Μπορεί το WebP, το πρότυπο αποθήκευσης εικόνων που προτείνει η Google ως αντικαταστάτη του PNG και του JPEG,  να μην έχει καταφέρει να πείσει όλες τις πλευρές, η ίδια πάντως επιμένει σε αυτό χρησιμοποιώντας το για την προβολή φωτογραφιών στο Chrome Web Store. Για να αποδείξει τα οφέλη της χρήσης του, μάλιστα, δημοσίευσε ανακοίνωση όπου παρουσιάζει με αριθμούς τα κέρδη σε ταχύτητα και μείωση του bandwidth.

Θεωρητικά, το WebP μπορεί να μικρύνει το μέγεθος μιας φωτογραφίας έως και κατά 35% χωρίς να σημειωθεί ορατή απώλεια στην ποιότητά της. Με δεδομένο ότι πάνω από το 60% της μέσης ιστοσελίδας αποτελείται από εικόνες, το κέρδος από μια τέτοια μείωση μπορεί να είναι σημαντικό.

Πιο συγκεκριμένα, στο κατάστημα εφαρμογών του Chrome, η μετατροπή όλων των PNG και JPEG σε WebP μείωσε κατά περίπου 30% το μέγεθος των εικόνων, γεγονός που επέτρεψε στη Google να εξοικονομεί αρκετά terrabyte καθημερινά. Για τον τελικό χρήστη, τώρα, το όφελος βρίσκεται στο ότι ο μέσος χρόνος φόρτωσης της αρχικής σελίδας μειώθηκε περίπου κατά ένα τρίτο.

Φυσικά, καθώς το WebP δεν υποστηρίζεται από όλους τους browser, η Google χρειάστηκε να προσθέσει σχετικούς ελέγχους ώστε να φορτώνει τις εικόνες στο συγκεκριμένο πρότυπο μόνο όταν πρέπει – διαδικασία που η εταιρεία αναφέρει πως δεν χρειάστηκε πολλή δουλειά.

Όσο για την ποιότητα, παρακάτω μπορείτε να συγκρίνετε στα αριστερά την WebP έκδοση της εικόνας (8,3KB) σε σχέση με την JPEG (32KB) για να διαπιστώσετε πως η διαφορά είναι μάλλον μικρή.

webp-demoΠηγή: Chromium blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ