Όταν η λέξη «δωρεάν» συνοδεύεται από τη λέξη «ταινίες», οι περισσότεροι περιμένουμε κάπου εκεί τριγύρω να υπάρχει και η λέξη «πειρατεία». Παρόλα αυτά, υπάρχουν μέρη στο διαδίκτυο όπου μπορεί κανείς να δει ταινίες και ντοκιμαντέρ εντελώς δωρεάν, όσο και νόμιμα.

Κι αν σε παλιότερη καταχώρηση είχε γίνει αναφορά στο πού μπορείτε να βρείτε ταινίες που αποτελούν κοινό κτήμα (public domain), η λίστα πλέον μεγάλωσε, περιλαμβάνοντας ακόμη περισσότερες επιλογές: από κλασικές δημιουργίες σκηνοθετών όπως ο Γκοντάρ, ο Κουροσάβα, ο Ταρκόφσκι και ο Χίτσκοκ έως σύγχρονες ανεξάρτητες παραγωγές, φιλμάκια μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.

Στην περίπτωση, μάλιστα, που μπαίνετε από τις ΗΠΑ οι επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας είναι πολύ περισσότερες. Εδώ ωστόσο θα περιοριστούμε σε διευθύνσεις που λειτουργούν και στην Ελλάδα και που δεν χρειάζονται εγγραφή. Σε κάθε περίπτωση όμως, απαραίτητη για τη θέαση είναι η γνώση της γλώσσας προβολής της ταινίας, αφού υπότιτλοι δεν υπάρχουν. Πάμε λοιπόν:

  • Openculture.com. Δικαιωματικά αναφέρεται πρώτο, αφού αποτελεί τη βασική πηγή αυτού εδώ του άρθρου. Η συγκεκριμένη σελίδα πρόκειται για ενότητα του ιστοχώρου Open Culture και εκτός από την παρουσίαση πηγών όπου μπορεί να βρει κανείς δωρεάν ταινίες και ντοκιμαντέρ, περιλαμβάνει μια εξαιρετική λίστα επιλεγμένων ταινιών. Εκεί θα βρείτε μαζεμένες ταινίες-σταθμούς όπως Το «Χιροσίμα αγάπη μου», το «Ρασομόν», το «Αντρέι Ρουμπλιόφ» και αρκετές άλλες. Κάποιες από τις ταινίες είναι διαθέσιμες μόνο για χρήστες εντός των ΗΠΑ, ενώ άλλες ενδέχεται να μην είναι πλέον διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος του δημιουργού ή της εταιρείας παραγωγής (π.χ. αυτό συνέβη με κάποια φιλμάκια μικρού μήκους του Λιντς).
  • MoviesFoundOnline.com. Πρόκειται για ταινίες που δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και αποτελούν «κοινό κτήμα» (public domain). Μιας και είχε ήδη παρουσιαστεί παλιότερα, μπορείτε να διαβάσετε απευθείας το αρχικό και αναλυτικό άρθρο.
  • Archive.org. Πρόκειται για επιμέρους ενότητα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Internet Archive”, το οποίο είχε επίσης αναφερθεί σε παλαιότερη καταχώρηση, όταν παρουσιάστηκε η χρονομηχανή του Wayback Machine. Εδώ περιλαμβάνονται ταινίες μικρού μήκους, βωβές ταινίες και τρέιλερ, διαθέσιμα όχι μόνο για online προβολή αλλά και για κατέβασμα.
  • Youtube Movies. Αλήθεια, εσείς το ξέρατε ότι το Youtube έχει ενότητα με ολόκληρες ταινίες; Οι τίτλοι που περιλαμβάνει δεν είναι και οι πιο γνωστοί, ωστόσο μπορεί να πετύχετε αρκετές αναγνωρίσιμες ταινίες (π.χ. έχει αρκετές ταινίες του Μπρους Λι). Κάποιες από τις ταινίες μπορεί να μην είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα, οι περισσότερες ωστόσο που δοκίμασα παίζουν κανονικά.
  • Ubu Web. Εξαιρετικά ενδιαφέρον site που περιλαμβάνει δεκάδες πειραματικά φιλμάκια, ντοκιμαντέρ και κλιπάκια γυρισμένα από γνωστούς ή και όχι-πάντα-τόσο-γνωστούς καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους μπορείτε να βρείτε έργα δημιουργών όπως ο Γκοντάρ, ο Γκρίναγουεϊ και ο Όρσον Ουέλς. Κάποια από τα έργα, μάλιστα, είναι διαθέσιμα και για κατέβασμα.
  • B-Movie Classics. Ο τηλεοπτικός σταθμός AMC (που έχει στο ενεργητικό του τη θρυλική σειρά “The Prisoner” του 60 και τα γνωστά και πρόσφατα “Breaking Bad” και “Mad Men”) δημιούργησε μια ενότητα αφιερωμένη στις B-Movies φαντασίας. Οι λάτρεις του είδους σίγουρα θα το εκτιμήσουν. Μπορεί μάλιστα να πετύχετε και κάποια γνωστά ονόματα, όπως αυτό του Κάρπεντερ και του Κλάους Κίνσκι.
  • Classic Cinema Online. Παλιές ταινίες έως και τη δεκαετία του 60, από κάθε είδος: περιπέτειες, θρίλερ, ντοκιμαντέρ, βιογραφίες, κωμωδίες, animation κ.α.
  • ClearBits Movies. Πρόκειται για την ενότητα ενός νόμιμου torrent tracker (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι). Περιλαμβάνει υλικό που δεν προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, διαθέσιμο για ελεύθερο κατέβασμα.
  • Creative Commons. Λίστα με ταινίες και φιλμάκια που έχουν δημιουργηθεί υπό καθεστώς Creative Commons. Συνήθως δεν υπάρχουν απευθείας προβολές αλλά links προς τις σελίδες της εκάστοτε δημιουργίας, όπου όμως μπορείτε να τη δείτε ή ακόμα και να την κατεβάσετε.
  • Europa Film Treasures. Μεγάλος κατάλογος ευρωπαϊκών φιλμ κάθε είδους: από κωμωδίες έως ταινίες επιστημονικής φαντασίας και από γουέστερν σε animation. Περιλαμβάνει και μηχανή αναζήτησης που μπορεί να περιορίσει τα αποτελέσματα αν χώρα, είδος, χρονική περίοδο, δημιουργό κλπ.
  • Free Movies Online (FMO). Εύχρηστο website με με αρκετά μεγάλη συλλογή και παρουσίαση ταινιών που πλέον αποτελούν κοινό κτήμα. Περιλαμβάνει συνοδευτικές πληροφορίες για κάθε ταινία, ενώ εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο έχει αποδεσμευτεί από πνευματικά δικαιώματα.
  • Film Annex. Μια από τις μεγαλύτερες βάσεις με δωρεάν ταινίες, διαθέσιμες για online προβολή ή ακόμη και για κατέβασμα. Εδώ μπορείτε να βρείτε παλιές, κλασσικές ταινίες καθώς επίσης και ανεξάρτητα φιλμ. Στις προβολές ενδέχεται να εμφανίζονται διαφημίσεις.
  • Free Movies Cinema. Εδώ θα βρείτε παλιές αλλά και νεότερες ταινίες, b-movies, ντοκιμαντέρ και επεισόδια παλιών τηλεοπτικών σειρών. Ανάμεσά τους κι ένα φιλμάκι που σκηνοθέτησε το 1987 ο Ταραντίνο, με τίτλο “My best friend’s birthday”.
  • NBF.ca. Πρόκειται για έναν δικτυακό τόπο που συγκεντρώνει ταινίες που έχουν παραχθεί από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου του Καναδά. Υπάρχουν αρκετές ταινίες διαφόρων ειδών, διαθέσιμες στα αγγλικά και τα γαλλικά.
  • Free Documentaries.org. Ο συγκεκριμένος ιστοχώρος «εξειδικεύεται» στην προβολή «προβοκατόρικων» ντοκιμαντέρ τύπου Zeitgeist, Supersize me κλπ.
  • SnagFilms. Άλλος ένας χώρος όπου μπορείτε να βρείτε πολλά δωρεάν ντοκιμαντέρ.
  • Best Online Documentaries. Ό,τι λέει ο τίτλος. Online ντοκιμαντέρ για διάφορα θέματα: πολιτική, επιστήμη, ιστορία, βιογραφίες, υγεία, θρησκεία κ.α.
  • Documentary Film Network. Site που τα τελευταία 4 χρόνια αρχειοθετεί ντοκιμαντέρ και τα διαθέτει δωρεάν.
Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουλίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

18 thoughts on “18 διευθύνσεις όπου μπορείτε να βρείτε online δωρεάν ταινίες και ντοκιμαντέρ

  1. Pingback: Το YouTube προβάλλει δωρεάν ολόκληρες ταινίες | Freeweird

  2. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΜΑ
    ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ site ΜΕ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
    ΚΩΣΤΑΣ Ε

    • Κάποια στιγμή είχα στο πρόγραμμα να φτιάξω ένα αντίστοιχο θέμα που να αφορά αποκλειστικά ταινίες / ντοκιμαντέρ στα ελληνικά ή με ελληνικούς υπότιτλους.

      Με αφορμή το σχόλιό σου, θα προσπαθήσω να το επισπεύσω.

    • ΚΑΙ ΕΧΩ ΘΕΛΩ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ ΕΤ3 ΒΑΖΕΙ ΠΟΛΗ ΩΡΑΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑΤΑΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΜΠΤΟΠ

  3. Pingback: 50 κλασσικές ρωσικές ταινίες οnline, ολόκληρες και δωρεάν (ναι, έχει και Ταρκόφσκι)

  4. Pingback: Παρακολουθήστε δωρεάν παλιά καρτούν ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα

  5. Πολύ καλό θέμα και ο κατάλογος πολύ χρήσιμος.
    Δοκίμασα μερικά links και δουλεύουν.
    Αυτό που πιστεύω ότι έχει περισσότερο σημασία όμως είναι ότι μιλάμε για δωρεάν αλλά όχι παράνομο υλικό.
    Μπορεί η κρίση να μας έχει οδηγήσει να σκεφτόμαστε και το παραμικρό έξοδο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε δικαίωμα να κλέβουμε τη δημιουργία κάποιου άλλου συνάνθρωπου.

  6. Αναρωτιέμαι είναι ένταξη να προβληθούν αυτές οι ταινίες σε ένα μικρό κοινό (μια σχολική τάξη ή μια εθελοντική ομάδα ας πούμε) για εκπαιδευτικούς λόγους και χωρίς κάποιο οικονομικό όφελος φυσικά, ή υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατομων;

    • Χωρίς να είμαι νομικός ώστε να γνωρίζω ακριβώς το καθεστώς που ισχύει, πιστεύω πως από τη στιγμή που οι ταινίες αποτελούν κοινό κτήμα δεν θα υπάρχει κανένα θέμα. Άλλωστε, σε κάποιες από αυτές υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα λήψης στον υπολογιστή, πέρα από το streaming.

      Η λογική, δηλαδή, λέει πως από τη στιγμή που και εγώ και εσύ έχουμε το δικαίωμα να τις δούμε δωρεάν (σε αντίθεση με μια ταινία που εγώ αγόρασα, άρα εγώ είμαι αυτός που έχει το δικαίωμα να την δει), δεν μπορεί να υπάρχει περιορισμός στο να τις δούμε και μαζί.

      Αυτό που σίγουρα δεν επιτρέπεται είναι η εμπορική εκμετάλλευση της δωρεάν ταινίας, αλλά από τη στιγμή που στην περίπτωσή σου κάτι τέτοιο δεν ισχύει, προσωπικά δεν βλέπω λόγο να υπάρχει ζήτημα – ειδικά αν πρόκειται για εκπαιδευτικούς σκοπούς (εμείς πάντως στο Πανεπιστήμιο θυμάμαι ότι παρακολουθούσαμε και προβολές ταινιών που εξακολουθούσαν να προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα :P).

  7. Pingback: Το Internet Archive διαθέτει τις ταινίες του σε torrents

Comments are closed.