Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φίλιπ Ροθ εναντίον Wikipedia

Κατανοούμε το επιχείρημά σας ότι ο συγγραφέας είναι η ανώτατη αρχή πάνω στο δικό του έργο, αλλά απαιτούμε δεύτερες πηγές.

Οπαδοί της θεωρίας του Ρολάν Μπαρτ περί θανάτου του συγγραφέα και κατάρριψης του κυρίαρχου ρόλου του στην ερμηνεία του έργου, φαίνεται πως είναι οι διαχειριστές της Wikipedia. Τουλάχιστον αυτό θα μπορούσαμε να υποθέσουμε κρίνοντας από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την περίπτωση του αμερικανού συγγραφέα Φίλιπ Ροθ, όταν αυτός ζήτησε να διορθωθούν ορισμένες ανακρίβειες στο λήμμα που αφορούσε το μυθιστόρημά του «Το Ανθρώπινο Στίγμα».

Η απάντηση που πήρε από τον διαχειριστή της εγκυκλοπαίδειας, όμως, ήταν ότι αν και δημιουργός του έργου, δεν θεωρείται αξιόπιστη πιστή, παρόλο που η διόρθωση αφορούσε την πηγή έμπνευσης του βιβλίου (και τίνος η γνώμη θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερη βαρύτητα σε μια τέτοια περίπτωση, αν όχι του ίδιου του συγγραφέα).

Στο τέλος, αφού είδε κι αποείδε ο Ροθ,  αποφάσισε να δημοσιεύσει στο New Yorker μια μακροσκελή «Ανοιχτή επιστολή προς τη Wikipedia» εξηγώντας με λεπτομέρειες τη θέση του.



Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ