Είτε ασχολείστε επαγγελματικά με την διαχείριση περιεχομένου είτε είσαστε απλοί blogger, γνωρίζετε ήδη πως πολλές από τις ενέργειες που χρειάζεται να κάνετε είναι μηχανικές και επαναλαμβανόμενες. Για κάποιες από αυτές ίσως να έχετε βρει ήδη μόνοι σας τρόπους για να τις αυτοματοποιήσετε. Άλλες, πάλι, τις έχετε αποδεχτεί ως αναπόφευκτο κακό.

Ας δούμε, λοιπόν, στη συνέχεια μια σειρά από χρήσιμα δωρεάν προγράμματα και υπηρεσίες που αναμένεται να σας κάνουν τη ζωή ευκολότερη.

1. FastStone Image Viewer

FSViewerScreenShot1[1]

Ένα από τα πρώτα προγράμματα που παρουσιάστηκαν σε αυτό εδώ το blog, το FastStone Image Viewer εξακολουθεί να είναι και ένα από τα καλύτερα. Πρόκειται για ένα πολυεργαλείο για Windows που μπορεί ως βασική του λειτουργία να προβάλλει την εμφάνιση φωτογραφιών, αλλά στην πραγματικότητα κάνει πολύ περισσότερα.

Ίσως το πιο σημαντικό από αυτά είναι ότι διαθέτει όλες τις βασικές επιλογές επεξεργασίας μιας φωτογραφίας, όπως crop, περιστροφή, αλλαγή μεγέθους (με δυνατότητα διατήρησης συγκεκριμένων αναλογιών), φίλτρα κ.α. Γιατί να πρέπει να περιμένετε να ανοίξει το Photoshop ή το Gimp μόνο και μόνο για να αλλάξετε το μέγεθος μιας εικόνας ή για ένα απλό crop;

Επιπλέον, το FS Viewer διαθέτει ενσωματωμένο το FastStone Photo Resizer, έναν μηχανισμό που σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε μαζικές αλλαγές σε φωτογραφίες. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τροποποιήσεις όπως μετονομασία, αλλαγή μεγέθους, crop, περιστροφή, προσθήκη κειμένου και προσθήκη υδατογραφήματος (watermark).

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το εξαιρετικό αυτό πρόγραμμα διατίθεται ακόμη και σε portable έκδοση, που σημαίνει πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και από ένα στικάκι, χωρίς να χρειαστεί καν εγκατάσταση. Τί περιμένετε; Κατεβάστε το από το faststone.org.

2. Ditto

dbimage[1]

Εάν δεν χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή για την διαχείριση των αντιγραφών σας (clipboard manager), καλό θα είναι να ξεκινήσετε να το κάνετε, και το Ditto είναι μια πολύ καλή περίπτωση.

Αρκεί μόνο να σκεφτείτε πόσες φορές σας έχει τύχει να αντιγράψετε ένα κείμενο ή μια φωτογραφία με την προοπτική να το επικολλήσετε κάπου, αλλά στο μεταξύ χρειάστηκε να αντιγράψετε και κάτι άλλο, ακυρώνοντας την προηγούμενη αντιγραφή. Ε, με το Ditto δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσετε ξανά για κάτι τέτοιο, αφού φροντίζει να κρατήσει το ιστορικό των αντιγραφών σας, επιτρέποντάς σας να τις ανακαλέσετε με απλές συντομεύσεις πληκτρολογίου.

Κατεβάστε το, χρησιμοποιήστε το για λίγο καιρό και δεν αποκλείεται στο τέλος να απορείτε γιατί τέτοιες λειτουργίες δεν έρχονται ενσωματωμένες στο λειτουργικό μας σύστημα.

3. PhraseExpress

Πολλές φορές κατά την εισαγωγή περιεχομένου χρειάζεται να πληκτρολογείτε ξανά και ξανά το ίδιο κείμενο. Δεν θα ήταν πολύ βολικό αν μπορούσατε να ανακαλείτε αυτό το κείμενο αυτόματα, με μόλις 1-2 κλικ; Αυτό ακριβώς είναι που κάνει το Phrase Express, μια δωρεάν εφαρμογή για Windows που υπόσχεται να σας γλιτώσει χρόνο από τη δακτυλογράφηση – και το πετυχαίνει πολύ καλά.

Απλώς τροφοδοτήστε το Phrase Express με τις φράσεις που χρησιμοποιείτε συχνότερα και ανακαλέστε τις με απλά κλικ ή συντομεύσεις πληκτρολογίου.

Εκτός των άλλων, το Phrase Express είναι και ένας αξιοπρεπής clipboard manager, ίσως όχι τόσο εύχρηστος όσο το Ditto αλλά πάντως υπεραρκετός για όσους δεν έχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις.

Κατεβάστε το από το phraseexpress.com.

4. PureText

puretext_options[1]

Εάν έχετε ασχοληθεί με την εισαγωγή περιεχομένου σε οποιοδήποτε CMS, σίγουρα θα έχετε αντιμετωπίσει το γνωστό πρόβλημα των «σκουπιδιών» που περνάνε στον εκάστοτε editor όταν αντιγράφετε κείμενο από το Word.

Το PureText είναι μικρό και διακριτικό προγραμματάκι που «κάθεται» στην μπάρα εργασιών των Windows και σας δίνει τη δυνατότητα να επικολλήσετε (paste) σε οποιαδήποτε εφαρμογή κείμενα που έχετε αντιγράψει, απαλλαγμένα από κάθε είδους μορφοποίηση που μπορεί να είχαν κατά την αντιγραφή τους.

Πρακτικά, το αποτέλεσμα είναι ίδιο με αυτό που θα είχατε εάν ανοίγατε το notepad και επικολλούσατε εκεί το αντιγραμμένο κείμενο, για να το μεταφέρετε στη συνέχεια «καθαρό» στο πρόγραμμα όπου πραγματικά θέλετε να κάνετε την επικόλληση (π.χ. στο Word).

Κατεβάστε το PureText στη διεύθυνση stevemiller.net/puretext.

Α, οι χρήστες Mac έχουν ήδη ενσωματωμένη αυτή τη λειτουργικότητα στο OS X, πατώντας ⇧⌥⌘ + V κατά την επικόλληση.

5. PicPick / Skitch

screenshot3[1]

Μπορεί τα Windows και τα άλλα λειτουργικά συστήματα να έχουν ενσωματωμένη λειτουργία «φωτογράφισης» της οθόνης (screenshot), εάν, όμως, τη χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση σίγουρα θα διαπιστώσετε πως δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες σας.

Ευτυχώς, οι δωρεάν λύσεις στον συγκεκριμένο τομέα είναι αρκετές και αυτή που ξεχωρίζει είναι μάλλον το PicPick, αν μιλάμε για Windows, και το Skitch, εάν είμαστε σε OS X. Και τα δύο προγράμματα είναι δωρεάν και έρχονται με πάρα πολλές δυνατότητες, επιτρέποντάς σας να «φωτογραφίσετε» μέρος ή ολόκληρη την οθόνη, να προσθέσετε σημειώσεις στις εικόνες σας και να τις μοιραστείτε εύκολα με φίλους.

Κατεβάστε την δωρεάν έκδοση του PicPick στο picpick.org (προσέξτε μόνο να αποφύγετε τις toolbar κατά την εγκατάσταση) και το Skitch στο evernote.com/skitch.

6. Lazarus

32000[1]

Φανταστείτε ότι συμπληρώνετε κάποια online φόρμα και ο browser ξαφνικά κρασάρει και κλείνει χωρίς να προλάβετε καν να αναρωτηθείτε τί συνέβη. Δεν μπορεί, σίγουρα θα σας έχει συμβεί κάποια στιγμή και γνωρίζετε ήδη πόσο απογοητευτικό είναι.

Το Lazarus είναι μια σωτήρια επέκταση που αναλαμβάνει να αναστήσει όσα είχατε γράψει σε μια online φόρμα μετά από τον ανεπιθύμητο τερματισμό του browser. Αν και διατίθεται επίσης για Chrome και Safari, δυστυχώς η πιο σταθερή επέκταση, που λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα, είναι μόνο αυτή του Firefox.

Εάν, λοιπόν, χρησιμοποιείτε τον browser της Mozilla και συνηθίζετε να ανεβάζετε συχνά περιεχόμενο συμπληρώνοντας online φόρμες, καλό είναι να έχετε υπόψη σας αυτή την εξαιρετική επέκταση.

Εγκαταστήστε το Lazarus από το αποθετήριο της Mozilla.

7. TableTools2

Ας υποθέσουμε πως το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας είναι δομημένο σε στήλες και κελιά και εσείς θα θέλατε να το περάσετε, με όσο το δυνατόν λιγότερο κόπο, σε ένα excel, διατηρώντας τη δομή του. Το TableTools2 είναι μια εξαιρετική επέκταση για Firefox που σας επιτρέπει αυτό κι ακόμη περισσότερα φέρνοντας, πρακτικά, ένα μικρό excel στο δεξί κλικ του browser σας.

Μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το TableTools2 περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Μπορείτε να αντιγράψετε ολόκληρο τον πίνακα ή μεμονωμένα κελιά ή σειρές και να τα επικολλήσετε στο excel διατηρώντας τη δομή τους.
  • Να ταξινομήσετε τις πληροφορίες με εναλλακτικούς τρόπους, απευθείας από τον browser σας.
  • Να πραγματοποιήσετε επιτόπου αναζητήσεις ή να φιλτράρετε τα αποτελέσματα σε μεγάλες λίστες.
  • Να δημιουργήσετε ακόμη και διαγράμματα βασισμένα στα συγκεκριμένα δεδομένα.
  • Να συγκρίνετε, να συνδυάσετε ή ακόμη και να αντικαταστήσετε τα δεδομένα.

Επέκταση για ειδικές αποστολές, το TableTools2 είναι από τις εφαρμογές αυτές που αξίζει να έχετε υπόψη ακόμη κι αν δεν το χρειάζεστε άμεσα.

8. Scrible

Το Scrible όχι μόνο δεν είναι πρόγραμμα, αλλά δεν είναι ούτε και online υπηρεσία – τουλάχιστον στην βασική του μορφή. Πρόκειται για ένα απλό bookmarklet, που όμως μπορεί να αποδειχτεί χρησιμότατο. Τί κάνει; Σας επιτρέπει να κρατήσετε σημειώσεις πάνω σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, να τις οργανώσετε θεματικά, να τις αποθηκεύσετε online ή ακόμα και να τις μοιραστείτε με άλλους. Κι όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσετε τίποτα στον υπολογιστή ή στον browser σας.

Εάν είσαστε blogger που συνηθίζει να αντλεί το περιεχόμενό του από άλλες ιστοσελίδες και θα θέλατε να μπορείτε να σημειώνετε πάνω σε αυτές, το Scrible είναι αυτό που χρειάζεστε.

Για να το εγκαταστήσετε, επισκεφτείτε το scrible.com και να τραβήξετε το κουμπί “scrible Toolbar” στη μπάρα με τα αγαπημένα σας. Το bookmarklet τρέχει σε όλους τους browsers ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος και για να το χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε σελίδα αρκεί απλώς να κάνετε κλικ πάνω του.

9. DamnVid / StreamTransport

screenshot-win32.noinclude[1]

Λύσεις για το κατέβασμα βίντεο από υπηρεσίες όπως το YouTube ή το Vimeo υπάρχουν πολλές. Οι περισσότερες, όμως, είναι online και διαθέτουν από λίγους έως πολλούς περιορισμούς. Το DamnVid είναι μια δωρεάν εφαρμογή που εγκαθίσταται τοπικά και σας επιτρέπει όχι μόνο να κατεβάσετε βίντεο από όλες σχεδόν τις δημοφιλείς υπηρεσίες του είδους, αλλά και να τις μετατρέψετε σε formats κατάλληλα για αναπαραγωγή από διάφορες δημοφιλείς συσκευές (iPod, PSP, iPhone κ.α.). Επίσης, δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης σε .mp3, ώστε να κρατήσετε μόνο τον ήχο.

Οι δημιουργοί του DamnVid είναι μάλλον υπερβολικά μετριόφρονες όταν το περιγράφουν ως ένα πρόγραμμα που είναι …λιγότερο χάλια (sucks less) από τα υπόλοιπα, αφού έχει όλα όσα θα ευχόταν κανείς να συναντήσει σε ένα πρόγραμμα: τρέχει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα (cross platform), δεν χρειάζεται εγκατάσταση (portable), είναι open source και είναι αρκετά απλό στη χρήση του, γρήγορο και αποτελεσματικό. Κατεβάστε το και δοκιμάστε το και μόνοι σας.

Και εάν οι απαιτήσεις σας είναι τόσο ιδιαίτερες που θέλετε να κατεβάσετε βίντεο από πιο ασυνήθιστες πηγές, ρίχτε μια ματιά και στο StreamTransport, που επιτρέπει τη λήψη βίντεο από έναν εντυπωσιακά ευρύ αριθμό δικτυακών τόπων (βλ. Hulu, Veoh, Boxee, Joost, YouTube, Yahoo Video, CBS κ.α.), μεταξύ των οποίων και ορισμένα γνωστά ελληνικά website (για οδηγίες χρήσης δείτε το παλιότερο άρθρο μας).

10. Windows Live Writer

image

Τελευταίο αλλά σε καμία περίπτωση κατώτερο από τα παραπάνω, το Windows Live Writer είναι πιθανότατα η καλύτερη εφαρμογή blogging που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή, ανεξαρτήτως πλατφόρμας.

Φανταστείτε το Windows Live Writer ως μια παραλλαγή του Word, ειδικά διαμορφωμένη για τη συγγραφή κειμένων που προορίζονται να αναρτηθούν στο διαδίκτυο. Με το Writer μπορείτε να γράψετε, να προσθέσετε tags, να εισάγετε φωτογραφίες με απλό drag and drop, να κάνετε προεπισκόπηση και, τελικά, να δημοσιεύσετε το κείμενό σας, χωρίς να χρειαστεί ούτε μια φορά να το ανοίξετε τον browser σας.

Δυστυχώς, αν και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα προγράμματα της Microsoft, η εταιρεία δείχνει να το έχει εγκαταλείψει, γι’ αυτό και η τελευταία σοβαρή αναβάθμισή του χρονολογείται κάπου στο 2010. Παρόλα αυτά, όσο κι αν έψαξα, δεν έχω καταφέρει ακόμα να βρω κάτι καλύτερο στην συγκεκριμένη κατηγορία εφαρμογών.

Το Windows Live Writer αποτελεί μέρος της σουίτας εφαρμογών Windows Essentials, και μπορείτε να το κατεβάσετε από την σχετική σελίδα της Microsoft.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

6 thoughts on “10+ δωρεάν προγράμματα για διαχειριστές περιεχομένου και bloggers

  1. Πολύ χρήσιμη λίστα (πρέπει να ετοιμάσω μια αντίστοιχη για Mac αποκλειστικά 🙂 )
    Μία ερώτηση: χρησιμοποιούσα κάποτε φανατικά το Windows Live Writer, όμως με τις αναβαθμίσεις του WordPress, δεν μπορούσες να ενσωματώσεις featured image. Το έχεις καταφέρει μήπως;

    • doctor_teddy Όχι, το Live Writer δεν επιτρέπει την εισαγωγή featured image και δυστυχώς δεν το βλέπω να αποκτά τέτοια υποστήριξη μιας και η Microsoft δείχνει να το έχει εγκαταλείψει.

    • freeweird doctor_teddy Πάντως (χωρίς να έχω ασχοληθεί εντατικά) υπάρχουν διάφορα plugins για το Live Writer με λειτουργίες που του λείπουν. Με λίγο ψάξιμο βρίσκεις και κάτι για το featured image, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο λειτουργεί σωστά.

    • doctor_teddy freeweird Όντως υπαρχουν αρκετά plugins. Σχετικά με το featured image είχα βρει κάποια στιγμή ένα σχετικό plugin, αλλά διάβασα ότι δεν έπαιζε με τις τελευταίες εκδόσεις του WordPress.

    • StavrosBalodimas Κάποια από τα παραπάνω θα τα βρεις και σε Mac, ενώ όπου ήξερα για καλές εναλλακτικές τις έχω αναφέρει. Επίσης, τα Firefox addons και το Scribble που είναι bookmarklet παίζουν ανεξαρτήτως πλατφόρμας.
       Δυστυχώς όσο χρησιμοποιούσα OS X δεν βρήκα κάποια καλή εναλλακτική στο FS Viewer (κυρίως ως πολυεργαλείο και όχι τόσο ως image viewer) και το Windows Live Writer.

Comments are closed.