Στην αρχή ήταν ο θάνατος του πάπα, η αναγγελία του οποίου έγινε με tweet από λογαριασμό που «ανήκε» στο δεξί χέρι του ηγέτη της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Αργότερα ακολούθησαν tweets που ανήγγειλαν τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο και του Πέδρο Αλμολδοβάρ. Τα tweets διαδόθηκαν, φυσικά, αστραπιαία και αναστάτωσαν τον χώρο των κοινωνικών δικτύων αλλά και των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Όλα τους, όμως, ήταν απλές φάρσες του Ιταλού Τομάσο Ντε Μπενεντέτι, ο οποίος δηλώνει πως στόχος του ήταν να καταδείξει το πόσο αναξιόπιστα είναι τα κοινωνικά δίκτυα όταν χρησιμοποιούνται ως ειδησεογραφικές πηγές.

Tommaso De Benedetti

(φωτό από facebookmania.es)

«Το Twitter είναι αποτελεσματικό στους θανάτους», λέει περιπαιχτικά στη Guardian ο 43χρονος σήμερα δάσκαλος από την Ρώμη, που εξηγεί ότι «τα κοινωνικά δίκτυα είναι η πιο ανεπιβεβαίωτη πηγή πληροφόρησης στον κόσμο, αλλά τα μέσα ενημέρωσης τα πιστεύουν γιατί έχουν ανάγκη την ταχύτητά τους».

Τα ψεύτικα tweets γίνονται ολοένα και συχνότερα και, παρά τις προσπάθειες του Twitter που προσθέτει ειδική ένδειξη στους επιβεβαιωμένους λογαριασμούς διασημοτήτων, εξακολουθούν να υπάρχουν χρήστες που πέφτουν στην παγίδα. Τον περασμένο Γενάρη, μάλιστα, ακόμη και το ίδιο το Twitter ξεγελάστηκε πιστοποιώντας για λίγο tweets που αποδόθηκαν στη σύζυγο του Ρούπερτ Μέρντοχ και στα οποία φαινόταν να φλερτάρει με τον γνωστό κωμικό Ρίκι Ζερβέ.

Η δράση του Ντε Μπενεντέτι, ωστόσο, δεν περιορίζεται στα κοινωνικά δίκτυα, αφού στο παρελθόν είχε ξεγελάσει ιταλικές εφημερίδες, πείθοντάς τες να δημοσιεύσουν ψεύτικες συνεντεύξεις του με γνωστούς συγγραφείς όπως, μεταξύ άλλων, οι Τζον Γκρίσαμ, Άρθουρ Μίλερ και Φίλιπ Ροθ. Το παιχνίδι του είχε ξεσκεπαστεί όταν το 2010 ο Φίλιπ Ροθ κλήθηκε να απαντήσει στα σχόλια που είχε ξεσηκώσει η «κριτική» του απέναντι στον Ομπάμα, οπότε και ο συγγραφέας αρνήθηκε ότι είχε δώσει κάποια σχετική συνέντευξη.

Ο Ντε Μπενεντέτι από την πλευρά του αρνείται να δεχτεί τον χαρακτηρισμό του φαρσέρ που απλά επιδιώκει να ξεγελά εφημερίδες για να κερδίζει χρήματα. «Ήθελα να διαπιστώσω πόσο αδύναμα είναι τα μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία», εξηγεί, λέγοντας πως για κάθε του «συνέντευξη» κέρδιζε γύρω στα 20 με 40 ευρώ. «Ο ιταλικός τύπος δεν ελέγχει ποτέ τίποτα, ειδικά εάν η είδηση συμπίπτει με την πολιτική του γραμμή». Θεωρεί, μάλιστα, πως στις μισές περιπτώσεις οι συντάκτες γνώριζαν πως οι συνεντεύξεις ήταν κατασκευασμένες αλλά τις έπαιρναν έτσι κι αλλιώς.

Στο Twitter ο Ντε Μπενεντέτι έχει υποδυθεί συγγραφείς, πολιτικούς (με δύο εξ’ αυτών να είναι οι Μάριο Μόντι και Νικολά Σαρκοζί), ιερωμένους, δικτάτορες και όχι μόνο. Δείχνει μάλιστα να το προτιμά έναντι του Facebook, γιατί εκεί η πρόσβαση περιορίζεται μόνο σε έναν περιορισμένο κύκλο φίλων. Στο κλείσιμο της συνέντευξής του στη Guardian, επιδεικνύει τον ψεύτικο λογαριασμό του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του αλλάζει την φωτογραφία βάζοντας αυτή της Ινδής πολιτικού Σόνια Γκάντι. «Μπορώ να αλλάξω τις λεπτομέρειες του προφίλ και να βάλω πληροφορίες της Γκάντι και ξαφνικά όλοι οι followers του ψεύτικου Κιμ Γιονγκ Ουν γίνονται followers της ψεύτικης Γκάντι. Είναι τόσο εύκολο».

Φυσικά, παρόμοια και χειρότερα περιστατικά έχουμε δει και στην Ελλάδα, με πιο σπαρταριστό ίσως από όλα το δημοσίευμα του σατιρικού Epic News που έκανε λόγο για κουραμπιέδες πασπαλισμένους με …κοκαΐνη που μοιράστηκαν κατά λάθος σε κηδεία (!) και οδήγησαν τους παρευρισκομένους σε καταστάσεις αλλοφροσύνης. Η είδηση όχι μόνο έγινε trending topic στο ελληνικό διαδίκτυο, αλλά η χάρη της έφτασε μέχρι και στις τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές.

Όσο για τον χρήστη που δικαιούται τον τίτλο του «Έλληνα Ντε Μπενεντέτι», αυτός είναι μάλλον ο @cocobilly, που κατά καιρούς έχει υποδυθεί με τον ίδιο πάντα λογαριασμό αρκετούς γνωστούς Έλληνες και Ελληνίδες.

@cocobilly

Πηγή: Guardian

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

4 thoughts on “Ο άνθρωπος που «σκότωσε» τον πάπα, τον Φιντέλ Κάστρο και τον Αλμολδοβάρ αποκαλύπτει τα κίνητρά του

  1. (@athensbynite) (@athensbynite) commented on Freeweird:

    Ο άνθρωπος που «σκότωσε» τον πάπα, τον Φιντέλ Κάστρο και τον Αλμολδοβάρ συναντιέται με τον @cocobilly http://t.co/JzqjhDfv (via @annzabel)

  2. Pingback: 5 τρόποι για να διασταυρώσετε αυτά που διαβάζετε στο διαδίκτυο

Comments are closed.