο, ποιοτικό, περιεχόμενο ως απάντηση στον καταιγισμό των σκουπιδιών που συναντάμε συχνά στο Facebook, το Twitter και τα υπόλοιπα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα.

Αν και οι δημιουργοί περιεχομένου επιλέγονται προσεκτικά και είναι λίγοι, ο καθένας μπορεί να δει τις δημοσιεύσεις τους και να σχολιάσει.

Conversations

8-conversations[1]

Το Conversations είναι «παιδί»  του HootSuite, οπότε δεν ξέρω πόσο αντικειμενικός μπορεί να είναι ο Holmes όταν το περιλαμβάνει στη σχετική λίστα. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια που επιτρέπει σε επαγγελματίες και μέλη μιας ομάδας να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο δημοσιεύοντας μηνύματα με τρόπο που θυμίζει το Facebook. Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση, κάτι που επιτρέπει λειτουργίες όπως τον συντονισμό ομάδων, την τεχνική υποστήριξη πελατών κ.α.

Άλλωστε, τα κοινωνικά δίκτυα άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε στην προσωπική μας ζωή. Γιατί να μην φέρουμε κάποια από τα οφέλη τους και στον επαγγελματικό μας χώρο;

Chirpify

5-chirpify[1]

Αγόρασέ το με ένα Tweet. Αυτή είναι η λογική του Chrirpify, που επιτρέπει την πώληση αγαθών μέσω Twitter και Instagram με αντάλλαγμα την προώθηση της πληροφορίας. Χωρίς πιστωτικές, χωρίς κάποια πολύπλοκη διαδικασία, απλά απαντάτε στο tweet με τη λέξη “buy” και το αποκτήσατε.

Μην ξεγελιέστε, όμως. Το αντίτιμο της αγοράς δεν είναι το Tweet, αφού για να χρησιμοποιήσετε το Chirpify πρέπει να κάνετε εγγραφή στην υπηρεσία και να συνδέσετε εκεί κάποιον λογαριασμό PayPal. Στόχος του Chirpify είναι να διευκολύνει την διαδικασία αγοράς, όχι να χαρίσει πράγματα.

Flayvr

6-flayvr[1]

Βάλτε τάξη στο χάος των φωτογραφιών σας. Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα έχουν διευκολύνει σε τεράστιο βαθμό την λήψη φωτογραφιών και βίντεο, αλλά οι φοβερές εικόνες που τραβήξατε την περασμένη εβδομάδα μπορεί να χαθούν στον σωρό όσων προστέθηκαν αργότερα. Το Flayvr είναι ίσως ο πιο καλαίσθητος τρόπος για να οργανώσετε τη συλλογή σας, αφού αναλαμβάνει να ταξινομήσει αυτόματα τις εικόνες και τα βίντεό σας σε άλμπουμ βάσει ημερομηνίας και τοποθεσίας που τραβήχτηκαν. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τίτλους αξιοποιώντας το ημερολόγιο του κινητού σας.

Από εκεί και πέρα, μπορείτε να μοιραστείτε το άλμπουμ ως μια όμορφη HTML5 ιστοσελίδα. Το Flayvr είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική ακόμα και για τον «κλειστό» διαμοιρασμό μεγάλων συλλογών με επιλεγμένους ανθρώπους.

Chirp

7-chirp[1]

Μάλλον το πιο ευφάνταστο από όλα, το Chirp είναι μια εφαρμογή για iPhone που σας επιτρέπει να μοιραστείτε φωτογραφίες ή συνδέσμους χρησιμοποιώντας ηχητικά σήματα. Τί σημαίνει αυτό; Όταν, για παράδειγμα, επιλέξετε τον διαμοιρασμό μιας φωτογραφίας, το Chirp εκπέμπει έναν συγκεκριμένο ήχο που διαρκεί δύο δευτερόλεπτα. Εάν υπάρχει εκεί γύρω κάποιο άλλο τηλέφωνο με εγκατεστημένη την εφαρμογή, «ακούει» τον ήχο και αρχίζει να κατεβάζει αμέσως την φωτογραφία ή το μήνυμα.

Το πιο ενδιαφέρον πλεονέκτημα αυτής της μάλλον αλλόκοτης μεθόδου είναι ότι επιτρέπει τον μαζικό διαμοιρασμό της πληροφορίας μέσω μεγαφώνων ή ακόμη και την ενσωμάτωσή της σε βίντεο του YouTube και τηλεοπτικές εκπομπές.

Πηγή: HootSuite Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ